Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur du påskyndar ditt internet utan att betala en krona

Om du har långsam internet är det enklaste att betala mer per månad för en snabbare anslutning, men om du inte vill dela ut mer pengar finns det sätt att du kan snabba upp ditt internet gratis.

Tyvärr kan du inte bokstavligen snabba upp ditt internet gratis, eftersom en snabbare Mbps-anslutning helt enkelt bara skulle kosta dig mer, men det finns sätt att optimera din internetanslutning för att pressa ut varje sista megabit utan att spendera en krona.

Internet i de flesta hushåll presterar sannolikt inte upp till sin fulla potential, och det kan bero på många olika faktorer, oavsett om routern är skitig, WiFi behöver lite justering eller Ethernet-kablarna går dåligt. Internet och nätverk i allmänhet är beroende av så många olika faktorer, och de flesta användare vet förmodligen inte hur man kan kanalisera dessa faktorer och optimera dem för att få bästa möjliga internetanslutning från vad de får.

Så här kan du snabba upp din internetanslutning hemma utan att behöva betala mer för den snabbare anslutningen från internetleverantören.

Optimera din routers plats

Troligtvis är du ansluten till ditt hem WiFi för det mesta, eftersom många enheter i dagens värld endast är WiFi-aktiverade. För att få bästa internetprestanda när du använder WiFi är det viktigt att överväga placeringen av din router i ditt hem eller lägenhet.

wifi router

Troligtvis ligger din router i ett hörn någonstans i ditt hus, men det är förmodligen inte det bästa stället för det, speciellt om du vanligtvis ligger på andra sidan huset.

Ju närmare du är routern, desto bättre internetanslutning får du (meningsfullt, eller hur?). Med det sagt, placera din router i ett rum som du tillbringar mest tid i. Om du råkar dela upp större delen av din tid mellan två rum på vardera sidan av huset, överväga att flytta routern mellan dessa rum.

Naturligtvis är det inte alltid en möjlighet att flytta routern till en annan plats, så det är viktigt att tänka på andra alternativ också, som att köpa en andra router och ansluta den till din huvudrouter med kraftledningsadaptrar, även om den här rutten kräver att du spenderar lite extra pengar.

Ändra routerns kanal

Om du bor i ett lägenhetskomplex finns det troligen massor av olika WiFi-nätverk nära varandra, som täcker varandras signal och räckvidd. Men genom att ändra kanalen som din router fungerar på kan du öppna ditt WiFi-nätverk för gröna betesmarker, medan alla andra WiFi-nätverk som omger dig kvar i rusningstrafik.

Innan du gör detta måste du ta reda på vilka andra kanaler alla andra WiFi-nätverk är på, så att du kan se till att undvika dessa kanaler helt. Lyckligtvis är det ganska enkelt att hitta en kanal som inte är igensatt, eftersom de flesta routrar använder samma standardkanal och de flesta användare bryr sig inte om att ändra den.

wifi-signal

För att ta reda på vilka kanaler andra WiFi-nätverk använder måste du ladda ner ett WiFi-sökverktyg. Jag gillar att använda iStumbler för Mac, och för Windows finns WiFiInfoView. När du har laddat ner och installerat appen kan du se och se vilka kanaler andra nätverk använder. För mig är de flesta WiFi-nätverk på ensiffriga kanaler, vilket innebär att det skulle vara perfekt att använda 10 eller 11 som en kanal.

För att ändra routerns kanal måste du komma åt routerns administratörsinställningar. Du gör detta genom att skriva in IP-adressen till din router, som vanligtvis är 192.168.1.1. När du är inne vill du leta efter något som liknar Trådlösa inställningar. Därifrån bör du se ett alternativ för Kanal och kan sedan ändra den till en annan kanal från listrutan.

När du har ändrat det måste du spara dina inställningar och låta din router starta om den behöver.

Bli av med störningar från andra objekt

Din router är inte oövervinnlig. I själva verket kan irriterande hushållsapparater skruva fast WiFi-signalen och orsaka störningar. Saker som mikrovågor och trådlösa telefoner kan försvaga din WiFi-signal och göra det svårare att antingen upprätta en anslutning eller hålla den snabb.

wifi-nätverk

På grund av detta är det viktigt att du håller din router borta från hushållsföremål som kan orsaka störningar, inklusive mikrovågor, telefoner, babymonitorer etc. Du kan dock vanligtvis köpa trådlösa telefoner och babymonitorer i en frekvens som är annorlunda än din router, som fungerar vid 2,4 GHz.

Annars kan du ändra frekvensen på själva routern till 5 GHz, om den stöder den. Du kan göra detta i admininställningarna och gå till Trådlösa inställningar, beroende på vilken router du har.

Därifrån kan du ändra frekvensen från 2,4 GHz till 5 GHz eller aktivera båda samtidigt, vilket skapar två WiFi-nätverk, varav det ena är 2,4 GHz och det andra är 5 GHz.