Hur hackare kan attackera oss via ett Wi-Fi-nätverk

Huvudattacker på osäkra Wi-Fi-nätverk

Som vi säger, när vi ansluter till en Wi-Fi-nätverk vi kan drabbas av många typer av attacker som på ett eller annat sätt kan äventyra vår säkerhet och integritet. Därför måste vi vara beredda att möta dessa problem, även om huvudsaken är att veta vad vi står inför. Låt oss se vad som är de vanligaste attackerna om vi surfar på ett offentligt och osäkert Wi-Fi-nätverk.

Hur hackare kunde attackera oss

Man-in-the-Middle attacker

Man-in-the-Middle attacker är mycket förknippade med osäkra trådlösa anslutningar. Det är utan tvekan ett av de hot som vi måste ta hänsyn till om vi ska ansluta till ett offentligt Wi-Fi som vi inte kontrollerar och där det kan finnas hackare.

Vad är en Man-in-The-Middle-attack? I grund och botten kan vi säga att det är en mellanhand, angriparen i det här fallet, som befinner sig mellan nätverket som vi ansluter till och vår enhet. På så sätt kan den stjäla all data som går från vår dator till nätverket. Ett sätt att samla in personlig information.

Qué son los ataques Man in the Middle

Datastöld

Nätverket självt kunde stjäla data vi skickar. Vid många tillfällen hittar vi ett offentligt Wi-Fi som ber oss om viss information för att komma åt. Till exempel vår e-post, namn och efternamn, postadress, telefonnummer…

Denna data kan användas med uppsåt, kan inkludera oss i skräppostlistor eller till och med tjäna till att skicka personliga nätfiskeattacker. I slutändan har vår personliga information ett stort värde online och kan användas i vinstsyfte. Därför är datastöld ett annat av de vanligaste problemen.

DNS-kapning

Vi kan inte glömma om DNS-kapning . Med denna typ av attack kan hackare ändra webbadresserna som vi besöker. Låt oss säga att vi vill gå in på en webbplats, till exempel redeszone.net, men när vi lägger den i webbläsaren omdirigeras vi till en annan sida som kontrolleras av angriparen.

Med detta lyckas de avleda användare, i slutändan offer, till osäkra webbplatser, som kan innehålla alla typer av hot som sätter våra system på spel och påverkar integriteten.

Smyga skadlig programvara

Skadlig programvara är ett annat problem som vi kan drabbas av när vi går in i en free Wi-Fi. De skulle kunna skapa en portal så att vi måste komma åt och senare komma in på webben, men också be oss ladda ner en fil som förmodligen skulle användas för att komma in på Internet.

På så sätt kunde de smyga in skadlig programvara i våra system. Det är ett alternativ till DNS-kapning, som också kan användas för att infektera våra datorer med alla typer av skadlig programvara.

Var finns de farliga Wi-Fi-nätverken

Vi har sett hur de kunde attackera oss genom ett osäkert offentligt Wi-Fi-nätverk. Nu ska vi förklara på vilka ställen det är vanligare att hitta den här typen av problem. På så sätt kommer vi att veta hur man identifierar dem och kan vidta förebyggande åtgärder.

Flygplatser och stationer

Flygplatser eller tågstationer är verkligen mycket vanliga platser där hackare kan distribuera sina skadliga nätverk. Det är platser där det är mycket trafik av människor och även där vi kan stanna länge och vänta på ett flyg eller ett tåg.

Detta får oss att leta efter ett Wi-Fi-nätverk för att slippa konsumera mobildata eller ansluta datorn. Detta tas hänsyn till av cyberbrottslingar och kan installera Wi-Fi som utger sig för att vara legitimt men som faktiskt är en bluff. De kan till och med attackera ett nätverk som är pålitligt.

Gallerior

Något liknande händer med köpcentrum. De är utrymmen med en stort flöde av människor . Många användare som ständigt kommer och går, gör inköp, söker efter produktinformation etc. Det är en väldigt vanlig plats att hitta Wi-Fi-nätverk skapade bara för att attackera.

Offentliga platser som bibliotek

Vi måste också tänka på att vi kan hitta den här typen av hot på bibliotek, universitet och annat publika platser . Normalt har dessa utrymmen ett Wi-Fi-nätverk för oss att ansluta. Detta kan utnyttjas av en angripare för att skapa sitt eget nätverk och utföra attacker.

Inrättningar och restauranger

Många butiker och restauranger används också för att skapa falska Wi-Fi-nätverk. Men det finns en term att nämna här: dubbla Wi-Fi-nätverk . Det består i princip av att en angripare skapar ett Wi-Fi med samma namn som anläggningen. Detta kan vilseleda kunder att tro att det är ett legitimt nätverk. Din data kan dock vara i fara.

Hur vi skyddar oss när vi surfar på ett offentligt Wi-Fi

Som vi kan se finns det olika platser där vi kan hitta den här typen av osäkra Wi-Fi-nätverk. Vad kan vi göra för att bli skyddade? Vi kommer att ge en rad intressanta tips som vi kan omsätta i praktiken på ett enkelt sätt.

Använd ett VPN

Något grundläggande som vi kan ta hänsyn till för att navigera på ett säkert offentligt Wi-Fi är att använda en VPN . Det är en tjänst som vi kan använda på vår mobil eller dator och ansvarar för att kryptera uppkopplingen. Så vår data kommer att resa skyddad och vi kommer inte ha några problem. Det är ett alternativ att ta hänsyn till.

Undvik att logga in eller betala

Vi måste också undvika att göra några köp, ange kortuppgifter eller till och med loggar in på vissa känsliga tjänster, som bankkontot eller e-postkontot. Vi har sett att Man-in-The-Middle-attacker är ett mycket vanligt problem på offentliga nätverk och vi måste undvika att ta fler risker än nödvändigt.

Ha alltid utrustningen skyddad

Självklart säkerhetsprogram kan inte saknas. Det finns många alternativ som vi kan ta hänsyn till. Det finns många verktyg som skyddar oss på ett eller annat sätt. Detta hjälper oss att alltid hålla våra system säkra, upptäcka olika typer av skadlig programvara och minska påverkan som kan uppstå i händelse av en cyberattack.

Håll systemet uppdaterat

Ännu en fråga är att behålla systemet är korrekt uppdaterat . Vid många tillfällen uppstår sårbarheter som kan användas av hackare i dessa offentliga Wi-Fi-nätverk. Tack vare de patchar som vi kan installera kommer vi att ha våra datorer ordentligt skyddade.

I slutändan är offentliga Wi-Fi-nätverk ett stort problem om vi inte vidtar försiktighetsåtgärder. Vi har gett några viktiga tips som vi kan omsätta i praktiken och undvika onödiga risker.

Relaterade Artiklar

Back to top button