Hur hackare kan stjäla ett e-postkonto och vad man ska göra för att undvika det

Att skydda e-postkontot är mycket viktigt

E-post är inte bara en tjänst för att skicka meddelanden till andra användare. Sanningen är att vi använder den till mycket mer. Det är viktigt att kunna registrera sig på sidor och plattformar, vi använder det också för att lagra viktig information och dokument och ha dem alltid tillgängliga, vi kan skicka e-postmeddelanden med viktiga bilagor…

Hur hackare kan stjäla ett e-postkonto

Därför, e-post är inte vilken tjänst som helst. Det är mycket viktigt för vår vardag och om vi har problem kan vi allvarligt äventyra vår integritet. Cyberkriminella kan också använda detta medium som en inkörsport till våra enheter.

Om en inkräktare hade tillgång till vår e-post, kunde de till och med kontrollera våra sociala nätverk, tjänster där vi är registrerade, molnlagring … E-posten fungerar på ett sätt som en lösenordshanterare. Vi kan påminna dig om lösenordet och skicka oss ett e-postmeddelande med ett nytt.

Allt detta gör det viktigt att skydda ditt e-postkonto. Vi måste hela tiden veta hur de kan komma åt vårt konto och vad man ska göra för att bli skyddad och inte drabbas av någon typ av missöde med vår e-post.

Hur de kan attackera e-post

Först och främst ska vi förklara hur de kunde attackera vårt e-postkonto och få tillgång till det. Detta är viktigt för att känna till riskerna och för att senare kunna vidta åtgärder för att öka skyddet.

Nätfiskeattacker

Utan tvekan en av de vanligaste metoderna för att stjäla lösenord och kunna komma åt e-post och även många andra tjänster på nätverket, är genom en Nätfiskeattack . Vad en hacker gör i det här fallet är att skicka ett bete till offret för att lägga sin data. Men den informationen går faktiskt till en server som kontrolleras av angriparna.

Detta är något som kan påverka alla typer av plattformar. Det kan äventyra vår e-post och, som vi har sett, innebära mycket mer risk än bara e-post.

Användning av skadlig programvara

De kan också använda skadlig programvara för att infektera datorer och stjäla lösenord för att skriva in e-post. Något mycket närvarande är keyloggers . Det är ett program som är installerat på datorn och dess uppdrag är att samla alla tangenttryckningar och på så sätt stjäla lösenorden.

Men vi kan inte bara bli offer för en keylogger, utan också trojaner och andra sorters skadlig programvara som kan tillåta angripare att komma in. Till exempel trojaner, som kan tillåta en inkräktare att ta sig in genom en bakdörr.

Dataintrång

En annan fråga att ta hänsyn till är att de kan komma in på vårt e-postkonto om det finns en dataläcka i själva leverantören. Det är något som kan hända på en viss plattform. De kan dra fördel av ett säkerhetsintrång och all data exponeras.

Råstyrka

En klassiker när det kommer till att bryta ett lösenord, vare sig det är e-post eller någon annan tjänst, är av råstyrka . Det består i princip av hackare som använder programvara för att testa flera lösenord efter varandra tills de hittar det rätta.

Använder farliga tredjepartsprogram

Var loggar vi in? Det kan också riskera vår e-post. Vi kan göra det från leverantörens officiella webbplats och från dess mobil- eller datorapplikation, men det finns också alternativ, som är tredjepartsprogram som gör att vi kan logga in.

Nu kan dessa frilansprogram vara ett problem. Det är sant att de ibland erbjuder intressanta funktioner och funktioner, men de kan innehålla buggar och vara osäkra, vilket skulle göra det lättare för hackare.

Vad du ska göra för att förbättra e-postsäkerheten

Vi har sett hur de kunde stjäla vårt e-postkonto och lägga vårt säkerhet och integritet i riskzonen. Metoderna de kan använda för att göra detta är olika, men vi har också alternativ för att skydda oss själva och undvika att bli offer. Vi ska ge några viktiga tips för detta.

Skapa alltid starka lösenord

Något fundamentalt kommer att vara att ha lösenord som är starka och komplexa. Det är trots allt huvudbarriären som kommer att hindra en inkräktare från att komma in på vårt e-postkonto. Det är nödvändigt att undvika att sätta nycklar som har personuppgifter och som kan fastställas.

Ett bra lösenord är ett som vi inte kan memorera. Den måste ha bokstäver (versaler och gemener), siffror och andra specialsymboler som vi kan lägga till. Allt detta slumpmässigt och naturligtvis inte använda det någon annanstans.

Håll system och applikationer uppdaterade

Vid många tillfällen uppstår sårbarheter som kan utnyttjas av hackare för att utföra sina attacker. De kan dra fördel av dessa fel för att utföra sina attacker och komma åt kontot.

Detta är något som måste tillämpas både på själva operativsystemet och på alla program som vi använder. Säkerhetsbrister kan uppstå när som helst och vi måste alltid ha de senaste versionerna tillgängliga.

Använd inte program från tredje part

Som vi sa tidigare kan vi ansluta till vår e-post via tredjepartsprogram. Detta kan dock vara ett problem, eftersom säkerhetsproblem är vanligare i dessa fall. Vi måste därför undvika åtkomst från andra webbplatser än officiella .

Se regelbundet över konfigurationen

Har vi konfigurerat e-postmeddelandet korrekt? Finns det några parametrar som vi bör ändra i programmet vi använder? Vi måste ha allt detta kontrollerat och att det inte finns någon lös ände som kan utnyttjas av en angripare för att komma åt vårt konto.

Ha säkerhetsprogram

Självklart måste vi också ha säkerhetsprogram. Det finns många alternativ vi har i detta avseende. Vi kan använda antivirus, brandvägg , webbläsartillägg … Allt detta kan bidra till att upprätthålla säkerheten och göra det svårt för hackare.

Tänk på att det finns båda free och betalprogram. Det finns också för alla typer av operativsystem. Vi måste alltid ha vår utrustning ordentligt skyddad.

Sunt förnuft

Å andra sidan måste nämnas sunt förnuft . Kanske den viktigaste punkten för att undvika säkerhetsproblem. Du måste till exempel undvika att ladda ner bilagor som inte är säkra via e-post eller att logga in från tredje parts länkar.

Kort sagt, genom att följa dessa steg kan vi förhindra inkräktare från att komma in på vårt e-postkonto. En rad viktiga rekommendationer som vi måste ta hänsyn till och aldrig äventyra vår integritet.

Relaterade Artiklar

Back to top button