Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur man återställer en Windows-dator från inställningarna på bara några minuter

 • Om din dator inte fungerar korrekt ibland är det bästa alternativet att återställa programvaran till fabriksinställningarna.
 • Microsoft erbjuder flera alternativ för Återställ denna PC, inklusive ett direkt från appen Inställningar.
 • Lär dig hur du använder funktionen Återställ PC inbakad i appen Inställningar, vilka alternativ du har och vad allt betyder.
 • Lär dig också hur du återställer datorn till fabriksinställningarna, om du köpt ett system som kommer med en massa förinstallerade program.
återställningsknapp tangentbord

Eftersom jag är en gammal(are) kille är jag van att installera Windows varje gång min dator känns långsam eller jag stöter på problem som inte kan repareras annars. På sistone har jag inte behövt göra detta så ofta som jag var tvungen i Windows XP-dagarna. Detta är ett uttalande om hur långt Microsoft och Windows båda har kommit under de senaste åren.

Om det inte är fallet för dig och du misstänker att en ominstallation av Windows kan behövas, även om datorn startar bra, kan du istället för att manuellt installera Windows från installationsmediet använd funktionen Återställ PC inbakad i Windowsi appen Inställningar.

Detta kommer automatiskt att installera om Windows på några minuter och eventuellt behålla dina personliga filer.

Varför ska du återställa den här datorn från Windows?

Hur skiljer det sig från en återställning som utförs från återställningsmiljön eller en som startas från en återställningsenhet? För de flesta, det är det bekvämaste sättet att återställa Windows till dess fabriksinställningar.

Du behöver inte tvinga uppstart i återställningsmiljön, du behöver inte en startbar USB-enhet med Windows-installationsprogrammet och du behöver inte skapa en återställningsenhet. Det är bara enkelt och enkelt att göra, även för nybörjare.

Återställ PC från Windows: Steg-för-steg-guide

1. Det första du gör är att starta appen Inställningar (här är ett par sätt att göra det). Jag föredrar att trycka på Win + I.

2. Navigera till Systemet och hitta Återhämtning alternativ i den högra panelen.

Windows-inställningar systemåterställningWindows-inställningar systemåterställning

3. Panelen kommer att uppdateras och du bör se en Återställ PC-knapp. Klicka på den för att starta den automatiska ominstallationsguiden för Windows.

Windows-inställningar återställning återställ PCWindows-inställningar återställning återställ PC

4. Detta är viktigaste steget: du måste nu bestämma om du vill behålla användardokument eller bara ta bort allt.

Windows-inställningar återställ den här datorn välj alternativWindows-inställningar återställ den här datorn välj alternativ

Notera: Behåll mina filer innehåller endast dokument som lagras i användarmappen. Allt som är lagrat på systempartitionen kommer att gå förlorat. Gör alltid en säkerhetskopia av dina viktiga data innan du installerar om eller återställer Windows.

5. Nästa steg är identiskt oavsett vilket alternativ du har valt under föregående steg:

 • Installera om Windows genom att ladda ner filer från molnet – Cloud nedladdning
 • Installera om Windows genom att använda den dolda återställningspartitionen – Lokal ominstallera

Om det ena inte fungerar kan du alltid prova det andra alternativet.

Windows-inställningar återställ denna dators molnnedladdning eller lokal ominstallationWindows-inställningar återställ denna dators molnnedladdning eller lokal ominstallation

6. Nu kommer du att se en mycket kort sammanfattning av vilka alternativ du har valt.

Windows-inställningar återställ denna dator ytterligare inställningarWindows-inställningar återställ denna dator ytterligare inställningar

Notera länken Ändra inställningar. Detta gör att du kan gå lite mer på djupet. Inställningarna varierar beroende på dina tidigare val. Här är en uppdelning:

 • Behåll mina filer:
  • Återställ förinstallerade appar av din tillverkare – motsvarar en fabriksåterställning
  • Ta bort alla appar
 • Ta bort allt
  • Ta bara bort filer – den snabbaste metoden
  • Ren data – tar mycket längre tid, men gör data omöjliga att återställa av en tredje part

Växlingen för nedladdningsfönstret växlar mellan lokal ominstallation eller nedladdning i molnet. Om du tycker att det är överflödigt så har du rätt, det är andra gången du blir tillfrågad om samma sak.

7. Detta är slutlig sammanfattning av alla alternativ du har valt. Om du klickar på Återställ notering finns det ingen återvändo.

Windows-inställningar återställer denna datorsammanfattningWindows-inställningar återställer denna datorsammanfattning

8. Efter några omstarter och installationssteg (om du raderat allt) kommer Windows att visa din tidigare inloggningsanvändare (om du behöll dina filer) eller den nya användare som du har blivit ombedd att lägga till under återställningen.

9. Det som är intressant och skiljer sig från en återställning från återställningsmiljön är att du på skrivbordet ser en borttagna appar HTML-fil.

Öppna den och du kommer att se en lista över appar som togs bort under återställningen. På så sätt vet du vad du måste installera om bredvid för att återuppta arbetet.

Windows-återställning av pc-appar togs bort under återställningWindows-återställning av pc-appar togs bort under återställning

Din Windows-maskin är nu nästan lika ren som den dagen du köpte den eller när du senast (om)installerade Windows. Du kom precis hit lite snabbare.

windows backupwindows backup

Lämna dina kommentarer eller frågor nedan om du behöver hjälp med att återställa din dator. Läs också om det rekommenderade sättet att helt återställa Windows med en systemavbildning. Det är ett mycket snabbare alternativ eftersom du inte behöver installera om någonting.

Vanliga frågor om Återställ den här datorn

Vad gör Återställ den här datorn?

Vila den här datorn är Microsofts sätt att lösa dina datorproblem genom att i princip installera om Windows med möjlighet att behålla dina befintliga användarfiler.

Hur lång tid tar det att återställa den här datorn?

På en hyfsat snabb dator bör en Windows-återställning av denna PC-operation inte ta mer än ett par minuter, högst 10 minuter.

Kan jag återställa den här datorn och även behålla mina filer?

Om du väljer att återställa den här datorn från den inbyggda återställningsmiljön eller från appen Windows Settings får du välja om du vill behålla dina användardokument. Program och inställningar kommer att raderas.

Vad gör jag om Återställ den här datorn fastnar?

Det första du ska göra är att vänta lite till. Om det inte fungerar, tryck på datorns återställningsknapp och försök igen om Windows fortfarande startar normalt.

Om Windows inte startar, använd återställningsmiljön (det blå gränssnittet) för att återställa den här datorn därifrån.

Om återställningsmiljön inte startar automatiskt kan du använda en återställningsenhet och välja alternativet Återställ från en enhet.