Hur man begränsar CPU, bandbredd och blockerar appar i Windows 10

0 Shares

I fallet med CPU , vi vet att den här enheten är sammansatt av flera kärnor beroende på hur den tillverkades. När vi kör en applikation bibehålls den på alla kärnor. Och eftersom vi använder fler program måste processorresurser delas och vissa applikationer kräver mer än andra. Detsamma gäller vår bandbredd eller internethastighet. Vissa åtgärder behöver mer engagemang än andra. Att surfa på Facebook är inte detsamma som att ladda ner stora filer.

Hur man begränsar CPU, bandbredd och blockerar appar

Därför kan alternativen som erbjuds av operativsystemet Windows 10 optimera och klara av ansträngningarna från vår dator är verkligen användbara. Likaså är det möjligt att direkt blockera användningen av vissa applikationer, så att vårt team ska kunna svara ännu bättre.

Tilldela färre CPU-kärnor till en applikation

Som vi säger, om vi behöver vissa öppna program för att prestera bättre än andra, är det möjligt att dessa sekundära applikationer kräver färre resurser. För att göra detta behöver du bara tilldela färre kärnor till dem. Vissa uppgifter kan göras i bakgrunden och därmed utsätter vi oss inte för att datorn saktar ner eller kraschar. Nyttan av begränsa CPU-användningen som Windows 10 erbjuder är lite dolt, men vi ska förklara hur det fungerar.

Först öppnar vi Aktivitetshanteraren . För att göra detta klickar vi med höger musknapp på Windows startikon som finns längst ner till vänster på skärmen. Här väljer vi önskat alternativ. Ett annat sätt att komma åt det är genom att skriva namnet på programmet i Windows sökfält. På samma sätt kan vi komma åt den med tangentkombinationen Ctrl + Alt + Del . Väl här väljer vi Aktivitetshanteraren.

Begränsa applikationer för Windows

När vi är inne går vi till applikationen som vi vill begränsa användningen av CPU till. Vi kan klicka på den direkt med höger knapp och välja alternativet Gå till detaljer . På samma sätt gör vi processen lättare om vi klickar på Detaljer flik. Återigen, med höger musknapp klickar vi på processen för programmet som vi vill begränsa och välja Ställ in affinitet .

Begränsa applikationer för Windows

Ett fönster med flera rutor kommer då att visas för oss. Var och en av dem representerar en av kärnorna i vår CPU. Som standard kommer alla alternativ att vara markerade. Nu är det bara att välja eller avmarkera på vilka processorer vi vill begränsa användningen. Det övre alternativet låter oss välja eller avmarkera alla kärnor samtidigt.

Begränsa bandbredden för en applikation

När vi har lärt oss hur man begränsar CPU-användningen för en given applikation kommer vi att göra samma sak med bandbredd . Det här alternativet är mycket användbart, till exempel om vi laddar ner stora filer och samtidigt behöver hantera via Internet effektivt. På samma sätt, om en applikation som förbrukar för mycket bandbredd används, kan vi begränsa användningen och fokusera på andra uppgifter.

Likaså är det lämpligt att begränsa bandbredden när vi surfar till exempel från en 3G-modem eller vi delar anslutningen av våra mobiltelefon . Med detta slipper vi smälta data snabbt.

Windows 10 erbjuder möjligheten att utföra den här åtgärden inbyggt. Även om det är lite grundläggande kommer vi att lära oss hur man gör det. För ADSL- eller fiberanvändare är det inte precis vad som förväntas, även om det kan ta oss ur problem om vi befinner oss på gränsen med vår mobildata.

Först och främst måste vi komma åt Systeminställningar . Vi kan göra detta genom att klicka på Windows startknapp och sedan på kugghjulsikonen. Nu går vi till nätverk och internet . Inom Status avsnitt, klicka på Ändra anslutningsegenskaper .

Vi valde Metered Användningsanslutning alternativ. Efter att ha förklarat vad denna åtgärd bestod av, aktiverade vi fliken Ställ in som en uppmätt användningsanslutning .

Med programmet TMeter Freeware Edition

De TMeter Freeware Edition mjukvara har utvecklats just för detta ändamål, vilket begränsar bandbredden för en specifik applikation i Windows 10. Den kan laddas ner och installeras free av laddning . Detta program tillåter oss att begränsa förbrukningen av upp till fyra applikationer samtidigt, något som inte längre är att vara free programvara.

När vi har startat programmet går vi till sidofältet i fönstret. Här väljer vi Nätverksgränssnitt alternativet och välj vårt nätverk. Om vi ​​använder ett WIFI-nätverk måste vi välja detta alternativ.

Begränsa applikationer för Windows

Därefter klickar vi på den typ av nätverk som vi vill agera på. Med våra alternativ valda klickar vi vidare tillämpa och nu är det dags att börja begränsa bandbredden för de applikationer vi vill ha.

Tillbaka i huvudfönstret går vi till sidofältet och klickar på Processdefinitioner . Sedan klickar vi vidare Lägg till . Här kommer ett fönster att dyka upp. I den måste vi välja den applikation som vi vill begränsa bandbreddsförbrukningen på. Vi måste hitta sökvägen till dess körbara fil . Om vi ​​vill tilldelar vi den ett namn för att lättare kunna identifiera den och vi ger den ok .

Begränsa applikationer för Windows

När detta är gjort går vi nu till Filterset , i sidofältet. Vi klickar vidare Lägg till regel , sedan Lokal process i Källa och vi väljer applikationen igen från rullgardinsmenyn. Slutligen ger vi Ok .

Begränsa applikationer för Windows

Med filtret för applikationen som vi vill begränsa redan skapat, går vi till Aktivera hastighetsbegränsning bar. Här anger vi hastigheten med vilken vi vill begränsa bandbredden och vi ger den ett namn, att trycka på Ok om igen. Genom att klicka på Stjärnfångst , kommer ändringarna att tillämpas. Om vi ​​någon gång vill ändra dessa inställningar måste vi bara gå till Filterset i huvudfönstret för TMeter Freeware Edition, välj det skapade filtret och gör det från Redigera flik. Om vi ​​vill ta bort ett filter för att konfigurera bandbreddsbegränsningen med en annan applikation, måste vi välja Avlägsna genom att klicka med höger knapp på vår mus.

Steg för att blockera appar

Blockering av applikationer är också ett annat intressant verktyg som Windows 10 erbjuder oss. Det kan också vara användbart om vi vid ett visst tillfälle vill hindra en annan användare från att använda dem. Det kommer att vara nödvändigt att göra några ändringar i Windows-registret. Därför är det först och främst tillrådligt att göra en säkerhetskopia av systemet.

I Windows sökfält skriver vi regedit för att komma åt registerredigeraren. Från sidofältet måste vi följa följande väg: HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer . Om det här sista alternativet inte finns skapar vi det genom att högerklicka och välja Ny – nyckel . Nu, inuti Explorer-mappen skapar vi en annan sektion som heter DisallowRun .

Begränsa applikationer för Windows

Härifrån behöver vi bara skapa en lista där vi lägger till de applikationer som vi vill blockera. För att göra detta, inuti DisallowRun-mappen är att skapa en ny Strängvärde . Vi tilldelar numret 1. I alternativet nedan måste du ange namnet på den körbara filen som vi vill blockera. När vi blockerar fler applikationer måste vi tilldela olika nummer inom DisallowRun, förutom att skriva den körbara filen.

Det kan bli nödvändigt att starta om datorn för att ändringarna ska träda i kraft. När vi försöker komma åt en blockerad applikation kommer vi att se ett felmeddelande.

0 Shares