Hur man använder målgruppsforskning för att skapa engagerande innehåll

0 Shares

Publikforskning-Faatured

Ett av de mest kritiska stegen för att skapa nytt innehåll för din marknadsföringskampanj är att göra en noggrann publikundersökning. Endast genom att till fullo förstå människorna du pratar med – deras intressen, utmaningar och smärtpunkter – kan du skapa innehåll som resonerar med dem.

Förr i tiden kunde man åstadkomma detta genom att antingen betala för dyra fokusgrupper eller genom att göra välgrundade gissningar om vad konsumenterna vill ha. Lyckligtvis kan du idag ta bort mycket av gissningarna genom att använda onlineverktyg för att förbättra din kommunikation med dina potentiella kunder och hitta faktiska svar.

Det gör liten skillnad om du försöker placera märkesannonser, ladda upp fantastiskt innehåll på sociala medier för att få mer uppmärksamhet eller använda animerad videoproduktion som en del av din inkommande strategi. Att komma in i publikens huvuden är nyckeln till att skapa ett genuint engagerande innehåll.

AudienceResearch-image1

Analysera publikens känslor med sociala lyssningsverktyg

De flesta av oss fick lära sig att en avgörande del av alla bra samtal är att lyssna på vad talaren säger. Men när det gäller att ha en framgångsrik onlinenärvaro är effektivt lyssnande mer än en fråga om gott uppförande.

När allt kommer omkring är det viktigt att följa vad folk säger om ditt varumärke för att hålla dina ansträngningar för innehållsutveckling på rätt spår!

Sociala lyssningsverktyg låter dig övervaka och samla in denna användbara data från hela internet. Med plattformar som Hootsuite och Sprout Social kan du hålla reda på dina sociala omnämnanden genom att söka efter nyckelord och ämnen som folk pratar om i realtid. Några av dessa inkluderar:

 • Ditt varumärke nämner
 • Din produkts namn
 • Dina konkurrenters varumärken och handtag
 • Nyckelord i branschen
 • Dina varumärkeshashtags

Men ett effektivt socialt lyssnande går långt utöver att övervaka sociala omnämnanden. Du måste också omvandla feedback till strategi, annars blir det för ingenting!

Börja med att använda dessa verktyg för att svara omedelbart på positiva eller negativa inlägg, så att dina kunder får en överlägsen serviceupplevelse. Använd dem sedan för att få en känsla av onlinemediasentimentet kring ditt varumärke – hur folk tycker om det. Detta hjälper dig att få insikter om vilka bredare problem eller trender du bör ta itu med med ditt innehåll.

AudienceResearch-image3

Undersök din målgrupp för att få användbar information

Syftet med bra publikforskning är att få svar på relevanta ‘varför’ och ‘vad’. Varför verkar folk mer engagerade i en typ av innehåll än en annan? Vad är det som driver deras beteende?

En bra undersökning kan avslöja mycket om din publiks önskemål, motivation och förväntningar. De är särskilt praktiska för alla som försöker skapa en konkurrensfördel med sitt nya innehåll.

Oavsett om du vill rikta in dig på en specifik målgrupp eller ta ett urval av den allmänna befolkningen, kan undersökningar kasta nytt ljus över hur du förstår dem. Men för att designa en bra, måste du veta vem den undersökningen riktar sig till.

Kundfrågeformulär

Dra fördel av din kundlista eller de grupper av sociala följare som redan konsumerar ditt innehåll. Eftersom de har direkt exponering för ditt varumärke är det särskilt bekvämt att få frågor besvarade från dem för att samla praktiska insikter.

Till skillnad från andra målgrupper är dina kunder mer villiga att ta tid att fylla i dina undersökningar. De är också mer öppna och ärliga med sina åsikter – vilket är bra om du undersöker om ditt innehåll uppfyller deras behov och vilka förbättringar du kan göra.

Men missbruka inte deras samarbete. Håll dina formulär enkla och tydliga: försök att inte överbelasta dem med många frågor och undersök bara en fråga i taget. Se dock till att introducera minst en öppen fråga: du vet aldrig vilken ny, ögonöppnande idé som kan komma ut ur det!

Allmänna frågeformulär

Ett frågeformulär riktat till en allmän publik bör fokusera på att undersöka vilken typ av innehåll de är öppna för och skulle vilja se.

Dessa undersökningar borde vara ännu enklare än kundundersökningar. Eftersom dessa målgrupper inte har någon uppenbar relation till ditt varumärke och ditt innehåll, är det mindre troligt att de svarar på frågorna.

För att hantera det här problemet, gör följande:

 • Håll frågeformulär korta: Definiera vad exakt du vill ta reda på och fokusera dina frågor på just det
 • Prioritera slutna frågor: Ja eller nej, flervals- och betygsfrågor kräver mindre arbete av respondenterna
 • Introducera ett incitament: Att belöna deltagare med en gratisbit eller rabatt kan uppmuntra dem att fylla i undersökningen

AudienceResearch-image2

Använd Google Analytics för att få reda på dina fakta

Att undersöka din publik innebär mer än att kartlägga användarnas preferenser. Det är lika viktigt att fastställa de kalla, hårda fakta om dem, eftersom du behöver tillförlitliga data för att se hur din publik använder din webbplats.

Google Analytics är vårt favoritverktyg för att få denna information. Dess analytiska tillvägagångssätt är ett viktigt komplement till de användarforskningsverktyg som vi har diskuterat, som hjälper dig att stödja dina beslut om innehållsstrategi.

Google Analytics används bäst för att undersöka vilka typer av besökare din webbplats får. Tjänsten låter dig analysera din publiks grundläggande information, såsom deras demografi, och webbläsaren och enheterna de vanligtvis använder. Men det ger dig också rapporter om mer komplexa funktioner, såsom användarfrekvens och aktualitet på din webbplats.

Att ha dessa rapporter till hands är extremt bekvämt för att skapa engagerande innehåll. Om du försöker marknadsföra din produkt med till exempel en animerad förklarande video, bör du vara mycket uppmärksam på dina besökares profil. Till exempel tycker millennials inte om samma musikstil som äldre publik. Eller, om dina besökare tenderar att konsumera innehåll via smartphones, bör du göra nödvändig beskärning och zoomning för att förbättra din video.

Kör en utlottning för att bygga en publik

Sweepstakes är fantastiska för att få användbar information från deltagare. Chansen att vinna ett pris är ett fantastiskt incitament som motiverar deltagare att villigt ge sin personliga information.

För att skapa en utlottning som ger dig bra användardata, här är några av de saker du behöver fråga från tävlande:

 • Fullständiga namn
 • Kontaktinformation
 • Företagsnamn och hemsida
 • Jobbtitel

Men för att verkligen dra nytta av dina utlottningar, lägg till frågor utformade för att få deltagarna i kontakt med ditt varumärke. Fråga dem till exempel om de skulle vara intresserade av att veta mer om ditt varumärke och registrera dig för ditt nyhetsbrev. Du kan också fråga dem om de vill bli kontaktade av en medlem i ditt team.

Det finns många plattformar som du kan använda för att köra dina första utlottningar. Shortstack är ett bra allt-i-ett-verktyg för att köra tävlingar på sociala medier, men du kan också använda det för att marknadsföra din kampanj genom din blogg och e-post. Om du handlar om enkelhet, ta en titt på Rafflecopter, som låter dig lansera en giveaway på mindre än tre minuter.

Slutsats

För att skapa engagerande innehåll måste du ha en fast, tydlig förståelse för publiken du har att göra med. Detta inkluderar att känna till deras specifika preferenser och smaker samt beteendet och typen av interaktion de har med ditt innehåll.

Genom att lägga till verktygen vi har diskuterat i ditt publikforskningspaket kan du få praktisk kunskap för att lyckas med ditt onlineinnehåll.

0 Shares