Hur du laddar din smartphones batteri korrekt

Varför verkar det som att ditt mobiltelefonbatteri bara blir sämre med tiden? Först verkade det som att batteriet aldrig skulle ta slut, nu börjar din mobiltelefon nästan ta slut vid lunchtid. Är det ditt fel att du laddar batteriet oändligt? Kanske inte, kanske ja, anledningarna kan vara många. Sättet du använder din telefon på påverkar i hög grad batteriets totala prestanda.

Men det är viktigt att komma ihåg att allt försämras med tiden, vi vet att ett bra batteri håller max 3 år. De saker som påverkar det förutom tid är temperaturen och antalet laddningscykler du gör. Så att du inte går vilse, här är några tips och bästa praxis du kan göra för att förlänga livslängden på ditt batteri och din mobiltelefon.

I den här artikeln hittar du:

När ska jag ladda min mobiltelefon?

På bilden ser vi flera batterier och mobiltelefoner, se i den här artikeln hur du laddar batteriet

Det viktigaste är att alltid lämna ditt batteri mellan 30 % och 90 % för det mesta. Sätt den att ladda när den går under 50 % och ta ut den ur laddaren innan den når 100 %. På grund av detta kan du överväga att inte låta den laddas mitt i natten längre.

Att låta laddningen nå 80 % eller 100 % gör att batteriet åldras snabbare. Vi rekommenderar att du alltid lämnar batteriladdningen nära dig under dagen när du är vaken. Vissa människor installerar appar som varnar dig när du når en viss procentandel.

Det är okej att full laddning av din mobiltelefon inte kommer att vara ödesdigert för din mobiltelefon. Men det kan förkorta batteritiden. En viktig varning är att du inte ofta låter procenten sjunka under 20%.

Som du kan se fungerar litiumjonbatterier bäst med en procentandel däremellan. Det fungerar inte bra med extremer, så gör det inte för högt eller för lågt.

Kommer jag aldrig att kunna ladda upp till 100 %?

Ibland kan du ja, det rekommenderas att låta ditt batteri nå 0% och 100% en gång i månaden. Genom att göra detta kalibrerar du om ditt batteri, det fungerar som att starta om en dator. Men vem kommer att välja detta är du, för att behålla en lång livslängd är små och frekventa laddningar på batteriet det bästa alternativet.

På iPhones finns det en optimering av batteriladdning, men detta är endast tillgängligt på iOS 13 eller högre. Det här läget är utformat för att undvika att batteriet laddas ur och därmed förlänga batteritiden. När du aktiverar den här funktionen i inställningarna kommer du att märka att det tar ditt batteri att nå 80 % laddning. Detta beror på vad iOS-systemet självt gör för att bevara laddningen.

Ju djupare batteriet laddas ur, desto mer stressar det och sliter ut ditt batteri. Låt oss nu se lite om en mycket vanlig vana som människor har.

Ska jag ladda min telefon över natten?

På bilden ser vi laddningen av en iPhone

Vi vet att bekvämligheten med att göra detta är mycket bra, men det är något att undvika. Varje full laddning räknas som en cykel, när du laddar eller laddar ur helt räknas en cykel. På så sätt kan du ta snabbare steg för att säga adjö till ditt batteri.

Så vi rekommenderar att du är vaken när din telefon når 100%, det rekommenderas inte heller att låta telefonen laddas under en längre tid efter att laddningen är klar. För det kan bli mycket uppvärmning och detta kommer att skada din mobiltelefon.

Kommer snabbladdning att skada min telefon?

De flesta moderna mobiltelefoner stöder snabbladdning. Även om snabbladdning i sig inte kommer att skada telefonens batteri, kommer värmen som genereras potentiellt att påverka din enhet. Så det är upp till dig att välja hur ofta du ska använda den här funktionen som mobiltelefonerna erbjuder.

Precis som telefonbatterier inte gillar extrem värme, gillar de inte kylan heller. Så det säger sig självt att du bör undvika att lämna din telefon i en varm bil, på stranden, bredvid ugnen eller på en mycket kall plats. Normalt fungerar batterier optimalt någonstans mellan 20 och 30°C.

Kan jag använda vilken telefonladdare som helst?

På bilden ser vi en mobiltelefon som laddas

När det är möjligt, använd laddaren som följde med din telefon eftersom den kommer att ha utformats korrekt för din enhet. Om du använder en annan laddare, se om det verkligen är något som godkänts av din mobiltelefontillverkare. Billiga alternativ kan helt utplåna din mobiltelefon, få batteriet att svälla eller till och med fatta eld.

Var mycket försiktig med laddarna du köper. Om du väljer att köpa en främmande laddare och har för vana att ladda batteriet medan du sover, är chansen stor att ditt hus brinner.

Nu vet du hur du laddar batteriet

Okej, den här titeln kan låta ganska rolig, men när vi tittade på den här artikeln såg vi att folk verkligen inte vet hur man laddar batteriet. I den här artikeln visades bara några få råd som vi alltid bör vara skyldiga att göra om vi vill upprätthålla vår säkerhet och förlänga livslängden på vårt batteri.

Gillade du vår guide? Nu ska du lära andra hur man laddar sitt mobiltelefonbatteri? Berätta för oss vad du tycker i kommentarerna.

Relaterade Artiklar

Back to top button