Hur man ansluter och installerar en SATA-hÄrddisk i IDE-porten (exempel)

0 Shares

Du kanske har köpt en SATA-hÄrddisk och vill installera den pÄ din dator. Men om din dator har en IDE-port mÄste du göra jobbet för att korrekt ansluta enheten. FrÄn denna intressanta artikel kommer du att ta reda pÄ det Hur man ansluter och installerar en SATA-hÄrddisk i IDE-porten

Typer av hÄrddiskar

Det finns olika typer av hĂ„rddiskar: SATA eller Serial ATA, PATA eller “Parallel Advanced Technology Attachment”, SSD eller “Solid State Disk” och SCSI eller “Small Computer System Interface”. De mest kĂ€nda idag Ă€r SATA-enheter och finns i mĂ„nga olika format och kapaciteter.

IDE och SATA hÄrddiskar

IDE-hÄrddiskar var de första som kom ut pÄ marknaden. De krÀver en grÀnssnittsstandard ATA parallellt för att kunna ansluta till datorn. De kÀnnetecknas av datalagring genom magnetism. Vissa anvÀndare tar till att konvertera gammal IDE-hÄrddisk till USB med dockningsstation, Àven om konvertering till SATA-hÄrddisk Àr vanligare.

För sin del anvÀnds SATA-hÄrddiskar flitigt pÄ grund av deras mÄngsidighet och snabba lagringsprocesser. Denna typ av disk stöder seriell signaleringsteknik och kan anslutas med tunna, flexibla kablar (SATA).

Hur man ansluter och installerar en SATA-hÄrddisk i IDE-porten

För att ansluta och installera en SATA-hÄrddisk i en IDE-port behöver du en IDE till SATA-adapter och följ den enkla proceduren som vi förklarar nedan.

Koppla bort datorn och alla dess komponenter

Först och frÀmst mÄste du koppla bort datorn frÄn strömförsörjningen. Koppla ocksÄ bort alla komponenter frÄn datorns baksida. Du kan ocksÄ anvÀnda det hÀr steget för att rengöra datorns strömförsörjning för snabbt datorunderhÄll.

Öppna sedan höljet pĂ„ din enhet genom att skjuta pĂ„ locket. Innan det, var noga med att ta bort skruvarna eller fĂ€stelementen som hĂ„ller locket fĂ€st vid fodralet. Placera handen pĂ„ en metallyta för att eliminera statisk elektricitet.

Ta bort hÄrddisken och IDE till SATA-adaptern

Ta ut SATA-hÄrddisken ur skyddsvÀskan och gör samma sak med IDE till SATA-adaptern. Vanligtvis, adaptern har en skyddande förpackning som du bör ta bort.

Anslut SATA-hÄrddisken till IDE-porten

AnvÀnd en IDE till SATA-adapter för att passa in i kortplatserna pÄ baksidan av hÄrddisken. Anslut adaptern till enheten i anslut den fyrpoliga kontakten till den andra Ànden av adaptern.

Anslut hÄrddisken till en strömkÀlla. För att göra detta, kontrollera att ditt nÀtaggregat har SATA-kablar. Om inte, ta en SATA/IDE-adapterkabel och anslut SATA-Ànden till enheten och den andra Ànden till kÀllkabeln.

Installera SATA-hÄrddisken som var ansluten till IDE-porten

Ta enheten och placera den i ett av facken eller skÄrorna i fodralet för att fixera den med skruvar. Kontrollera att skivan inte rör sig efter att ha skruvat den med tvÄ skruvar i lÀmpligt hÄl.

StÀng höljet och anslut hÄrdvarukomponenterna

SÀtt tillbaka locket och fÀst det med skruvarna pÄ baksidan av huset. Ansluter alla enheter pÄ datorn och kraftledning.

FĂ„ Ă„tkomst till datorns grundlĂ€ggande “BIOS” in- och utmatningssystem

GÄ till BIOS-grÀnssnittet och kontrollera om din dator har kÀnt igen SATA-hÄrddisken. Formatera sedan enheten och partitionera den om du föredrar det.

Formatera SATA-enheten

Om du har en annan hĂ„rddisk pĂ„ din PC och den innehĂ„ller Windows kan du göra det formatera SATA-enheten frĂ„n systemgrĂ€nssnittet. För att göra detta, gĂ„ till “Den hĂ€r datorn” och tryck pĂ„ höger musknapp pĂ„ SATA-enheten. Klicka pĂ„ “Formatera” och tryck pĂ„ “Start”-knappen i det nya fönstret.

Om du inte kan anvÀnda formatet direkt frÄn ditt system kan du vÀlja att reparera en skadad hÄrddisk som Windows inte kÀnner igen. För att göra detta, sÀtt in Windows-avbildningsskivan och gÄ in i BIOS. StÀll in diskstart och gÄ till SATA-hÄrddiskformatering frÄn systemalternativ.

0 Shares