Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur man använder iCloud Private Relay

Med nästa versioner av macOS, iOS och iPadOS, som kommer att släppas under hösten, introducerar Apple iCloud Private Relay, en ny sekretessfunktion utformad för att maskera dina enheters IP-adresser. Den här funktionen kommer att vara tillgänglig som en del av iCloud+, som är det nya namnet för iCloud-konton där man betalar för ytterligare lagring.

Så här fungerar iCloud Private Relay.

Vem kan använda iCloud Private Relay?

iCloud Private Relay är en del av iCloud+, Apples nya tjänst som kommer att vara tillgänglig för allmänheten under hösten, när Apple släpper macOS Monterey och iOS/iPadOS 15. För att använda iCloud Private Relay måste du ha ett betalt iCloud-konto. Om du redan betalar för utökat lagringsutrymme får du automatiskt iCloud+-funktioner, som inkluderar iCloud Private Relay och HomeKit Secure Video.

Som standard, när du skapar ett Apple-ID, får du 5 GB lagringsutrymme, tillsammans med andra funktioner som iCloud-e-post. Men de flesta användare behöver mer än 5 GB bara för att lagra sina bilder, för att inte tala om att säkerhetskopiera sina iPhones och iPads. Så för 1 USD i månaden kan du få ytterligare lagringsutrymme, upp till 50 GB, med två andra lagringsnivåer tillgängliga: du kan få 200 GB för 3 USD i månaden och 2 TB för 10 USD i månaden. För att öka detta lagringsutrymme på en Mac, gå till Systeminställningar > Apple-ID > iCloud, och klicka sedan på Hantera och sedan på Köp mer lagring längst ned i rutan i iCloud-lagringssektionen. På iOS eller iPadOS, gå till Inställningar, tryck på ditt namn, sedan iCloud > Hantera lagring och sedan Köp mer lagringsutrymme eller Ändra lagringsplan för att ändra mängden lagringsutrymme du har.

iCloud Private Relay döljer din IP-adress, som kan användas för att fingeravtrycka din enhet och skapa en profil av dig och din aktivitet. Den gör detta genom att använda två proxyservrar – internetservrar som översätter din IP-adress – och ingen av dessa proxyservrar känner till både din IP-adress och webbplatsen din enhet har åtkomst till.

Apple kör den första proxyn, som tilldelar en anonym IP-adress till din enhet, som anger din region, men inte din exakta plats. Denna proxy skickar din begäran till den andra proxyn, som drivs av innehållsleverantörer, som Akamai, Fastly och Cloudflare. Den andra proxyn dekrypterar webbadressen du vill komma åt, skickar begäran till webbplatsen och skickar sedan data tillbaka via den första proxyn till dig. Varken Apple eller den andra proxyn har all information om din IP-adress och webbplatsen du besöker, vilket skyddar din integritet.

Private Relay kommer att gälla för all webbsurfning i Safari, alla DNS-namnupplösningsfrågor från Apple-enheter och en liten delmängd av trafik från appar, om apputvecklare har aktiverat den här funktionen.

Observera att iCloud Private Relay inte är tillgängligt i Kina, Vitryssland, Colombia, Egypten, Kazakstan, Saudiarabien, Sydafrika, Turkmenistan, Uganda och Filippinerna på grund av “regleringsskäl”.

Hur man använder iCloud Private Relay

Med de kommande versionerna av macOS, iOS och iPadOS för närvarande i betaversion, kan några av följande ändras.

För att komma åt iCloud Private Relay-inställningar på en Mac, gå till Systeminställningar och klicka sedan på Apple ID.

Klicka på rutan bredvid iCloud Private Relay och klicka sedan på Alternativ. Du kan aktivera eller inaktivera iCloud Private Relay här, och du kan välja mellan två platsinställningar. Maintain General Location talar om för servrar ungefär var du är, men inte exakt; du vill ha den här inställningen om du googlar var du kan köpa pizza. Om du väljer Använd land och tidszon kommer din plats att vara helt otydlig, men ditt land kommer att tillhandahållas servrar. Detta kan vara nödvändigt för att komma åt geografiskt begränsat innehåll, men om du vill ha mer lokaliserad information måste du söka i Maps eller på webbplatser efter din plats.

På iOS och iPadOS hittar du dessa inställningar genom att gå till appen Inställningar, trycka på ditt namn högst upp och sedan trycka på iCloud och sedan på Privat relä.

Intressant nog finns det en annan plats där du hittar iCloud Private Relay-inställningar. Om du går till Systeminställningar > Nätverk och väljer ditt aktiva nätverk, kommer du att se ett alternativ här för att aktivera eller inaktivera iCloud Private Relay.

Dessa inställningar verkar vara oberoende av varandra, och det är inte klart vad alternativet i nätverksinställningarna gör. Den här inställningen visas inte på iOS/iPadOS i Wi-Fi-nätverksinställningarna.

Är iCloud Private Relay ett VPN?

Även om iCloud Private Relay innehåller vissa funktioner i ett VPN, såsom proxyservrar för anonymitet, skiljer det sig mycket från ett VPN och bör inte anses erbjuda samma integritetsskydd.

iCloud Private Relay fungerar bara med Safari, DNS-frågor och vissa appar, medan ett VPN skyddar trafiken på alla appar och tjänster på din enhet. Det erbjuder inte samma integritet som ett bra VPN och låter dig inte välja en plats från vilken din enhet verkar vara anslutning.

Den här artikeln, Är Apples iCloud Private Relay ett VPN? Inte ens nära—Här är varför, går in i detalj om skillnaderna mellan iCloud Private Relay och ett VPN, och varför det senare är mycket säkrare.

Är Apples iCloud Private Relay ett VPN? Inte ens nära — här är varför

iCloud Private Relay är en utmärkt funktion för att skydda din integritet, och du bör överväga att använda den så snart den är tillgänglig.

Hur kan jag lära mig mer?

Varje vecka på Intego Mac Podcast, Integos Mac-säkerhetsexperter diskuterar de senaste Apple-nyheterna, säkerhets- och integritetsberättelser och ger praktiska råd om hur du får ut det mesta av dina Apple-enheter. Var säker på att följ podden för att se till att du inte missar några avsnitt.

Du kan också prenumerera på vår e-post nyhetsbrev och håll ett öga här Mac Säkerhetsblogg för de senaste nyheterna om Apples säkerhet och integritet. Och glöm inte att följa Intego på dina favoritkanaler för sociala medier: Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Om Mike Jones

Mike Jones skriver om Apples produkter med mera på sin blogg Kirkville. Han är medvärd för Intego Mac Podcast, såväl som flera andra podcaster, och är en regelbunden bidragsgivare till The Mac Security Blog, TidBITS och flera andra webbplatser och publikationer. Kirk har skrivit mer än två dussin böcker, inklusive Take Control-böcker om Apples medieappar, Scrivener och LaunchBar. Följ honom på Twitter på @mcelhearn. Visa alla inlägg av Mike Jones → Det här inlägget postades i Säkerhet och integritet och har märkts Dölj min e-post, iCloud Private Relay, integritet. Bokmärk permalänken.