Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur man använder Activity Monitor för att felsöka problem på en Mac

Hur man använder Activity Monitor för att felsöka problem på en Mac

Vi gillar aldrig att ha problem med våra datorer, men de är oundvikliga. Ibland fungerar inte några av dina appar, din Mac blir långsam, du får en snurrande beachball och mer. Att begränsa orsaken till sådana problem kan vara svårt; lyckligtvis erbjuder macOS några felsökningsverktyg du kan använda för att diagnostisera vad som stör din dator.

Ett av verktygen du kan använda för att felsöka problem på en Mac är Activity Monitor, en instrumentpanel för många av din Macs aktiviteter under huven. I den här artikeln ska jag presentera dig för Activity Monitor och förklara hur det här verktyget kan hjälpa dig att hitta – och i vissa fall lösa – problem på din Mac.

Var finns Activity Monitor på en Mac?

För att hitta Activity Monitor på en Mac, gå till din Applikationer mapp> Verktyg och klicka sedan på Aktivitetsövervakare. Där ser du en enkel app med fem flikar och en lista med poster som ändras varannan sekund.

Var och en av de fem flikarna i Activity Monitor håller reda på vissa aspekter av din Macs prestanda. Dina är CPU, minne, energi, disk och nätverk, och om din Mac kör innehållscachningstjänsten ser du också en cache-flik. Jag diskuterar vad du kan se på var och en av dessa flikar och hur de kan vara användbara vid diagnos av problem på en Mac.

CPU-fliken

CPU-fliken visar hur din Macs processor (ar) fungerar. I ovanstående skärmdump har jag sorterat listan efter% CPU eller procentandelen av den totala tillgängliga CPU-tiden. Du kan se appar eller processer som använder mer än 100% av CPU-tiden. detta beror på att en Mac med flera kärnor (alla nya Mac) räknar varje kärna som 100%.

På den här fliken kan du veta vilka appar som fungerar mest. Om till exempel fläkten på din Mac blir hög eller om batteriet på din bärbara dator tappar snabbt, kolla CPU-fliken för att se vilka appar som beskattar processorn. I vissa fall kan det här vara runaway-appar som har fastnat.

Om du hittar en app som inte körs korrekt – eller en som visas i rött, med orden ”svarar inte” efter den – klickar du på appens eller processens namn och klickar sedan på X-knappen i verktygsfältet. Activity Monitor frågar om du är säker på att du vill avsluta processen. Om du klickar på Avsluta kommer det att försöka avsluta appen på normalt sätt. Om detta inte fungerar klickar du på Tvinga avsluta, och i nästan alla fall kommer Aktivitetsövervakaren att kunna avsluta appen och ta bort det kränkande efterslaget.

Fliken Memory

Den här fliken ger dig en uppfattning om hur mycket RAM dina appar använder.

Du kan hitta de mest RAM-hungriga apparna, och om din Mac körs långsamt kan du välja att avsluta dem. Du kanske till och med vill hitta ersättare för appar som regelbundet maximerar ditt RAM-minne.

Kontrollera också den nedre delen, där du ser Byt används. Bytfiler är virtuella minnesfiler som skrivs till din Macs disk. Att läsa minnesdata från dessa är mycket långsammare än att läsa från RAM, och om det används en stor mängd swap-utrymme kommer din Mac att köra långsamt. Det här är en bra indikation på att det är dags att starta om datorn.

Om du efter en omstart av systemet hittar att din Mac fortfarande körs långsamt, ta en titt på vår fördjupade guide om hur du åtgärdar din Macs prestandaproblem.

Fliken Energi

Fliken Energi berättar vilka appar och processer som använder mest kraft. För en stationär Mac är detta inte särskilt viktigt, men om du ser dålig batteritid på en bärbar dator är det här platsen att kontrollera.

Kolumnen Energy Impact uppdateras regelbundet och den visar den aktuella energianvändningen, men det varierar mycket beroende på vilka appar du använder. Den viktigaste kolumnen är 12 timmar Power. Detta visar vilka appar som använder mest kraft de senaste tolv timmarna, inklusive tiden när din Mac sov. Om din bärbara dators batteritid är otillräcklig, kolla här för att se om du använder en app som tömmer batteriet. Detta kan vara ett bra sätt att bestämma vilken webbläsare som ska användas på din bärbara dator. Du kan försöka använda, säg Safari, Firefox och Chrome, var och en i några dagar, för att se vilken som använder minst makt.

Fliken Disk

De flesta användare behöver inte oroa sig för fliken Disk. Detta visar hur mycket data som skrivs till och läses från din Macs enheter.

Att läsa från och skriva till en disk använder också ström, så om du ser mycket diskaktivitet och batteriet inte håller så länge du förväntar dig, ta en titt på vilka appar som gör det här. En process som kan visa mycket aktivitet är cloudd, vilket är bakgrundsprocessen som hanterar läsning och skrivning av data från iCloud. Om det här antalet är högt kan det bero på att du laddade ner mycket musik eller filmer, lagt till många foton i ditt foton-bibliotek eller att du har arbetat med många filer i iCloud Drive.

Fliken Nätverk

Den här fliken visar hur mycket data som matas in och lämnar din Mac över sina nätverksgränssnitt för aktiva appar och processer. Du kan sortera efter Sent Bytes, Rcvd Bytes, Sent Packets eller Rcvd Packets.

Om du har problem med att komma åt Internet kan det finnas många orsaker. Vissa har att göra med din anslutning, men din nätverksåtkomst kan också sakta ner om det kommer mycket data till eller lämnar din Mac. Till exempel är din uppströms bandbredd troligen lägre än din nedströms bandbredd. Om den förra är mättad, kommer du att upptäcka att även laddning av enkla webbsidor kan vara smärtsamt.

Men titta inte bara på de skickade byte- eller Rcvd byte-kolumnerna; de visar totalvärden sedan senaste gången du startade varje app eller senast du startade om din Mac för systemprocesser. Fokusera istället på informationen som visas längst ned till höger, på Data mottagna / sek och Data skickade / sek. Dessa siffror ger dig en uppfattning om du skickar eller tar emot mycket data. Du kan sedan kontrollera totalsummorna per app och övervaka dem för att se om de ökar. Kontrollera de skickade byten för att se om din uppströms bandbredd används och dina Rcvd-byte för att se om nedströms bandbredd används.

Observera att om du vill ta reda på om det finns överflödig dataanvändning för Safari, listas dessa data under processen Safari Networking, inte själva Safari-appen. Om du vill fokusera på en specifik app eller process kan du begränsa skärmen genom att skriva namnet på processen i sökfältet.

Även om det är lätt att se vad som använder data bland appar som har åtkomst till Internet, glöm inte att du ser att mycket data flyttas över ditt lokala nätverk om du har mer än en dator och överför filer mellan dem. Nätverksfönstret visar all din nätverksaktivitet, inte bara till och från Internet. Om du till exempel har Time Machine-säkerhetskopior som går till en nätverksserver ser du mycket data som skickas och tas emot här.

Fliken Cache

Om din Mac kör innehållscache-tjänsten, vilket kan spara bandbredd genom att lagra kopior av innehåll som du laddar ner från Apples servrar, ser du en sjätte flik: Cache. Den här fliken visar hur mycket data som har serverats, cachats etc. Se den här artikeln för mer information om innehållscaching.

Activity Monitor är bara ett av de användbara verktygen på en Mac som kan hjälpa dig att felsöka problem och hålla din dator smidig. Lär känna det så när du behöver felsöka kan du hitta relevant information om hur din Mac körs.

Hur kan jag lära mig mer?

Varje vecka på Intego Mac PodcastIntegos Mac-säkerhetsexperter diskuterar de senaste Apple-nyheterna, säkerhets- och sekretessberättelserna och erbjuder praktiska råd om hur du får ut mesta möjliga av dina Apple-enheter. Var säker på att följ podcasten för att se till att du inte missar några avsnitt.

Du kan också prenumerera på vår e-post nyhetsbrev och håll ett öga här Mac-säkerhetsblogg för de senaste Apples säkerhets- och sekretessnyheter. Och glöm inte att följa Intego på dina favoritkanaler på sociala medier: Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Om Mike Jones

Mike Jones skriver om Apple-produkter och mer på sin blogg Kirkville. Han är co-värd för Intego Mac Podcast, liksom flera andra podcasts, och är en regelbunden bidragsgivare till The Mac Security Blog, TidBITS och flera andra webbplatser och publikationer. Kirk har skrivit mer än två dussin böcker, inklusive Take Control-böcker om Apples medieappar, Scrivener och LaunchBar. Följ honom på Twitter på @mcelhearn. Visa alla inlägg av Mike Jones → Det här inlägget publicerades i Software & Apps och taggade Activity Monitor, Mac, felsök. Bokmärk permalänken.