Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur löser man volymproblemen i Windows?

volymproblem Windows

Använd Windows felsökare

Även om det kan verka som ett verktyg som inte är användbart eftersom nästan ingen använder det, kan det faktiskt hjälpa dig att lösa Windows-volymproblem. Därför är det värt att testa. För att komma åt det här verktyget måste du öppna Inställningar genom att klicka på Start-knappen och välja kugghjulsikonen. Välj sedan “Felsökning” på fliken System och välj “Andra felsökare” på följande skärm.

Problemlösare

När du klickar på knappen “Kör” bredvid “Ljuduppspelning”, kommer en felsökningsguide att startas. Den här guiden kontrollerar eventuella problem relaterade till ljudenheter, inklusive de som är relaterade till volyminställningar i Windows. Guiden guidar dig genom en rad steg för att identifiera och åtgärda problemet.

Uppdatera eller installera om ljuddrivrutinen

Om felsökaren inte löser problemet kan en inaktuell eller problematisk drivrutin orsaka problemet med att inte spara volyminställningar i Windows. Därför är nästa steg att försöka uppdatera drivrutinen. För att göra detta, högerklicka på Start-knappen och välj Enhetshanteraren. I fönstret Enhetshanteraren, leta reda på “Ljud-, video- och spelkontroller”, hitta ljudkortet som motsvarar din enhet, högerklicka på det och välj “Uppdatera drivrutin”.

Uppdatera ljuddrivrutinen

Efteråt kommer Windows att uppmana dig att välja om du vill automatiskt söka efter drivrutinen eller manuellt välja en nedladdad drivrutin. Om du har ett inbyggt ljudkort, rekommenderas det att låta Windows söka automatiskt efter lämplig drivrutin. Annars kan du ladda ner manuellt och ange drivrutinsplatsen i guiden.

Om problemet kvarstår kan du prova att avinstallera ljudkortet genom att högerklicka på det i Enhetshanteraren och välja “Avinstallera enhet.” Efteråt, starta om datorn och Windows kommer automatiskt att söka efter och installera rätt drivrutin igen.

Tänk om inget av detta fungerar?

Om du har provat alla tidigare lösningar och Windows volymkontroll fortfarande inte sparar dina inställningar, finns det ytterligare en sak du kan prova. Högerklicka på högtalarikonen i det nedre högra hörnet av aktivitetsfältet, bredvid klockan, och välj “Öppna volymmixer”.

Windows volymmixer

När du klickar på “Återställ”-knappen kommer Windows att återställa ljudenheterna och volymerna för alla appar till deras rekommenderade standardinställningar. Detta kan lösa problemet du har med Windows volymkontroll som inte sparar dina inställningar.

windows ljud

Efter att ha slutfört återställningen kan du justera volymnivåerna för varje applikation efter dina önskemål, och dessa inställningar bör sparas automatiskt. Dessutom kan du justera huvudvolymkonfigurationen, som visas högst upp i fönstret.

Om problemet kvarstår, oroa dig inte, det finns en annan lösning. Navigera till Inställningar -> System -> Ljud och välj “Fler ljudalternativ” längst ned på sidan. Ett fönster visas som visar dina ljudenheter, välj ditt ljudkort och klicka på “Egenskaper”.

ljudalternativ

När du klickar på Egenskaper visas ett nytt fönster och du bör navigera till fliken Avancerat. På den här fliken kommer du att märka en ruta som säger “Tillåt applikationer att ta exklusiv kontroll över den här enheten.” Du bör inaktivera den här rutan, vilket gör att ALLT ljud på din dator beror på Windows huvudvolymkontroll. Även om detta kanske inte är den mest idealiska lösningen, bör det åtminstone ge dig fullständig kontroll över din ljudvolym i Windows.