Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur man dubbelstartar Mojave och Catalina på samma Mac

Du kan köra Mojave och Catalina på samma Mac i en dual boot-setup och utan att formatera om eller partitionera om din Macs lagring tack vare APFS, filformateringssystem som Apple gjorde överallt med Mojaves release. Perfekt om du behöver använda appar som inte körs på Catalina, men ändå vill använda det som Catalina har att erbjuda. Här är hur.

Om APFS och HFS+

Om dina appar inte har uppdaterats för att köras på macOS Catalina men du vill njuta av de nya funktionerna i Catalina, är en lösning att installera Catalina på samma Mac som Mojave, men i en annan volym. På så sätt kan du fortsätta att arbeta i Mojave med Mojave-kompatibla appar när du behöver och sedan starta om i Catalina för att vänja dig vid det nya operativsystemet. Du kan göra detta eftersom Mojave använder APFS, vilket gör det lättare att konfigurera om din hårddisk eller SSD.

APFS introducerades först för Mac med lanseringen av macOS 10.13 High Sierra 2017. Det nya filsystemet är mycket mer robust och grundligt optimerat för modern hårdvara och specifikationer, med sikte på solid state-lagring som SSD:erna. APFS ersätter HFS+, som hade varit Mac:s filsystem sedan de “klassiska” Mac-dagarna – i sig byggt på ett ännu äldre protokoll.

APFS stöder logiska enheter som kallas Volymer, som använder samma lagringsbehållare där free plats finns tillgängligt. Detta är mycket effektivare än den gamla metoden, så länge du har tillräckligt med lagringsutrymme för att rymma mer än en installation. Så se till att frigöra hårddiskutrymme om du behöver innan du installerar Mojave och Catalina tillsammans.

DRICKS: Catalina drar fördel av den nya APFS-volymstrukturen på sitt eget sätt, genom att skapa en skrivskyddad systemvolym. Du kan läsa mer om vad detta betyder i den här förklaringen.

Hur man skapar en ny volym på en Mojave Mac

Följ dessa steg för att skapa en Catalina-volym på din Mac.

1) Dubbelklicka på Diskverktyg i Verktyg mapp.

2) Välj din Mac-hårddisk från sidofältet.

3) Klicka på + knappen ovan Volym.

Volym

4) Namnge din nya APFS-volym och klicka Lägg till.

Med den nya volymen skapad börjar du installera Catalina.

Hur man installerar Catalina på en andra volym

1) Ladda ner installationsprogrammet för Catalina från Mac App Store.

2) Dubbelklicka på Catalina-installationsprogrammet.

3) Klick Fortsättaklick Hålla med och klicka Hålla med om igen.

Visa alla diskar

4) Klicka på Show Alla diskar.

installera catalina dual boot

5) Välj den nya volymen du just skapade. Klicka sedan Installera. välj volymen där Mojave är installerat, om du inte vill att Catalina ska skriva över Mojave.

6) Installationsprocessen börjar. Följ anvisningarna för att avsluta installationen av Catalina på din nya volym.

Installationsprogrammet ger dig möjlighet att migrera data och program från en annan Mac. Om du vill ta över dina data, inställningar eller till och med appar för att se hur de kommer att fungera i Catalina, välj helt enkelt den volym där Mojave finns kvar. Men

Hur man dubbelstartar mellan Mojave och Catalina

Efter att Catalina har installerats kan du växla mellan Catalina och Mojave med hjälp av systeminställningarna för startdisken. Här är hur:

1) Klicka på Äpple meny.

2) Välj Systeminställningar.

3) Klick Startskiva.

4) Klicka på hänglåsikonen i det nedre vänstra hörnet av fönstret för att låsa upp inställningarna. Ange ditt systemlösenord och klicka Låsa upp.

5) Välj den nya Catalina-volymen och klicka på Omstart knapp.

Omstart

Din Mac kommer att starta om i vilket system du än väljer.

Några frågor?

Det är allt du behöver för att komma igång med en dual-boot Mac som kör både macOS Mojave och Catalina. Även om det inte är en idealisk permanent lösning, är det ett sätt du kan köra Catalina utan att störa arbetsflödet och verktygen du redan är beroende av.

Har några frågor? Låt mig veta i kommentarerna.