Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur färga kalibrerar du din Macs skärm

Hur färga kalibrerar du din Macs skärm

Om du bara använder din Mac för att surfa på nätet, skicka och ta emot e-post och arbeta i en ordbehandlare är det förmodligen inte så viktigt för den att visa korrekta färger. Men om du arbetar med foton eller videor eller till och med om du gillar att titta på filmer under bästa möjliga förhållanden är det viktigt att färgkalibrera din skärm.

Kalibreringsprocessen justerar ett antal inställningar för att få färgerna och kontrasten på din Mac så exakt som möjligt. Det gör det genom att ändra intensiteten i huvudfärgerna – rött, blått och grönt – och ställa in den vita punkten eller den neutrala vita färgen som du ser när du till exempel öppnar ett nytt dokument i en ordbehandlare.

Det är enkelt att färgkalibrera din Mac-skärm, och du kan göra det snabbt med ögonen, eller så kan du använda extra hårdvara för att få dina färger exakt rätt. Så här kan du göra det.

Färgprofiler

Färgprofiler är inställningsfiler som berättar för din Mac hur du justerar färg och kontrast på dess skärm. Din Mac kan lagra många färgprofiler och du kommer att upptäcka att den redan har en handfull. Gå till Systeminställningar > Skärmaroch klicka sedan på Färg på fliken och du ser en lista. Dessa standardprofiler, med udda namn, som sRGB IEC61966-2.1, är speciellt utformade för specifika användningsområden; du kan säkert ignorera dem.

Men om du arbetar med foton och till exempel behöver en specifik färgprofil för papper för en skrivare kan du installera dessa filer. Om du vill att profilerna ska vara tillgängliga för alla användare på din Mac, lägg till dem i / Library / ColorSync / Profiles; om du bara vill att de ska vara tillgängliga i ditt användarkonto, eller om du är den enda användaren, lägg till dem i mappen / Library / ColorSync / Profiles i din hemmapp.

Om du väljer en av profilerna och trycker på uppåt- eller nedåtpiltangenterna för att bläddra igenom dem ser du hur annorlunda din skärm kommer att se ut. Vissa är väldigt blåa, andra lutar mot lila och ser troligen inte ut.

Men du hittar förmodligen en som heter iMac (om du har en iMac) eller Color LCD (på en bärbar dator), som är vald. Det här är profilen som din Mac använder. Du kan bara visa Visa profiler för den här skärmen för att dölja alla profiler som inte är för din skärm.

Om du ser många profiler i listan med namn som iMac eller Color LCD är det värt att kolla deras datum. Om du har uppgraderat från en Mac till en annan, kopierat filer från den äldre datorn, kanske du upptäcker att en gammal profil, skapad för en annan bildskärm, har överförts. Välj en profil och klicka på Öppna profil för att se detaljerad information om den profilen. Det skapade datumet visas när du ställer in det; om den är äldre än din nuvarande Mac eller dess skärm, gå vidare och välj profilen och klicka sedan på Ta bort profil för att ta bort den.

Så här kalibrerar du din Mac

macOS innehåller ett utmärkt verktyg för att kalibrera din Mac-skärm. För att komma åt detta, börja med att kontrollera att Night Shift inte är på; det finns på fliken Night Shift i skärminställningarna. Avmarkera True Tone på fliken Display i dessa inställningar om den är tillgänglig på din Mac. Detta justerar färgen under dagen enligt det omgivande ljuset runt Mac. Om du planerar att göra någon fotoredigering och du är orolig för att färgerna du ser på din skärm är trogen, är det en bra idé att stänga av det här alternativet när du utför dessa uppgifter.

På fliken Färg, tryck på alternativtangenten och klicka på Kalibrera. Display Calibrator Assistant öppnar och guidar dig genom processen. Om du inte trycker på alternativknappen när du klickar på Kalibrera, öppnas kalibreringsverktyget med färre alternativ. om du ska göra detta kan du lika gärna använda alla tillgängliga justeringar.

När assistenten startar märker du att skärmens färger ändras lite till standardinställningarna. Klicka på Fortsätt.

Varje skärmpanel är lite annorlunda och din belysning är annorlunda, så nästa skärm visar hur du ställer in kontrast och ljusstyrka. Om du har en Mac med en inbyggd skärm har du ingen kontrastinställning. Ställ in ljusstyrkan till den nivå som är bekväm. Klicka på Fortsätt.

Nästa skärm hjälper till att bestämma skärmens ursprungliga ljusrespons. Du hittar två skjutreglage och en fyrkant mitt på skärmen. Följ instruktionerna och flytta skjutreglagen tills du inte kan skilja Apple-logotypen från bakgrunden. Gör detta långsamt och ta dig tid, för det är en subtil förändring. När du är klar klickar du på Fortsätt.

Du kommer att se ett antal skärmar som de ovan, var och en ber dig att flytta skjutreglagen tills Apple-logotypen smälter in i bakgrunden. De agerar alla i olika färger. Klicka på Fortsätt när du har slutfört varje uppgift.

Då visas skärmen “Välj ett mål-gamma”. (Gamma är kontrasten på skärmen.) Du kan markera Använd native gamma eller justera skjutreglaget till det som passar dig. Klicka på Fortsätt.

Nästa skärm erbjuder att ställa in en målvit punkt. Den enda gången du vill ändra detta är om du har professionella behov och vet exakt vilken vitpunkt du behöver använda. Lämna “Använd inbyggd vit punkt” markerad och klicka sedan på Fortsätt.

Därefter frågas du om du vill tillåta andra användare att använda din kalibrering. Om du är den enda användaren på Mac spelar det ingen roll, men om du delar din dator är det en bra idé att kontrollera detta så att andra användare kan dra nytta av dina kalibrerade färger. Klicka på Fortsätt.

Du kan sedan namnge profilen och spara den. Som standard kommer detta att vara något som iMac Calibrated, men du kan namnge det med vad du vill, till exempel ett datum. Klicka på Fortsätt.

Avslutningsskärmen visar detaljerna i kalibreringen. Notera all information du kan behöva och klicka sedan på Klar.

Det är nu värt att klicka på profilen du använde tidigare och sedan klicka på den nya för att se skillnaden. En sak du kanske märker är att standardprofilen ser fel ut för dig; detta kan bero på hur du ser färger och kontrast eller på grund av din belysning. Det som räknas är att du är bekväm med färgprofilen. Om du inte gillar den nya profilen kan du växla tillbaka eller gå igenom kalibreringsprocessen igen och ägna Apple-logotypen mer uppmärksamhet mot bakgrunden.

Kalibrering av hårdvarufärg

Ovanstående process är utmärkt för de flesta Mac-användare, men om du arbetar med foton eller videor, eller om du vill skriva ut dina egna foton och få färgerna på dina utskrifter att matcha din skärm, behöver du en färgkalibrator. Det här är en enhet som hänger framför din skärm och upptäcker färger som enhetens programvara visar. Denna process tar flera minuter, och i slutet skapar programvaran en detaljerad färgprofil som är inställd på “en branschfärgsreferensstandard.” Jag använder SpyderX Pro, som gör att jag kan kalibrera både min iMac och min bärbara dator korrekt så att deras färger matchar.

Om du använder en sådan enhet märker du att den antagligen ställer in färgerna annorlunda än hur du skulle göra det med Apples kalibreringsassistent. detta beror på att den upptäcker de faktiska färger som skärmen visar. Det kan också ta hänsyn till omgivande belysning, och vissa av dessa enheter kan vara anslutna till din Mac för att ändra färgprofilen när belysningen runt dig ändras. Detta kan vara användbart om du har mycket naturligt ljus, eftersom färgtemperaturen ändras under dagen eller när vädret förändras.

I båda fallen, oavsett om du använder Apples enkla lösning eller en hårdvaruenhet, bör du överväga att kalibrera din skärm. Du kanske tycker att färgerna ser bättre ut, och om du arbetar med foton eller videor ser du de exakta färgerna i dessa medier. Det är enkelt att göra och det kan göra din dator bekvämare.

Hur kan jag lära mig mer?

Varje vecka på Intego Mac PodcastIntegos Mac-säkerhetsexperter diskuterar de senaste Apple-nyheterna, säkerhets- och sekretessberättelserna och erbjuder praktiska råd om hur du får ut mesta möjliga av dina Apple-enheter. Var säker på att följ podcasten för att se till att du inte missar några avsnitt.

Du kan också prenumerera på vår e-post nyhetsbrev och håll ett öga här Mac-säkerhetsblogg för de senaste Apples säkerhets- och sekretessnyheter. Och glöm inte att följa Intego på dina favoritkanaler på sociala medier: Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Om Mike Jones

Mike Jones skriver om Apple-produkter och mer på sin blogg Kirkville. Han är co-värd för Intego Mac Podcast, liksom flera andra podcasts, och är en regelbunden bidragsgivare till The Mac Security Blog, TidBITS och flera andra webbplatser och publikationer. Kirk har skrivit mer än två dussin böcker, inklusive Take Control-böcker om Apples medieappar, Scrivener och LaunchBar. Följ honom på Twitter på @mcelhearn. Visa alla inlägg av Mike Jones → Det här inlägget postades i How To och taggade Calibrate, Color, Mac, photo, video. Bokmärk permalänken.