Hur ett virus kan infektera en dator utan internetanslutning

0 Shares

Det korta svaret är ja. Precis som tidigare distribuerades virus i allmänhet på disketter (piratkopierade), idag är den näst mest använda formen av skadlig distribution, efter Internet, USB-minnen . Om vår dator inte har internet kan den inte ladda ner hot, även om den inte är uppdaterad med de senaste patcharna. Men en annan dator, som är infekterad, kan relativt lätt utsätta dig för fara.

Virus kan infektera en dator utan internetanslutning

Hur en offline-dator blir infekterad med ett virus

Det vanligaste är att viruset tidigare har laddats ner till en annan dator. Om en PC ansluten till Internet har en mask, och vi ansluter en USB eller hårddisk till den, kommer den att replikera på den. Och när vi ansluter den till datorn utan anslutning, kommer den att kopieras, vilket gör att datorn blir infekterad. Vi kan också bli smittade om vi har laddat ner e-postmeddelanden, filer eller program från opålitliga källor. Och framför allt om vi har laddat ner något piratkopierat innehåll.

Är det sant att många virus kan inte göra någonting utan en internetanslutning . Modern skadlig programvara är utformad för att ta emot instruktioner från en fjärrserver, så utan Internet är de praktiskt taget oanvändbara. En trojan, till exempel, kunde inte skicka informationen till servern eller ta emot beställningar, så det skulle vara värdelöst. En ransomware skulle inte kunna skicka krypteringsnyckeln till servern och kommer (i allmänhet) inte att kryptera vår data.

Men det finns virus som kan fungera utan internet, och de är nästan de farligaste, eftersom de är designade för att skada. De kan radera vår hårddisk, till och med skada den. De kan också få datorn att gå dåligt, lura oss att vi har ett virus och att vi måste ansluta till Internet för att radera det eller till och med stanna kvar på datorn, invånare, utan att göra oväsen, väntar på en anslutning.

Det finns också sätt att infektera datorer utan att behöva internet eller annan USB, även om de redan används för att utföra mycket specifika attacker. Till exempel genom Nedsmältning och spöke sårbarheter hos processorerna de kan spionera på oss, eller av EternalBlue exekvera skadlig programvara på Windows via en lokal SMB.

Behöver jag ett antivirusprogram om jag inte ansluter till internet?

Med hänsyn till allt ovan, är det nödvändigt att installera ett antivirusprogram om vi inte ansluter till Internet? För det mesta, inte bara skulle det inte vara nödvändigt, det skulle inte ens rekommenderas . Vi måste komma ihåg att om vi inte har internet kommer databasen inte att uppdateras och därför är sanningen att den inte kommer att vara till stor nytta. Det finns sätt att uppdatera virusdatabaser utan internetanslutning, men i praktiken är det inte värt det.

Vad vi måste göra är att vara försiktiga när vi ska kopiera någon fil till datorn och därmed löper vi inga risker. Eftersom vi är säkra på att vi har en dator med internetanslutning och dess motsvarande antivirus, kan vi analysera USB-minnen eller hårddiskar som vi ska ansluta till datorn utan internet med nämnda dator för att se till att de är rena.

0 Shares