Hur du kan förlänga datorns livslängd genom att starta om den

Närhelst du har problem med din dator vet du att det nästan alltid är en lösning att starta om datorn. En sak som du kanske inte vet är att omstart kan förlänga datorns livslängd. Så i den här artikeln kommer vi att titta på hur det här hjälper din dator och vi kommer också att se hur ofta du bör göra detta.

I den här artikeln hittar du:

Hur omstart kan förlänga datorns livslängd

När du startar om din dator slipper du många problem. Genom att göra detta rensar den minnet och stoppar alla uppgifter som förbrukar dess RAM-minne. När din dator är på och du stänger något fortsätter den att köras i bakgrunden. Men när du startar om stänger appen helt. Dessutom justeras även hårdvaru- och kringutrustningsproblem, särskilt när det kommer till drivrutiner.

Vi har redan sett att innan du ringer teknisk support om ett problem, starta om din dator. Kanske kan du lösa ditt problem genom att göra detta, utan att behöva någon annan. Nu när vi bara har sett några bra saker som händer när du startar om, låt oss se hur många gånger du bör starta om datorn.

Ge din dator en nystart

omstart kan förlänga datorns livslängd enligt skärmdumpen

Vi rekommenderar att du startar om datorn minst en gång i veckan. Denna process återställer allt till det normala, detta involverar allt från din CPU till din dators minne.

När vi pratar om omstart syftar vi inte bara på omstartsprocessen som datorn utför, utan vi syftar också på den manuella processen att stänga av och på. När du gör detta är du säker på att datorn har tappat all ström. Genom att göra detta är du säker på att allt kommer att återställas.

Så om du har för vana att aldrig lägga på luren, bör du börja göra det. Om du inte gör det kan det skada din dator. En annan viktig sak att komma ihåg är att din dator vid ett eller annat tillfälle, på grund av uppdateringar, kan starta om av sig själv, om du inte gör det.

Minska slitage och minska skador

Förläng livslängden på din dator

Din dator består av delar. CPU:n som är hjärnan i datorn har en egen kylfläkt. Grafikkort använder högteknologi för att också hålla sig coola. Om din dator inte använder SSD, utan HD, inuti den finns en roterande hårddisk som ständigt körs inuti din dator.

Så dessa komponenter fungerar alltid, och med tiden slits de ut, så ju mer du stänger av din dator, desto mindre slitage kommer den att ha. Genom att göra detta kan du förlänga livslängden på din dator och dess delar.

Vi vet att det är väldigt enkelt att låta din dator slås på och inte stängas av, men som vi har sett kan detta bidra till att förlänga datorns livslängd. Men vad händer om du flera gånger har försökt att stänga av din dator och du alltid glömmer det? Det finns något mindre värre än att låta dem ringa som kan hjälpa dig, det ser vi nedan.

viloläge

Bilden illustrerar datoranvändning

Viloläge försätter datorn i ett lågströmsläge. Fläktarna kommer att sluta snurra och hårddisken slutar fungera, så du kommer att minska slitaget på din dator ytterligare. Men kom ihåg att det här läget inte är bättre än att stänga av din dator, för när datorn är i viloläge fortsätter vissa saker att köras i minnet. Det handlar om musik, program, applikationer och dokument.

Det är inte särskilt svårt att sätta datorn i det här läget, men det är viktigt att veta att processen kan vara olika för var och en, eftersom den har fler resurser. På Windows går du bara till menyn Start och klicka på knappen slå på och av, kommer ett viloläge att visas för dig. Om det här läget inte visas för dig, gå till inställningar, senare Systemet och välj fliken Kraft och fjädring. I det här avsnittet kan du konfigurera detta läge hur du vill.

På de flesta datorer är den enklaste processen att trycka på strömknappen, det aktiverar viloläget. Men som vi sa, alla modeller är inte likadana. Så nu när du vet, gör detta för att förlänga datorns livslängd.

Men det är viktigt att komma ihåg igen, viloläge är inte lika bra som att stänga av och sätta på datorn.

avslutande

Vi hoppas att du med denna snabba och praktiska guide kan förlänga din dators livslängd genom att starta om den ofta. Gillade du vår artikel? Lärde du dig nya saker av honom? Låt oss veta i kommentarerna.

Relaterade Artiklar

Back to top button