Hur man delar filer och mappar mellan Windows 10 och Ubuntu med Samba (exempel)

0 Shares

Om du har att göra med tvÄ operativsystem och vill lÀra dig hur du fÄr ut mer av dem sÄ har du kommit till det relevanta inlÀgget. En av de fÄ saker anvÀndarna vet Àr att det Àr möjligt att kombinera bÄda operativsystem som Windows 10 och Ubuntu för att sÀkert kunna överföra dokument.

DÀrför kommer vi i denna nya möjlighet att prata med dig i detalj om allt du behöver veta lÀr dig hur du delar filer och mappar mellan Windows 10 och Ubuntu med Samba. Du kan till och med anvÀnda dessa tvÄ operativsystem för att ÄterstÀlla Windows-lösenordet pÄ Ubuntu Linux i nÄgra fÄ steg.

Hur installerar jag Samba pÄ Ubuntu?

I den hÀr första delen kommer vi att visa dig instruktionerna du behöver följa för att installera och konfigurera en Samba-server i Ubuntu frÄn terminalen. Som du kan se Àr det en enkel process.

 • Först och frĂ€mst behöver du öppna en Ubuntu Terminal, för att göra detta behöver du bara trycka pĂ„ tangenterna Ctrl + Alt + T samtidigt. Du kan ocksĂ„ skriva ordet “Terminal” i sökfĂ€ltet.
 • Nu i terminalen mĂ„ste du ange följande kommando «sudo apt-get install Samba». Sedan mĂ„ste du vĂ€nta nĂ„gra minuter pĂ„ att nedladdningsprocessen ska slutföra installationen av paketen.
 • DĂ„ kan du kör System Config Samba genom att helt enkelt ange anvĂ€ndarlösenordet.

Steg för att stÀlla in en delad mapp mellan Windows 10 och Ubuntu

I det hÀr avsnittet kommer du att se processen du mÄste följa för att fÄ det gjort skapa en delad mapp mellan Windows 10 och Ubuntu. Du kan ocksÄ ha alternativ som att ansluta Ubuntu till ditt Windows-nÀtverk med en korskabel enkelt och enkelt. NÀr denna process Àr klar Àr du nÀstan redo att dela filer mellan dessa tvÄ operativsystem.

 • För att komma igĂ„ng mĂ„ste du skapa en mapp som du vill dela mellan Ubuntu och Windows 10.
 • Högerklicka sedan pĂ„ den mappen och vĂ€lj alternativet som sĂ€ger “Dela pĂ„ lokalt nĂ€tverk”
 • DĂ„ kommer ett fönster upp under rubriken “Dela mappar”. HĂ€r behöver du klicka pĂ„ “Dela den hĂ€r mappen” och sedan kommer tvĂ„ andra fĂ€lt att aktiveras: “TillĂ„t andra att skapa och ta bort filer i den hĂ€r mappen” och “GĂ€stĂ„tkomst (för personer utan anvĂ€ndarkonto”).
 • kom ihĂ„g aktivera de tvĂ„ föregĂ„ende fĂ€lten och klicka pĂ„ “Skapa dela” för att dela den hĂ€r mappen.
 • Nu kommer du att se att ett annat fönster öppnas dĂ€r du mĂ„ste klicka pĂ„ alternativet “LĂ€gg till behörigheter automatiskt”. Detta kommer att tillĂ€mpa behörigheterna för mappen du vill dela.
 • DĂ„ visas tvĂ„ pilar ovanför mappikonvilket gör att vi förstĂ„r att det har tillhandahĂ„llits dig pĂ„ ett tillfredsstĂ€llande sĂ€tt.

Hur fÄr jag Ätkomst till den delade Ubuntu mappen frÄn Windows 10?

DÄ visar vi dig vad du behöver göra för att kunna dela filer och mappar mellan Windows 10 och Ubuntu med Samba-verktyget. Vi uppmanar dig helt enkelt att följa instruktionerna pÄ brevet sÄ att du inte har nÄgra problem.

 • För att starta mĂ„ste du trycka pĂ„ följande tangentkombination samtidigt “Windows + R”.
 • En dialogruta öppnas dĂ€r du kan köra programmet med kommandot. I det hĂ€r fallet mĂ„ste du ange följande kommando « IP_Address Namn _Shared_Folder«.
 • Du kan anvĂ€nda kommandot “ifconfig” för att hitta din dators IP-adress. Klicka sedan pĂ„ “Acceptera”.
 • DĂ„ kommer vi att ha tillgĂ„ng till den delade mappen, det vill sĂ€ga frĂ„n och med nu kommer du att kunna komma Ă„t frĂ„n Windows allt innehĂ„ll som vi definierar frĂ„n Ubuntu.
 • PĂ„ samma sĂ€tt kommer filer som sparats i den hĂ€r mappen frĂ„n Windows att speglas pĂ„ Ubuntu utan problem.
 • Dessutom Ă€r det ocksĂ„ möjligt att skapa en genvĂ€g i Windows 10 för att snabbt visa filerna som finns lagrade i den hĂ€r mappen. För att göra detta mĂ„ste du högerklicka pĂ„ skrivbordsfönstret och vĂ€lja “Ny” först, sedan “Direkt tillgĂ„ng”.
 • Nu öppnas ett fönster dĂ€r du mĂ„ste ange mappsökvĂ€gen. Observera att du i det hĂ€r fallet mĂ„ste ange din Ubuntu-dators IP-adress namnet pĂ„ den delade mappen.
 • Du mĂ„ste klicka pĂ„ alternativet för att avsluta “NĂ€sta” dĂ€rmed kommer du att framgĂ„ngsrikt slutföra fil- och mappdelningsprocessen mellan Windows 10 och Ubuntu.

Det Àr allt för idag! Kom dock ihÄg att du ocksÄ kan installera och aktivera Ubuntu pÄ Windows med bara nÄgra fÄ steg. Om den hÀr lilla handledningen hjÀlpte dig, vÀnligen dela den med alla dina kontakter. Ses snart!

0 Shares