Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur gör-det-själv-etiketter bestämmer vem som ska signeras

Bildkredit: Kieran Webber

Att som oberoende artist bli signerad av ett gör-det-själv-bolag kan hjälpa till att lyfta din musikkarriär och få dig att höras av en våg av nya lyssnare, men hur bestämmer du själv-bolag vem som ska signera?

I varje hörn av världen, inom varje gör-det-själv-scen eller gemenskap, finns det normalt ett gör-det-själv-märke som jobbar hårt för att få sina oberoende favoritartister hörda. Normalt drivs de av musiker eller super passionerade musikfans, som arbetar outtröttligt för att få sin lista hörd, oavsett om det sker via digitala eller fysiska releaser. Naturligtvis, på grund av budget- och tidsbegränsningar, måste etiketter bestämma vem som ska signeras baserat på många variabler, av vilka vi hoppas kunna lyfta fram i den här artikeln.

När de pratade med Beth Shalom Records om vem de signerar sa de: “Oftare än inte kommer vi att närma oss människor eller ömsesidigt söka upp varandra. Vi är i en härlig position där nyare artister vi jobbar med är vänner till ett annat rosterband och så vi är redan medvetna om att varandra arbetat tillsammans på något sätt, oavsett om det är på livesidan av saker eller något annat.”

Tillägger: “Vi kallar oss själva för en Genre-Fluid Label, så vi har inga fastställda kriterier när det gäller genrer vi gillar att arbeta inom, etc. Det finns uppenbarligen områden som vi kanske inte har koll på men det är bra att lär dig också om hur nya genrer fungerar. Vi älskar alltid att se drivkraft hos artister och en passion för vad de gör, vi har mål för etiketten som kan sträcka sig över några år och vi skulle älska att se liknande tänkande hos artister vi arbetar med.”

Det tenderar att vara en situation som bara är på marken, vilket bevisar hur viktig livemusik är för en oberoende artist. Angus, som driver Double A-Side Records förklarar: “Vi tenderar (i före-corona-tiden) att se band på lokala shower som vi håller kontakt med och håller ett öga på.” Han fortsätter: “Vi försöker ha ett möte med band vi gillar för att visa intresse och se vad deras planer för releaser är, förutom att vi bara frågar i vissa fall.”

Allt handlar om relationen med gör-det-själv-etiketter, och för det mesta är det ett partnerskap, något som Callum från Copper Feast Records förklarar: “Det säger sig självt också att jag vill arbeta med människor som jag har kontakt med på en personlig nivå, så Jag försöker träffa banden där jag kan för att sänka några öl och lära känna dem lite i förväg, vilket verkligen har hjälpt till att sätta tonen för projektet att komma och kickstarta våra arbetsrelationer med en bättre förståelse för vad varje part är. vill ta sig ur projektet, förutom det uppenbara.”

Tillägger: “En av de viktigaste sakerna vi försöker göra är att erbjuda ett avtal till våra artister som är balanserade på båda sidor och ger dem rättvis kompensation för sitt arbete samtidigt som det ger oss utrymme att växa och släppa mer musik. Vi erbjuder en rimlig andel av vinsten på fysiska releaser med våra artister, vilket ger dem rätt till hälften av vinsten på en release utan förväntningar på att de ska skjuta upp pengar i förväg för en pressning eller att köpa ut några osålda aktier. Fysiska rekord är i grunden vår enda intäktsström, eftersom vi under dessa tidiga år av etiketten omdirigerar 100 % av den digitala försäljningen från både Bandcamp och royalties för streamingtjänster till artisten utan att tappa ifrån oss.”

Callum tar också upp en viktig punkt, något som diskuteras mycket just nu, ägandet av musik. “När det gäller master ägande, är alla våra releaser licensierade från artisten, och de behåller 100 % av ägandet av sina skivor.”

Gör-det-själv-etiketter är födda ur en gör-det-själv-gemenskap och kommer som sådana att fortsätta att arbeta inom den när de väl har etablerats. Naturligtvis kan det sprida sina vingar och signera artister i större skala, men i dess kärna handlar de nästan alltid om musiken och musikern. Jag tror verkligen att om de kunde, skulle DIY-etiketter signera så många människor som möjligt, men pengar och tid kan ofta vara en barriär. Det är dock alltid värt att kontakta ett gör-det-själv-bolag, speciellt om du känner dig säker på din musik. Om de ser den passionen och drivkraften, kommer de definitivt att försöka få dig på deras lista.