Hur man får information om hårdvaran på din dator i Windows 10

0 Shares

De egenskaper och tekniska specifikationer av en dator måste behärskas av alla användare som logiskt och kontinuerligt använder sin utrustning, såväl som av någon som är genuint intresserad av dess skötsel och beteende. Tvärtemot vad många tror är denna typ av kunskap inte begränsad till yrkesverksamma inom sektorn.

Lär dig informationen om hårdvaran på din dator i Windows 10

Varför är det viktigt att känna till hårdvaruresurserna

Att veta vilka specifika element vår dator har och hur de fungerar är viktigt för mycket grundläggande saker. Orsakerna kan vara olika.

Ibland vet vi fabrikatet och modellen på processorn, RAM-minnet eller grafikkortet. Vi tror att det räcker, men det är bekvämt att gå lite längre och fråga om de tekniska egenskaperna hos var och en. Detta hjälper oss att jämföra vår dator med andra datorer och få en uppfattning om vilken prestanda vi kan förvänta oss av den.

Det är möjligt att vår dator också är inne i sina sista användbara ögonblick och vi vill förlänga dess livslängd lite. Om vi ​​vet något mer om information om systemet , är det möjligt att avgöra om en uppdatering kan hjälpa datorn att ge oss ytterligare några månaders service.

Samma sak händer när installera ett program eller ett spel . Alla applikationer är inte kompatibla med vår dator och kommer inte heller att fungera på den nivå som krävs. Vi kan spara oss en besvikelse om vi känner till dessa specifikationer i förväg. Denna information kan till och med användas för att testa ett annat operativsystem, så länge som datorn tillåter det.

Detta är ganska lätt att ta reda på och vi själva har nyckeln till sådan kunskap. I Windows 10 kan systemet självt ge oss denna information. Men det finns också andra tredjepartsmetoder och applikationer som kommer att göra jobbet lättare.

Lär dig hårdvaran med Windows 10

Som vi säger, den Windows 10 operativsystemet i sig tillåter oss att få tillgång till hårdvaruinformation och resurser inbyggt.

Med kontrollpanel

Först och främst kommer vi att ta till en av de mest klassiska och enkla metoderna, den Kontrollpanel .

 • I sökfältet, som ligger bredvid Windows startikon, skriver vi kontrollpanel .
 • Därefter kommer flera alternativ att öppnas för oss. Vi klickar på System och säkerhetsavdelning och sedan vidare Systemet .

hårdvara för windows 10

Här hittar vi information om processorn som vår utrustning har, RAM-minnet eller vilken typ av operativsystem vi använder.

Med Windows-inställningar

Ett annat sätt att komma till denna punkt är genom data som tillhandahålls av tillgång till själva Windows 10-konfigurationen.

 • I det här fallet kommer vi att gå till Windows startikon som finns i den nedre vänstra delen av skärmen.
 • Klicka på när vi distribuerar den Windows-inställningar , som är den kugghjulsformade symbolen.
 • Flera tillgängliga alternativ kommer att öppnas. Vi kommer att klicka vidare Systemet .
 • Härifrån, i den vänstra sidofältet, rullar vi med musen tills vi kommer till den sista av sektionerna, som kallas Handla om .

hårdvara för windows 10

Här kommer vi att ha information som liknar den som finns i kontrollpanelen. Detta är fallet med RAM, processor eller typ av operativsystem. Vi hittar även lite längre ner med Windows-specifikationerna, som kommer att informera oss om versionen av systemet, samt när det installerades.

Med DirectX-verktyget

Denna resurs är en Direct X diagnostikverktyg, som ger oss mycket information om systemet vi har installerat, såväl som hårdvaruresurserna i Windows 10.

 • För att göra detta måste vi öppna Springa Ansökan. Vi kan komma till det med Windows-tangent + R kommando eller genom att skriva Kör i Windows sökfält bredvid startikonen.
 • När den här lådan har öppnats skriver vi Dxdiag i den och tryck på OK eller Enter. Vi kommer att behöva vänta några sekunder och automatiskt kommer ett fönster upp där en stor del av de tekniska specifikationerna och hårdvaruresurserna för vår utrustning kommer att visas.
 • Det är ett ganska komplett och detaljerat verktyg, där informationen är organiserad efter flikar. Totalt har vi fyra: System, skärm, ljud och ingång . Vi kan komma åt var och en av dem manuellt eller via knapparna nedan.

Här är uppgifterna vi har mycket bredare än i de två föregående alternativen. Vi kommer att veta information om tillverkaren av vår utrustning, grafikkortet, ljudkortet, BIOS-modellen, tillgängliga perifera ingångar, drivrutiner etc.

Med kommandotolken

Vi har också tillgång till utökad information via Kommandotolken Ansökan.

 • Vi kan komma åt här från Windows sökfält bredvid Start-ikonen.
 • Här skriver vi kommandotolken och välj alternativet med musen.
 • När fönstret har körts måste vi skriva kommandot systeminfo och trycka på Enter. Informationen som motsvarar hårdvaruresurserna börjar laddas och inom några sekunder kommer all data relaterade till RAM-minnet, processorn, operativsystemet, tillverkaren, BIOS-versionen, mycket mer att visas i detalj.

hårdvara för windows 10

Informationen som visas här kommer att vara ganska omfattande och vi kommer att hitta extra data om den konfigurerade tidszonen, nätverkskorten, det fysiska och virtuella minnet eller språket. För att gå ut behöver vi bara stänga fönstret.

Med systeminformation

Följande verktyg är ett av de mest kompletta som vi kommer att använda för att lära oss mer om hårdvaran i Windows 10. Här kommer data och information relaterad till hårdvaran på vår dator att vara ganska omfattande. Det kallas Systeminformation .

 • Från Windows sökfält måste vi skriva Systeminformation och klicka på alternativet som visas. Detta verktyg kan också öppnas om vi aktiverar Kör-fönstret med Windows-tangenten + R. Nu ska vi skriva msinfo32 .

Här handlar det om att informationen är väldigt bred och vi måste undersöka för att komma fram till det vi behöver. Till exempel för att installera ett specifikt program.

I den Systemsammanfattning alternativ hittar vi nyttan av RAM-minnet eller processorn. Om vi ​​viker ut flikarna kommer vi att se hur nya avsnitt och underavsnitt visas. Vi kommer också att se detaljer om den tillgängliga hårdvaran Resurser , komponenterna eller den Programvarumiljö .

0 Shares