Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur jag förklarade marknadsföringsrapportering och SEO för min mormor

Söndagen den 26 november, 12:57

På väg att få marknadsföringsrapportering och SEO att låta enkelt. Tidsbudget: inte tillräckligt.

Tills nyligen var jag bara en romanförfattare, vilket är ett ganska enkelt koncept för alla att förstå. Imorgon kommer jag dock att fira mitt treveckorsårsjubileum som SEO-copywriter på heltid på DashThis, ett jobb som jag inte helt förstod själv, ja, för tre veckor sedan.

Jag är på väg till min mormors hem, vilsen i tankar. Min familj har denna årliga tradition, som dikterar att min mormor ger alla en låda hembakade kakor i utbyte mot en eftermiddag med henne. Jag älskar min mormor och besöker henne uppenbarligen ofta utan kakor, men jag är ändå väldigt förtjust i denna ritual.

Men idag, när jag kör till hennes gamla hus på landet för att få min del av de ätbara ädelstenarna, kan jag inte låta bli att oroa mig för hur vårt samtal kommer att utspela sig; hur i helvete ska jag förklara mitt nya jobb för min 89-åriga mormor, min mun full av cinnamon-crispies?

Min Kia drar in på uppfarten och jag slås redan av den utsökta lukten. Min mormors hjärtliga välkomnande värmer mig trots den bittra kylan när jag kliver in i det välbekanta huset.

14:16

Förbereder för lansering. Tidsbudget: 4 minuter.

“Så, hur är det?” frågar hon medan hon häller upp en kopp chai-te till oss båda. “Hur är jobbet och allt?”

Teet bränner min tunga och vattnar i ögonen.

“Tja, saker och ting har rört på sig. Jag har ett nytt jobb.”

“Ja? Skriver du inte böcker längre?”

”Det är jag, jag kände bara att jag också kunde anta en ny utmaning. Jag är SEO-copywriter för detta företag som heter DashThis.”

Och precis när jag är redo att dyka in, ringer ugnsklockan som för att förklara att min alldeles egna kaksats är redo.

14:20

Förklara marknadsföringsrapportering och DashThis. Tidsbudget: 30 minuter.

Det är ännu svårare att tänka rakt av med de där ingefärskuggarna som hånar mig på köksbordet. Jag stoppar en i munnen för att köpa mig lite tid.

“Så DashThis, va? Vad gör de?”

“Tja”, börjar jag och sväljer en tugga som jag önskar var oändlig, “de är geniala bakom en marknadsföringsrapporteringsprogramvara som skapar datapaneler som används för digital marknadsföring.”

Farmor stirrar tomt på mig en sekund innan hon sakta uttalar:

“Jag talar inte mandarin, kära.”

Okej, vi får en ojämn resa. Jag ser mig omkring, som om jag hoppas på att någon annan ska komma till min räddning, men det är bara jag, min älskade mormor och kakor. Läckra kakor. Bing-to-the-o.

“Ok, mormor. Marknadsrapportering. Låt oss se på det så här: du gör de godaste kakorna i stan, eller hur?”

“Självklart. Vad är din poäng?”

“Föreställ dig nu att du vill göra en affär av det här och ha monopol på all försäljning av kakor.”

“Varför skulle jag göra det?” frågar hon förbryllad.

“Jag vet inte, för att bli rik?”

Hon nickar.

“Rättvist nuff.”

“Se, mormor, när du börjar sälja dina kex över hela stan, kommer du att behöva viss information om dina kunders beteenden, för att se om något behöver ändras på din produkt.”

“Inget behöver ändras på mina kakor, vad säger du?!” utbrister hon kränkt.

“‘Självklart inte!” Jag svarar snabbt, orolig för en sekund att jag kan ha äventyrat mina framtida årliga godsaker. “Vad jag menar är att för varje familj du säljer kakor till, kanske du vill veta vem som äter mest, vilka smaker de föredrar, samt vilka som är mindre populära, så att du kan baka fler av de som folk gillar mest. Förstår?”

Hon nickar, fokuserad på min förklaring.

“Nu fungerar marknadsföringsrapportering på samma sätt. Ett företag kan ha en onlinenärvaro på olika plattformar, som Facebook, Twitter eller LinkedIn, som alla tjänar olika syften. Dessa plattformar är som familjerna du säljer dina LÄCKRA kex till. En marknadsförare skulle behöva spåra sina kunders beteenden på varje plattform för att se vad som fungerar bäst och vad som inte gör det.”

“Tja, det är bara uppenbara saker, sötnos.”

Puh. Som Barney Stinson skulle göra, firar jag denna första lilla seger med en välförtjänt imaginär självfemman.

“Nu vad DashThis skulle göra i det här kakförsäljningssammanhanget är att omgruppera data om varje familj och visa upp den i en enkel, visuell och lättbegriplig rapport.”

“Nä, jag tror inte på det.”

“Vad menar du, farmor?” frågar jag och sträcker mig redan efter min fjärde av femte choklad-dippy.

“Ingen har nog free tid på sina händer att gå dörr till dörr och samla information genom en hel stad, än mindre hela Internet! Fan, jag hittar inte tillräckligt free dags att läsa den senaste EL James’ för mig!”

Oj pojke, hörde inte det.

”Det är den moderna magin, mormor. Ingen behöver gå från dörr till dörr. Allt är automatiserat. Lätt som en kaka.”

“Automatiskt? Vilket betyder att jag inte skulle ha något att göra för att få all den informationen?” frågar hon förvånad.

“Exakt!”

“Det är briljant!” utbrister hon, upprymd som ett barn.

Jo jag menar, det är det, eller hur?

14:52

SEO gjort enkelt (eller nästan). Tidsbudget: 15 minuter.

Klockan är inte ens 15:00 ännu och min mormor är nu marknadsföringsrapporterande och DashThis-expert. Det här samtalet går så bra att jag känner mig oövervinnerlig. Jag bestämmer mig för att sprida lyckan och ge ett försök att förklara SEO copywriting. Vågat, jag vet. Försök inte detta hemma.

Mormor ställer sig upp för att koka lite mer vatten. Detta ger mig tid att samla mina tankar. Min blick vandrar över det lilla köket och landar på en handskriven lapp på kylskåpet.

“Håll volymen nere, jag har inget som helst intresse av dina tråkiga tvålar.”

“Wow, vem skrev det här till dig?” frågar jag förvånad.

“Usch, Mary,” spottar min mormor. “Hon satte fast den här på min ytterdörr för några veckor sedan, och jag hängde den där som en daglig påminnelse om att fortsätta hata henne. Du vet att hon också stjäl mina tomater varje sommar? Den där b- jag menar häxa.”

“Aldrig!”

“Vad som helst. Så, berätta för mig om ditt jobb då, vad är det exakt du gör?

“Jag är en SEO copywriter. SEO står för sökmotoroptimering.”

Hennes ögon lyser av en nyfikenhet.

“Vad betyder det?” undrar hon.

“Tja, du vet vad en sökmotor är, eller hur?”

“Visst, som Copernic eller den där nya, vad heter den igen…? Bing!”

“Ja, precis. Även om vi mest arbetar med Google.”

“Åh, jag vet bara de viktigaste, älskling.”

Jag ler underhållande och fortsätter.

“Höger. Så mitt jobb är att skriva innehåll som rankas bra på sökmotorer, så att de flesta får tillgång till detta innehåll och lära sig mer om DashThis.”

“Och hur fungerar det?”

“Tja, tänk dig att du har konkurrens om din försäljning av kakor. Det finns 20 andra fantastiska bagare där ute och den mest populära är ingen mindre än häxan Maria.”

Farmor flämtar.

“Nu vill vi inte det, eller hur?”

Hon skakar kraftigt på huvudet.

“Så du måste marknadsföra din produkt. Men du har inte möjlighet att skapa fler flygblad än alla dina konkurrenter.”

“Nej, det vore alldeles för mycket.”

“Precis min poäng. Så istället, vad du vill göra är att skapa annonsinnehåll som är bättre än alla andras. Du vill hitta de rätta orden, så att när någon tänker “kakor” är den omedelbara associationen som deras sinne gör “mormors kakor”. Du vill rankas högst upp i allas sinne och sälja fler kakor än vad Mary gör, precis som jag vill få DashThis att rankas högt på sökmotorer så att folk får reda på det. Du vill också få folk att prata om det, så att ordet sprids, precis som jag vill att andra webbplatser ska prata om DashThis och länka tillbaka till det. Allt detta hjälper mig att rankas högre på Google, eller Copernic, för den delen.”

“Hur vet jag att jag har hittat rätt ord?”

“Tja, vissa verktyg kan hjälpa dig med det, men det är främst ett spel med försök och misstag. Och det är det fina med det hela.”

“Fascinerande! Du borde fråga mig om råd, jag spelar korsord varje morgon!” säger hon lekfullt med en snäll blinkning.

Jag skrattar och trycker hennes varma hand i min.

“Nog med jobb. Hur har du haft det, farmor?”

18:34

Rockar internet. Tidsbudget: en livstid.

Solen har länge gått ner när jag kommer hem, ett stort flin på läpparna. Det var en minst sagt härlig dag. Att förklara SEO, marknadsföringsrapportering och DashThis för min 89-åriga mormor visade sig vara mycket lättare än jag hade föreställt mig.

Jag sträcker mig efter min kaklåda och tar en sista macadamianötig av ren frosseri.

Jag märker att en lapp har fastnat inuti locket på lådan.

“Älskar dig. Fortsätt skaka internet.”

Kommer att göra, farmor, kommer att göra.