Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur man använder Sonos Arc på en TV utan eARC (och få Dolby Atmos)

Utan HDMI eARC-anslutning kan Sonos Arc inte leverera ljud av bästa kvalitet – vi visar hur du maximerar ljudkvaliteten med din något äldre TV.

Sonos Arc är företagets första steg in i världen med högupplöst hemmabioljud och levererar Dolby Atmos 3D-ljud.

Men så bra som detta drag är det potentiellt ett problem för många människor: Sonos Arc har bara en enda eARC HDMI-ingång, så vad betyder det om du inte har samma typ av port på din TV? Svaret beror på vilken typ av TV du har, hur gammal den är och vilka portar du har tillgängliga.

Relaterat: Sonos Arc-recension

Sonos Arc

HDMI Audio Return Channel (ARC) var utformad för att låta ljudet flöda i motsatt riktning till en soundbar eller hemmabioförstärkare. Designad som en uppgradering till Optisk S / PDIF, har HDMI ARC en maximal bandbredd på 1 Mbps (S / PDIF är begränsad till cirka 384 Kbps).

Förutom att öka bandbredden för ljud av högre kvalitet stöder HDMI ARC också HDMI CEC, vilket innebär att din TVs volymkontroller kan justera ljudet på den externa enheten, och det finns också inbyggd läppsynkroniseringskorrigering, även om detta ofta kräver manuella justeringar för att få det att fungera ordentligt.

Problemet är att högkvalitativt okomprimerat ljud, som Dolby TrueHD, behöver mer bandbredd och inte går över HDMI ARC. Det är här HDMI eARC kommer in, med en ökad bandbredd på 37 Mbps och förbättrad läppsynkronisering.

HDMI eARC är bakåtkompatibel med HDMI ARC och kan växla till alternativet för lägre bandbredd för kompatibilitet med äldre enheter. Så, en HDMI ARC på en TV kan anslutas till HDMI eARC på Sonos Arc.

Även om HDMI eARC tekniskt kan implementeras på HDMI 2.0b-portar är verkligheten bara TV-apparater med HDMI 2.1-portar som stöder eARC. Effektivt, om du inte har köpt en TV under de senaste 18 månaderna, är det osannolikt att du har HDMI eARC, vilket innebär att du inte kan köra ljud av högsta kvalitet i Sonos Arc.

Om du har turen att ha HDMI eARC (porten på baksidan kommer att märkas som sådan) kan den högkvalitativa signalen skickas till Sonos Arc.

Relaterat: Vad är HDMI 2.1?

Samsung Q80T

HDMI eARC (och ARC innan den) matar ut ljud på andra stift i HDMI-kabeln än med en vanlig HDMI-port. Så ljudet går från en enhet (eller app) till TV: n, som sedan matar ut ljudet på de högra stiften till den externa enheten som är ansluten via eARC eller ARC.

Det är mer än bara ljud på rätt portar, eftersom det finns ett handskak som måste gå med anslutningen: det här ordnar hur ljud synkroniseras, plus HDMI CEC-kontrollinformation.

Även om du köper en HDMI 2.1-delare och skickar en kabel till baksidan av Sonos Arc kommer du inte att få något ljud ur den alls. Tyvärr finns det för närvarande inga externa ljudrutor som kan konvertera en signal till HDMI eARC, även om vissa företag tittar på att skapa en.

Om du lyckas skulle du ha en extern låda med en ljudutgång som skulle mata Sonos Arc och en videoutgång som går till din TV.

Om du bara har en TV med HDMI ARC kan du inte få fullt okomprimerat ljud till Sonos Arc. Istället måste någon form av förlorad kodek med lägre bandbredd användas. Vad som händer beror på vilken typ av TV du har.

Samsung HW-N650

Det finns lite överlappning, men den allmänna regeln är att om du har en TV byggd före 2016 kan den använda Dolby Digital, den äldsta standarden, för komprimerat 5.1-ljud. Om du har gjort en TV efter 2016 stöder den sannolikt Dolby Digital Plus, som är kodad i hastigheter på upp till 768 Kbps, och stöder 7,1 ljudkanaler.

Dolby Digital Plus är en avancerad codec, utformad för att låta så nära källmaterialet som möjligt och leverera ljud av högre kvalitet än Dolby Digital medan du använder mycket mindre bandbredd än Dolby TrueHD. Dolby Digital Plus använder dock fortfarande komprimering med förlust, så att vissa detaljer tas bort; Dolby TrueHD använder förlustfri komprimering.

Om du har HDMI eARC kan du få Dolby Atmos i högsta kvalitet med vilken Dolby TrueHD-källa som helst, till exempel en Ultra HD Blu-ray-spelare. Detta kommer att flytta ljudet i full kvalitet genom din TV till Sonos ARC.

Streamingtjänster som stöder Dolby Atmos använder inte Dolby TrueHD eftersom den är för bandbreddstung utan kodar istället Atmos med Dolby Digital Plus, som är kodad mellan 384 Kbit / s och 768 Kbit / s. Så om du tittar på Netflix eller Disney Plus får du fortfarande en komprimerad version av Dolby Atmos.

Den goda nyheten här är att om du har en TV med HDMI ARC som stöder Dolby Digital Plus och Dolby Atmos, får du samma kvalitet från streamingtjänster som på en TV med HDMI eARC.

Saker blir lite mer komplicerade när det gäller externa enheter. Blu-ray och Ultra HD Blu-ray-skivor bär bara Dolby Atmos som en del av ett Dolby TrueHD-soundtrack, som som vi vet inte kan skickas till Sonos Arc, eftersom det inte finns tillräckligt med bandbredd. Det finns en lösning: om din TV stöder Dolby Atmos-avkodning nativt, till exempel LG: s 2018 OLED-TV-apparater, kan TV: n avkoda Atmos-ingången med hög upplösning och återkoda den som Dolby Digital Plus för att skicka till Sonos Arc.

Du får en lite komprimerad version av ljudet, men i praktiken är det svårt att höra skillnaden eftersom förändringen är subtil.

Relaterat: Vad är Dolby Atmos

Dolby Atmos

Tyvärr, huruvida en TV kan koda Atmos till Dolby Digital Plus beror fortfarande på enheten och vad den kan. Sky Q har till exempel Dolby Atmos på några av sina program och filmer, men när jag avfyrade den integrerade Netflix-appen fanns det inget Dolby Atmos-innehåll tillgängligt; med hjälp av LG Netflix-appen kunde jag skicka Atmos till Arc.

Sonos stöder inte något DTS-ljudformat alls. Om du försöker spela en skiva med någon form av DTS-ljud (original DTS, DTS-HD MA eller DTS: X) får du faktiskt inget ljud på din Sonos Arc alls. Det är ganska frustrerande, eftersom många skivor bara har ett surroundljudspår i DTS-ljud och inte erbjuder något alternativt Dolby Digital. Bågen stöder flerkanaligt LPCM-ljud, vilket ger dig ett sätt att få DTS-ljud in i systemet. Se min guide om hur du får DTS på Sonos för mer information.

Om du inte har en TV med någon typ av HDMI ARC-anslutning kan du använda den optiska adaptern som Sonos tillhandahåller. Som nämnts ovan kommer detta att begränsa dig till Dolby Digital med mer kompression och därmed ljud av lägre kvalitet. Och du kommer inte att kunna få Dolby Atmos.

Tack och lov finns det nu HDFury Arcana som hjälper. Denna externa låda tar en HDMI-ingång och skickar sedan videon till din TV (eller projektor) och ljudet direkt till Sonos Arc med Arcanas eARC-utgång. Det betyder att om du har en äldre TV utan eARC kan du få förlustfria ljudformat av hög kvalitet direkt till Sonos Arc.

Det fungerar fantastiskt, för det mesta, att komma runt det stora problemet med Sonos Arc: det har ingen vanlig HDMI-ingång. Eftersom Arcana bara har en enda ingång kan du para ihop den med en HDMI-switch för att använda flera enheter.

Att kringgå din TVs HDMI ARC har också den extra fördelen att du inte får samma läppsynkroniseringsproblem som kan uppstå när du passerar ljud genom din TV: detta kan vara mycket märkbart på system som Sky Q.

HDMI Arcana kan också ta din TV: ns ARC-utgång, så att du kan fortsätta använda sina inbyggda appar och köra ljud genom din TV. Jag använder min LG TV: s inbyggda Netflix-app och kan få Dolby Atmos via Sonos Arc (via Dolby Digital Plus).

Det är inte ett perfekt system, och det kan vara lite snyggt på det sätt som det fungerar: ibland tar det inte upp HDMI ARC-signalen från TV: n. Jag hittade det bästa sättet att lösa problemet är att sätta på TV: n med den primära inmatningsenheten (i mitt fall Sky Q). Sedan, när det kommer ljud ut från Sonos Arc för att byta till en inbyggd app, och det är glada dagar. Frekventa firmwareuppdateringar levereras och Fury förbättras med varje iteration.

HDFury Arcana-ingång

HDMI ARC-portar är inte så populära på projektorer, även om det finns vissa modeller som har dessa. Om din projektor har HDMI ARC måste du ansluta din uppspelningsenhet till HDMI-ingången och sedan ansluta HDMI ARC-utgången till Sonos Arc. Såvitt vi kan se finns det inga projektorer som stöder Dolby Atmos via denna metod, och vi kan inte hitta några projektorer som har en HDMI eARC-port för högkvalitativt ljud.

För projektorer som inte har HDMI ARC behöver du för närvarande en enhet som kan extrahera ljudet. HDFury Arcana, som anges ovan, kommer att göra jobbet och ge dig ljud i full kvalitet inklusive Dolby Atmos. Om du har en stramare budget kommer en HDMI-extractor som kan mata ut ljud via S / PDIF, till exempel Lindy 4K Audio Extractor, göra jobbet.

Om du gör detta begränsar du dig dock till 5.1 Dolby Digital utan surroundljud. Med tanke på begränsningarna med att använda en projektor, till stor del bristen på Dolby Atmos-stöd, kommer du att ha det bättre med ett alternativt ljudsystem eller HDFury Arcana.