Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur man använder en Raspberry Pi för att övervaka PC-status

En av de saker som är nödvändiga för den som ständigt pillar med sin PC är att kunna övervaka driften av vissa parametrar på PC:n. Vi talar om klockhastigheten för olika komponenter, deras temperatur, deras energiförbrukning och så vidare.

Idag har alla komponenter, eller åtminstone de mest avancerade, kapacitet att rapportera dessa egenskaper till CPU:n genom att kontinuerligt skriva värdena i vissa minnesadresser som vissa program sedan använder för att informera oss i realtid. Som exekveras av CPU:n och visar oss denna information på skärmen.

Overlay Juego

Problemet? Vi måste köra en applikation i bakgrunden för att kunna se vad som händer i realtid, för att byta fönster kontinuerligt eller för att få dem att uppta den synliga fördelen. Vilket ibland är irriterande och tar bort synligt utrymme. Lösningen? Du kanske har märkt att vissa modeller av grafikkort vanligtvis har en LCD-skärm för att ge realtidsinformation om GPU:ns status. Tja, om du är intresserad av att ha något sånt här för din PC så låt mig berätta att med en Raspberry Pi är det möjligt att göra det, fortsätt läsa för att veta hur

Vad behöver vi?

Raspberry Pi monitor för PC

Listan över material som du kommer att behöva för detta projekt är ganska enkel, den är uppdelad i tre delar:

  • En Raspberry Pi, med motsvarande MicroSD och strömförsörjning.
  • En Raspberry Pi-kompatibel skärm
  • Ett stöd eller boende för att sätta ihop båda.

Den enda komplexa delen av projektet har inte med hårdvaran att göra, utan med övervakningsmjukvaran som är baserad på MOBROS-mjukvara som består å ena sidan av ett program för vår PC och å andra sidan av en officiell distribution för Raspberry Pi. Tänk på att om du gör det här projektet kommer du inte att kunna använda din Raspberry Pi för andra projekt. Och förresten, vi rekommenderar inte att du använder Raspberry Pi 400 för det här projektet.

Applikationen är enkel att installera, ja, det kan vara så att Windows Defender har ett problem. men det räcker att godkänna ansökan. När det gäller bilden för Raspberry Pi, vad du behöver göra är att ladda ner bilden på din PC, packa upp den och kopiera bilden till microSD:n som du ska använda på Raspberry Pi när du har packat upp den.

Att välja Raspberry Pi-modellen för att övervaka datorn

Denna punkt är viktig, eftersom applikationen som körs på PC:n samtidigt som den som körs på Raspberry Pi kommunicerar över internet. Det betyder att vi, beroende på vilken typ av kommunikation vi vill använda vid övervakning av PC:n, kommer att kunna välja en eller annan typ av Raspberry Pi.

Om du vill använda en ethernetkabel kan du göra det med följande modeller: Raspberry Pi 4 Model B, Raspberry Pi 3 Model B+ och Raspberry Pi Zero som använder USB till ethernet-adaptern.

Om du istället föredrar att kommunikationen är trådlös så är alternativen följande: Raspberry Pi 4 Model B, Raspberry Pi 3 Model B+ och Raspberry Pi Zero W.

I alla fall, på grund av den lägre effekten hos Raspberry Pi Zero, varnar skaparen av modden oss för att prestandan kommer att bli mycket lägre än med de andra modellerna. Så det kommer att ge informationen med lite mer latens än vad som händer på datorn.

Vi rekommenderar att du använder en Raspberry Pi 3 Model B+, eftersom den är på den perfekta punkten. Om du har en Raspberry Pi 3 Model B + och en Raspberry Pi 4 Model B rekommenderar vi inte att offra den mest kraftfulla modellen, eftersom den kommer att vara användbar för andra saker.

Välja skärmen för att övervaka datorn med en Raspberry Pi

Raspberry Pi monitor för PC

Detta är upp till dig, eftersom du kan välja mycket små skärmar till stora. Applikationen är designad för användning av skärmar via HDMI, men om du vill ha direktkommunikation kan du använda GPIO-porten och använda en skärm som använder den porten, det vill säga se till att den officiella Linux-distributionen för Raspberry Pi stödjer nämnda skärm.

Alternativen vi har är flera, som den här 5-tumsskärmen:

Denna andra 7-tums:

Och vi kan till och med välja en 3,5-tums:

Vilken skärm du än väljer för att övervaka PC:n med en Raspberry Pi så kommer installationen av densamma samt valet av komponenter att bero på hur du vill att informationen ska visas, så vi lämnar åt allas smak hur installationen ska utföras, vilket inte heller kräver avancerade kunskaper alls.

Se i alla fall till att skärmen är i ett läge som är tillgängligt för ögat, både för att kontrollera data och för att kunna interagera med den. För om man inte gör det så förlorar det all nåd.

Sista handen på installationen

Raspberry Pi monitor för PC

Vi har redan det nödvändiga och valda materialet för att övervaka datorn med en Raspberry Pi. Så vi har lyckats montera panelen och Raspberry Pi med skärmen i PC-fodralet. Eller misslyckas det i den del som du vill ansluta dem.

Vad behöver vi? Uppenbarligen körs Raspberry Pi och webbläsaren körs, MODBROS-applikationen körs på datorn och skriv följande i webbläsarens adressfält på Raspberry Pi:

[PC_IP_ADDRESS]: 42100? Uuid = pi1 & namn = RaspberryPi

När detta är gjort har du redan en LCD-skärm som informerar dig om din dators situation i realtid hela tiden, något som kommer att vara mycket användbart för att veta statusen för datorn hela tiden.