Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur Internet har återfört makten i konstnärernas händer

Bildkredit: Liver Tandy

Tack vare internet är det nu lättare att bli hörd, skapa och distribuera din musik.

Nyligen har vi nått ut till en mängd DIY och oberoende artister över hela världen i vår DIY Till We Die-artikelserie. Under intervjuerna upptäckte vi att tack vare internet är det nu mer lönsamt att vara oberoende än någonsin. Inte bara när det gäller kreativitet utan också med de verktyg som nu finns tillgängliga för dig. Som artist i dagens värld har du den unika fördelen att kunna få din musik hörd av en global publik med ett knapptryck, det finns också en mängd vägar där din musik kan höras, från flera streamingtjänster , YouTube och naturligtvis fysiskt.

Vi är mer anslutna än någonsin

Till exempel, när hon pratade med Lins Wilson från garage/psych-rock-bandet Magick Mountain förklarade hon att de hade skickat “vinyl till USA, Tyskland, Finland, Frankrike och mer.” Att kunna få sin musik hörd av “onlineplattformar” och se “människor från hela världen som njuter av det, köper det, lägger till i spellistor, etc” har gjort det lättare för dem att identifiera var det är lämpliga platser att turnera när livemusiken kommer tillbaka. “Långsiktigt kan det hjälpa gör-det-själv-band att rikta sina liveshowinsatser till platser som stöder dem mest.” Lins tillägger, “den möjligheten att nå människor globalt är riktigt cool.”

Vi är också mer anslutna än någonsin tidigare, varje person är ett tryck på skärmen eller ett e-postmeddelande bort. Att ansluta har aldrig varit enklare, som Martha McKay från Pretty Preachers Club förklarar: “Etiketter, tidningar, tidskrifter, chefer och promotorer är alla ett e-postmeddelande bort.”

Blir viral

Internet har också gjort det möjligt för artister att ha ett viralt ögonblick, som de kan använda för att få massiv dragning till en enorm publik. Detta leder i sin tur till fler fans, fler streams och förhoppningsvis mer support och ekonomiska vinster. Som Milo Gore säger: “Alla är ett klick från att bli virala!” En känsla som backas upp av Rory Lethbridge från School Disco, “Vem som helst kan ha ett viralt ögonblick nu.”

Internet har också vidgat musikfantastens genresmak, det finns nu subkulturer för en mängd olika ljud och genrer. Utrymme där band nu kan existera och representeras med en onlinenärvaro. Som Rory förklarar: “Det finns så så många människor över hela världen som är intresserade av alla musikstilar och det finns en enorm marknad att ta vara på. Med mer artistfokuserade plattformar som Bandcamp har det aldrig varit lättare att ladda upp ett spår och se vad som händer. Dessa plattformar hjälper artisters gemenskaper att växa och det är också en ständigt förbättrad sådan.”

En mängd information

I dagens värld måste artister kunna agera som musiker, pressansvarig, bokningsagent och social media manager (bland många andra roller). Tack och lov har internet ännu en gång gjort att detta inte är så skrämmande. Att planera en release innebär normalt att du måste organisera ett gediget pressmeddelande och EPK (Electronic Press Kit), för mer etablerade artister skulle du anlita en frilansande PR-person eller ett företag, men tack vare internet “finns det en mängd information och tillgängliga resurser som är fantastiska informationskällor för gör-det-själv-artister.”

Rory tillägger också: “Att veta och lära sig vad ett band gör utöver att spela in musik och spela livemusik är superviktigt. Att lära sig att skriva e-postmeddelanden, närma sig människor, bilda relationer, skriva ett pressmeddelande är verkligen viktiga färdigheter som går utöver bara musikbranschen. Att lära sig allt detta och skapa ett nätverk runt bandet för att hjälpa din karriär framåt är superviktigt. Att göra saker på dina villkor är viktigt så om du får en chef eller en agent kan du vara mer engagerad och veta vad som händer. Du vill inte bli kvar i dammet när saker och ting blir mer allvarliga.