Hur man ansluter flera skÀrmar till en Mac med en Apple Silicon M1-processor

0 Shares

Varför anvÀnda flera skÀrmar med en Mac

Det Àr mycket troligt att du som anvÀndare inte kommer att se nÄgra problem med dessa koppla flera skÀrmar till en Mac , för vissa Àr det ett betydande bakslag eftersom de har gjort det i flera Är och har anpassat sina arbetsflöden till anvÀndningen av tvÄ eller till och med flera externa skÀrmar samtidigt.

Anslut flera skÀrmar till en Mac med en Apple Silicon M1-processor

DÀrför kan det bli ett stort irritationsmoment att nu fÄ reda pÄ att de inte kan anvÀnda dem som de gjorde tidigare med sin tidigare utrustning. För vi pratar inte bara om att ha fler skÀrmar för den delen, utan för att de i mÄnga fall bidrar till att förbÀttra aspekter som lÀsbarheten av dokument. Och det Àr att det alltid Àr attraktivt att arbeta med paneler med större diagonal och upplösning.

Dessutom finns det situationer dÀr det ocksÄ Àr viktigt eftersom nÀr du arbetar med en kan du förhandsgranska innehÄll i en annan eller övervaka nÄgot annat. Det Àr dÀrför det kan vara sÄ frustrerande att inte enkelt kunna anvÀnda flera skÀrmar pÄ de nyare Mac M1s.

Hur mÄnga skÀrmar stöder varje Mac med en M1-processor?

Mac mini con M1, recension

Med hĂ€nsyn till ovanstĂ„ende, lĂ„t oss se hur mĂ„nga skĂ€rmar nuvarande Mac-datorer kan hantera. Det vill sĂ€ga Mac mini, MacBook Air, MacBook Pro och 24″ iMac som Ă€r de enda med en M1-processor. Jo, det finns ocksĂ„ den nya iPad Pro med samma chip, men eftersom det Ă€r en enhet som fungerar med iOS skulle det inte vara nĂ„got som oroar oss. Även om att kunna fĂ„ en fullstĂ€ndig videosignal frĂ„n iPad Pro Ă€r en betydande förbĂ€ttring av anvĂ€ndarupplevelsen ocksĂ„.

För att ÄtergÄ till det som intresserar oss, de fyra nuvarande Mac-datorerna som integrerar Apple Silicon M1-processorn stöder detta antal serieskÀrmar:

  • Mac mini: den hĂ€r utrustningen lĂ„ter dig ansluta tvĂ„ skĂ€rmar via Thunderbolt-anslutningarna eller HDMI 2.0-utgĂ„ngen. Dessa skĂ€rmar kan vara en med en maximal upplösning pĂ„ 6K vid 60 Hz och en annan med 4K-upplösning vid 60 Hz ocksĂ„ eller tvĂ„ 4K-skĂ€rmar vid 60 Hz.
  • De MacBook Pro stöder bara en extern skĂ€rm eftersom den redan har en egen skĂ€rm med en upplösning pĂ„ 2560 x 1600 pixlar, sĂ„ att maximalt tvĂ„ redan skulle tĂ€ckas.
  • De Macbook Air med sin 13-tumsskĂ€rm och samma upplösning som Pro-modellen (2560 x 1600 pixlar) stöder ocksĂ„ bara en extra skĂ€rm
  • iMac 24 tum som företaget nyligen presenterade integrerar en panel med 4,5K upplösning och som med bĂ€rbara datorer stöder den bara en extra extern skĂ€rm

För en stor andel av anvÀndarna Àr det redan mer Àn tillrÀckligt att kunna anvÀnda tvÄ skÀrmar. För övrigt Àr lösningen, tills Apple lyckas (om det kan) lösa denna aspekt, att anvÀnda tredjepartslösningar som Display Link-teknik.

Hur man ansluter mer Àn en skÀrm till en Mac med M1

Apple lovade att Ă„tgĂ€rda problemet med att inte kunna ansluta tvĂ„ externa skĂ€rmar genom Thunderbolt-utgĂ„ngarna pĂ„ sina datorer. Även om sĂ„ inte Ă€r fallet, Ă€r det enklaste sĂ€ttet att ansluta flera bildskĂ€rmar till en Mac med M1 att tillgripa Visa lĂ€nk .

Denna teknik gör att en eller flera videosignaler kan matas ut via USB-kontakter. För att uppnÄ detta Àr det givetvis nödvÀndigt att installera en drivrutinsprogramvara och ha en adapter som till exempel tar en videosignal frÄn USB C-kontakten Àven via USB C eller HDMI, Display Port, etc.

Processen att stÀlla in och anvÀnda dessa adaptrar Àr mycket enkel:

  1. Anslut Display Link Mount Adapter till din Mac
  2. Ladda ner och installera verktyget Display Link Manager
  3. NÀr du Àr klar kommer du att se en ny ikon i det översta fÀltet i Finde för att hantera de anslutna skÀrmarna
  4. I den hÀr ikonen kan du aktivera eller avaktivera videosignalen samt tillÀmpa nÄgra ytterligare instÀllningar

Klart, sÄ enkelt Àr det att kunna ansluta inte en utan flera externa skÀrmar till din Mac. Naturligtvis, kom ihÄg att denna teknik för nÀrvarande har vissa begrÀnsningar. Det viktigaste Àr att du inte kommer att kunna anvÀnda funktioner som skÀrmrotation. Andra som ocksÄ kan pÄverka och alltid mÄste komma ihÄg Àr de maximala upplösningarna som kan hanteras med dessa adaptrar. Eftersom du kanske inte kan ansluta flera 4K-skÀrmar och mÄste begrÀnsa dig till 1080p som mest.

Display Link-kompatibla dockningar och adaptrar

LÄt oss sÀga att du Àr en av de anvÀndare som behöver ansluta flera skÀrmar till din nya Mac M1, mer Àn tvÄ för att vara exakt. Alternativen du skulle ha Àr flera, Àven om dessa kan vara de mest intressanta hÀr. TÀnk Àven pÄ att tillverkare som CalDigit bland andra varnar för att Àven om de kan fungera sÄ Àr de inte skyldiga att göra det och att de med framtida systemprogramvaruuppdateringar kan vara oanvÀndbara eller behöva vÀnta pÄ nya uppdateringar av drivrutinerna för Display Link .

CalDigit TS3 +

I och för sig Àr denna adapter eller portbas frÄn CalDigit en av de mest intressanta pÄ marknaden för byggkvalitet, anslutningar etc. Problemet Àr bara att det inte Àr speciellt billigt men det förbÀttrar upplevelsen avsevÀrt dÄ det Àven innehÄller detaljer som t.ex. som kortlÀsare, ljudingÄng och -utgÄng, etc.

OWC Dock Thunderbolt 3

Denna OWC-docka erbjuder möjligheten att ta tvÄ videosignaler genom en av Thunderbolt 3-kontakterna pÄ baksidan och andra minidisplayportar som den ocksÄ har.

Andra alternativ

Tillsammans med dessa dockor, bÄda starkt rekommenderade av Mac-anvÀndare, finns det mÄnga fler alternativ som ocksÄ kan anvÀndas. PÄ Display Link-webbplatsen finns en sektion dÀr du kan konsultera alla universella dockningsstationer dÀr ute samt USB-adaptrar till HDMI, DVI eller Display Port-typ videoutgÄng. Dessutom anger de tydligt vad som Àr den maximala upplösningen de stöder, sÄ att du Àr sÀker nÀr du utökar dina arbetsbord med den nya Macen med M1-chip.

0 Shares