Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur gammal är min dator/bärbara dator på sex sätt

När du använder en dator eller bärbar dator kanske du är nyfiken på hur gammal min dator är? Är det möjligt att veta åldern på din bärbara dator? Ett stort ja. Det är så lätt att veta åldern på din bärbara dator. Att känna till din dators ålder är ibland nödvändigt för dig. Om du använder en bärbar dator för högintensivt arbete som databeräkning, spel eller videoredigering, kan system eller hårda drivrutiner riskera att slitas ut. Den nya programvaran som du har installerat kanske inte är kompatibel med den gamla. Det är riktigt bra att hålla ett öga på din dators ålder, vilket kommer att vara till stor hjälp för programuppgraderingar.

Sätt att veta åldern på din dator/bärbara dator

  • Använder kommandotolken
  • Använder BIOS
  • Efter CPU-utgivningsdatum
  • Använder C Drive
  • Använder serienummer
  • Efter modellnummer

Använder kommandotolken

Som vi alla vet är Windows operativsystem ett av de bästa systemen som finns på marknaden eftersom det har många verktyg för att hantera många saker. Med detta kan vi också kunna veta datumet när operativsystemet installerades för första gången på maskinen av tillverkaren. Du kan beräkna åldern genom att hitta installationsdatumet. Det är möjligt om du bara har installerat Windows-systemet en gång.

(1) Kör Kommandotolken (som administratör) i bärbar dator med Windows 10/8/7.

(2) Använd kommandot wmic os hämta installationsdatum. Tryck sedan på Stiga på.

(3) Detta ger installationsdatumet. De första sex siffrorna visar installationsdatumet i form av år, månad och dag.

Använder BIOS

Med hjälp av kommandoverktyget kan du också veta åldern på ditt system. Det här verktyget ger dig information om ditt systemtillverkningsdatum. Det kommer att visa dig det ursprungliga installationsdatumet för Windows, men datumet kommer att vara missvisande eftersom Windows återställer datumet varje gång en stor Windows-uppdatering utfärdas. Därför är den bästa metoden för att kontrollera din dators ålder via det här kommandoverktyget att titta på BIOS-versionsavsnittet.

(1) Öppna Kommandotolken med administratörsbehörighet.

(2) Typ System information till det nya fönstret. Tryck sedan på Stiga på.

(3) Scrolla ner för att hitta BIOS-versionen. Där hittar du datumet.

(4) I skärmdumpen nedan är informationen ‘American Megatrends Inc. F2,8/21/2015. Detta datum är nära det datum då de byggde datorn.

Efter CPU-utgivningsdatum

Ett annat sätt att ta reda på åldern på din dator eller bärbara dator är att kontrollera vilken CPU du har och även när den tillverkades. Denna metod kommer inte heller att ge ett superexakt tillverkningsdatum.

(1) Skriv i sökrutan i Windows sysinfo och tryck sedan på Stiga på.

(2) Bredvid din processor kommer din CPU att listas. Notera ditt processornamn och sök efter det på google.

(3) Klicka sedan på tillverkarens webbplats. På den webbsidan kan du se det första releasedatumet för din processor.

Använder C Drive

Detta är en annan metod för att hitta åldern på ditt system, som inte är helt säker, men det kommer att ge information om objekt i din C-enhet som faktiskt är äldre än din dator.

(1) Typ Utforskaren i sökrutan på din PC och tryck Stiga på.

(2) Klicka på på vänster sida Denna PC.

(3) Dubbelklicka sedan på Lokal disk C.

(4) Kontrollera datumet för ändringar. Du kan också klicka på Datum ändrat tabb två gånger för att sortera efter äldsta namn.

Använder serienummer

När du köper en bärbar dator kanske du märker ett klistermärke på baksidan av den bärbara datorn. Den innehåller serienumret. Öppna Google Chrome och skriv in serienumret. Tillverkarens webbplats kommer att dyka upp. Du kan också få ytterligare information som det ungefärliga produktionsdatumet för din bärbara dator.

Använder modellnummer

Med hjälp av internet kan du också berätta åldern på din dator eller laptop. Använd kommandot sysinfo eller appen Systeminformation och ta reda på systemtillverkaren och dess modell. Besök leverantörens officiella webbplats och få all information om ditt system. Du kan också veta systemets releasedatum genom att söka på Google med modellnumret.

Med dessa sex sätt kan du hitta åldern på din dator eller bärbara dator. Välj en metod som ger dig ett tillfredsställande resultat. Alla de sex sätten kan användas på vilken dator som helst som Dell, HP, Lenovo, ASUS, ACER och mer. Du kan också prova alla sex sätt att dubbelkontrollera din dators ålder. På samma sätt, om du vill veta din iPhones ålder, kolla in vår artikel om hur gammal min iPhone är. Om du behöver hjälp med din bärbara dator eller dator, låt oss veta i kommentarerna.

Följ vår Facebook och Twitter profiler för att få fler uppdateringar.