Hur installerar jag Linux och Windows 10 tillsammans på samma dator? (Exempel)

0 Shares

Vi förklarar hur du kan installera Windows och Linux på samma dator. Det är en ganska enkel process och tar några minuter att slutföra.

Välj din Linux-distribution och skapa ett startbart USB-minne

Linux är ett operativsystem uppdelat i flera distributioner, det vill säga flera versioner av samma operativsystem men med olika egenskaper. Om du vill veta mer om det, inbjuder vi dig att läsa följande artikel som förklarar vad alla Linux-versioner är och vilka funktioner de har. Det finns de som har mindre Väduren och andra mer moderna versioner. De flesta av dem är gratis och kan installeras i dual-boot-läge med alla versioner av Windows.

När du har laddat ner den version av Linux som du valde för din dator, måste du skapa en startskiva för att installera Linux.

Eftersom Linux nästan inte väger någonting, får den plats i en grundläggande 2GB flash-enhet, så du har inga begränsningar när du installerar. Vi rekommenderar att du använder Ubuntu GNOME eftersom det är vad den här handledningen är baserad på. Du kan ladda ner den här.

Starta från en USB-enhet

När du har slagit på datorn visas en svart skärm med vita bokstäver. Ett fönster kommer att dyka upp längst ner på skärmen med flera alternativ var och en med tillhörande nyckel som t.ex F2, F12 eller Ta bort.

Startfönstret varierar beroende på dator. Den här skärmen ger dig tillgång till BIOS, vilket är när du väljer att starta till USB istället för att starta Windows normalt.

Vi rekommenderar att du trycker på ovanstående tangenter flera gånger tills fönstret med anslutna USB-enheter visas. Efter att ha hittat USB vars namn motsvarar flashenheten var sparade du Linux tryck enter.

Fortsätt med Linux-installationen

Det första som visas är språkalternativen. Välj spanskaoch beroende på distributionen skiljer sig nästa fönster som visas. Något av dessa alternativ kan visas:

  • Prova Linux utan att installera: starta en tillfällig session där du kan installera Linux därifrån.
  • Installera Linux
  • Andra alternativ

Du kan installera det direkt eller prova det först. Vi rekommenderar att försöka innan du installerar så att du tydligt kan se vad operativsystemet är.

Skapa en dubbelstart på Windows och Linux

När du installerar Linux måste du välja några alternativ som dyker upp vid varje steg. Installationsprogrammet guidar dig genom hela processen.

När du har ställt in ditt tangentbord måste du konfigurera Wi-Fiäven om alternativet kommer att väljas som standard där du hellre inte vill ansluta till ett Wi-Fi-nätverk vid denna tidpunkt.

I nästa steg kommer du att välja installationsmetod, normal installation rekommenderas, men du kan välja din föredragna. Då visas alternativet att installera Ubuntu tillsammans med Windows och systemet installerar det automatiskt.

Nästa gång du slår på din dator visas två alternativ om du vill gå in i Windows eller använda Linux.

Vad kan du göra om du har Linux och vill installera Windows?

Det är inte så enkelt, men ett sätt skulle vara att installera en start på Windows och Linux, från och med Linux, skulle det vara att skapa en partition och installera windows där, men kräver detta format NTFSdu kan ha problem med installationen och du måste installera om GRUB med räddningsdisketten

Te vi rekommenderar att du installerar Windows och installerar Linux därifrån eftersom det är enklare och mindre riskabelt genom att följa stegen som redan nämnts ovan. Vi hoppas att detta hjälpte dig och om du vill lära dig mer om Linux, se till att läsa de andra artiklarna som Vad är Linux-registerfiler och vad är de till för? Vi rekommenderar också: Hur man skapar kataloger och underkataloger på Linux med alternativet mkdir ”.

0 Shares