Hur man avinstallerar OS X El Capitan från Mac & nedgradera till Yosemite

Hur man avinstallerar OS X El Capitan från Mac & nedgradera till Yosemite

Apple har släppt programvaran som heter OS X El Capitan som är tänkt att ge hastighet, stabilitet och säkerhet till din dator. Om din Mac-dator råkar uppfylla programmets specifikationer kan du skaffa uppgraderingen för free. Detta är bra eftersom programmet inte bara erbjuder bättre och snabbare prestanda på din Mac, utan det erbjuder dig också en Split View-multitasking-upplevelse och en förfinad funktion för din Apple Maps, Spotlight, Notes, Photos och Safari-webbläsaren.

De flesta användare föredrar det helt nya utseendet och prestandan för detta program och den snabba bearbetningen av uppgifter är en glädjande bonus. Men den tråkiga nyheten är att uppgraderingen inte är något problem-free. Det finns problem med trådlös anslutning och vissa applikationer, och det kommer att fortsätta när El Capitan-uppdateringar fortsätter på din dator så vad kan du göra med dessa problem när du väntar är inte ett alternativ.

De flesta av de problem som rapporteras inkluderar problem med Wi-Fi, Bluetooth, Safari och fotoapplikationer. För Wi-Fi-problemen har användare klagat på att uppgraderingen har saktat ner Wi-Fi-anslutningen och det finns några som klagade på att de inte kunde upprätta någon anslutning. För Bluetooth-problemet har det blivit ett problem att para ihop din Mac med Magic Trackpad eftersom uppgraderingen inte tillåter dig att göra det.

Det finns användare som också klagar på ett irriterande sidofält som hela tiden dyker upp i den uppdaterade webbläsaren Safari. När det gäller Photos-applikationen verkar det finnas ett meddelande som säger att “Foton måste avslutas eftersom fotobiblioteket har blivit otillgängligt eller dess data är korrupta.” Ett annat problem som användare skulle möta i applikationen Foton är det faktum att bilderna blir gröna när du tittar på dem.

Och som om det är en grädde på moset börjar Microsoft Office-produkter som är avsedda för Mac att krascha. Naturligtvis är det ett stort problem om du använder Microsoft Office för arbetet. Det har sagts att de arbetar på hur man åtgärdar problemet men det är oklart när problemet kan åtgärdas helt.

Det är ingen tvekan om huruvida Apple kommer att ta itu med det här problemet, eftersom märket säkert kommer att göra det. Men återigen, det är inte så att de flesta användare kan vänta tills Apple kommer på hur man kan eliminera problemen som uppgraderingen orsakar på Mac. Detta gäller för användare som använder sin Mac för arbetet och uppgraderingen orsakar problem med deras arbete.

Med det sagt, nedgradering av din Mac till den tidigare versionen som den hade – OS X-versionen – kommer tillfälligt att lösa problemet som du står inför. Dessutom är det viktigt att notera att när du har nedgraderat till den gamla versionen bör du se till att den åtföljs av återställning av all data. Nedan hittar du stegen som du måste vidta för att avinstallera OS X El Capitan och installera om den tidigare versionen Yosemite- direkt så att du inte skulle behöva möta arbetsrelaterade problem på grund av uppgraderingen.

Steg för att avinstallera OS X El Capitan på din Mac.

Innan du byter tillbaka till den tidigare OS-versionen av din Mac är det viktigt för dig att väga de problem du står inför. Om problemen inte ens är så kritiska för dig, kanske du håller dig till den uppgraderade programvaran, men att byta tillbaka är avgörande, då kan du byta tillbaka. Om du väljer att byta tillbaka till den tidigare versionen, se till att din Mac är ansluten till internet.

Nedan följer stegen som du bör följa:

 1. Välj Apple-ikonen längst upp till vänster på skrivbordet och välj sedan Starta om från listan som visas.
 2. Medan maskinen genomgår omstartsprocessen, tryck på Kommando + R.
 3. Därefter väljer du Diskverktyg på ditt Mac OS X-verktyg och klickar sedan på fortsätt.
 4. Det kommer att finnas en startskiva som kommer att dyka upp, markera den och tryck sedan på fliken Radera.
 5. Ett nytt fönster kommer då att visas, se till att OS X Extended (Journaled) är valt i Format-fältet och sedan kan du byta namn på disken till ett namn som du föredrar.
 6. Fortsätt till att klicka på Radera-knappen och vänta tills hela processen är klar.

Installera om det tidigare OS-programmet som du ursprungligen hade. (Yosemite)

 1. Om du kollar under Mac OS X Utilities kommer du att se alternativet att installera om Mac OS X.
 2. Efter att ha följt instruktioner som får dig att nedgradera din programvara, se till att du är ansluten till internet medan processen händer, annars skulle det inte hända.
 3. Du kommer sedan att bli ombedd att återställa dina data från Time Machine-säkerhetskopian. Du kan göra det medan processen pågår, eller så kan du välja att göra det senare genom att använda Mac OS X Utilities eftersom det också kommer att ha alternativet för återställning från Time Machine Backup.

Skydda din dator genom att installera en säkerhetsprogramvara.

Oavsett vilken OS X-version du har på din dator, bör skydd av din enhet från alla virus vara högsta prioritet för alla datoranvändare. Den snabba tillväxten av virus som är speciellt avsedda för Mac och det är ett problem som du bör tänka på, annars kommer du att få mer skada på din dator om du lämnar den oskyddad.

 1. Ladda ner och installera Freshmac-applikationen på din enhet. För att installera det, dubbelklicka helt enkelt på filen Freshmac.pkg för att starta installationsprocessen och välj sedan destinationsskivan och klicka på Fortsätt. Det kommer att finnas en popup-dialog som ber om ditt lösenord för att processen ska kunna ske. Skriv in ditt lösenord och välj Installera programvara.
 2. När installationsprocessen är klar kommer en automatisk genomsökning av ditt system att fortsätta, och den består av 5 steg. Den skannar cacheminnet, loggar, oanvända språk, papperskorgen och kontrollerar din Mac för eventuella sekretessproblem.
 3. Skanningen visar systemets hälsostatus för din dator och alla problem som skanningen har upptäckt. Om det finns något problem som skanningen har sett kan du klicka på knappen Fixa säkert för att ta bort någon av skräpfilerna och rensa och fixa din dator.
 4. För att kontrollera om problemet med skadlig programvara har åtgärdats, kontrollera om låsskärmen fortfarande finns där. Om det är det, fortsätt sedan till alternativet Avinstallerare och leta reda på eventuella misstänkta poster, välj posten och klicka på Fixa säkert för att tvinga bort skadlig programvara.
 5. Du kan sedan fortsätta till Temp- och Startup-apparna och du kan få alla misstänkta objekt borttagna om du vill.

Relaterade Artiklar

Back to top button