Hur du hanterar dina teckensnitt i Windows

Hur du hanterar dina teckensnitt i Windows

I de flesta enheter och OS-typer finns applikationer och program tillgängliga med personliga teckensnittsvarianter. Vissa teckensnittstyper är förinstallerade i systemet från början, medan andra laddar ner teckensnittsbaserade appar. Men ofta kan denna mängd ackumulerade teckensnitt släpa efter datorn eller orsaka funktionella problem i systemet.

Vid det här laget kan du ladda ner CCleaner för att kontrollera datorns hälsotillstånd och optimera enheten. Men att veta hur man hanterar alla typsnitt skulle bättre tjäna ditt syfte. Du kan ta bort oönskade alternativ och enkelt bläddra igenom flera teckensnittsalternativ.

Här diskuterar vi de bästa metoderna du kan använda för att hantera teckensnitt på Windows ordentligt.

Bästa metoderna för att hantera teckensnitt på Windows

Du kan följa särskilda steg för att installera och sedan hantera alla teckensnitt på din Windows-enhet. Vi gick igenom flera tillvägagångssätt på olika Windows-versioner för att kontrollera kvaliteten på metoden på alla enheter. Följande är de rätta stegen för att hantera teckensnitt på Windows.

Metod 1: Visa alla installerade teckensnitt

Innan du tar bort eller uppdaterar teckensnittsbiblioteket bör du veta vilka typsnitt som är installerade på systemet. Vissa appar som är specifikt för typsnitt är vanligtvis synliga på skrivbordet. Vissa program installerar dock ytterligare typsnitt, som är svårare att hitta via filhanteraren utan att veta rätt plats. Du kan hitta den informationen via kontrollpanelen.

Hur gor man det har?

Steg 1: Öppna sökfältet från startsidans aktivitetsfält på din Windows 10/11-enhet.

Steg 2: Skriv in termen “Kontrollpanelen” i textfältet. Välj det första av resultaten som kommer upp.

Kontrollpanel

Steg 3: Öppna alternativet Icon View, hitta och välj teckensnittsikonen från menyn.

Steg 4: Alla installerade teckensnitt visas i listan.

installerade typsnitt

Metod 2: Förhandsgranska tillgängliga teckensnitt

Med rätt steg kan du se en förhandsvisning av de installerade typsnitten i systemet genom teckensnittsinställningar i Windows 10 eller andra enheter. Här är de viktigaste stegen för processen.

Hur gor man det har?

Steg 1: Välj den specifika teckensnittstypen för texten du vill förhandsgranska på en enskild sida som du använder.

Steg 2: Dubbelklicka på typsnittet eller klicka på alternativet Förhandsgranska. Ett annat alternativ är att högerklicka på markören ovanpå teckensnittet och sedan välja “Förhandsgranska” från alternativen.

Steg 3: Därefter kommer Font Viewer att visa varje utseende av det teckensnitt du väljer i olika storlekar.

Tillgängliga teckensnitt

Steg 4: För en pappersversion kan du skriva ut innehållet som visas i teckensnittsvisningens fönster.

Metod 3: Förhandsgranska teckensnittsgrupper/familjer

Teckensnitt som visas på flera sidor är oavsett teckensnittsfamiljer totalt. Du kan se en förhandsvisning av det när du försöker hantera teckensnitt på Windows effektivt.

Hur gor man det har?

Steg 1: Dubbelklicka på teckensnittet skulle visa alla medlemmar i en specifik teckensnittsfamilj. Följ stegen för att visa varje typsnitt enligt metod 2.

Steg 2: Välj alternativet “Förhandsgranska” för hela teckensnittsfamiljen från nästa meny. Många tittare skulle öppna för varje typsnitt när du väljer och förskjuter deras olika stilar, som fet kursiv stil, kursiv stil, fet stil och vanlig.

Steg 3: Om teckensnittsfamiljerna har många alternativ, teckensnittsinställningar på Windows 10 eller 11 kommer att visa uppmaningen om att öppna alla.

 teckensnittsinställningar

Steg 4: Du måste klicka stäng på dem alla individuellt.

Metod 4: Dölj alla teckensnitt

När du använder de olika programmen på din enhet kan du välja att dölja särskilda teckensnittstyper som du inte använder eller inte vill se. Men stegen för detta är inte universella för alla program. I programvarutyper som Notepad eller WordPad kan du hitta alla teckensnitt som kan bli osynliga för användarna.

Å andra sidan innehåller andra applikationer som det installerade Microsoft Office förinställda programvaruspecifika teckensnittsmenyer. Du kan inte dölja dessa teckensnitt via systemets kontrollpanel.

Hur gor man det har?

Steg 1: Högerklicka med markören ovanpå ett av teckensnitten.

Steg 2: Välj alternativet “Göm” från popupmenyn som kommer upp, välj alternativet “Göm”.

Dölj alla teckensnitt

Steg 3: Du kan välja att dölja alla teckensnitt från teckensnittsinställningarna på Windows 10 eller 11 som inte är lämpliga för ditt valda språk. Detta kan ske automatiskt om du konfigurerar rätt inställningar.

Öppna det vänstra sidofältet och välj sedan fliken Teckensnittsinställningar efter att ha följt stegen för att visa dem via kontrollpanelen.

Fliken Teckensnittsinställningar

Steg 4: Du hittar alternativet för att dölja teckensnitt enligt inställningarna för det aktuella språket.

teckensnittsinställningar

Steg 5: Klicka på “OK”-knappen för att bekräfta.

Metod 5: Behåll teckensnitt som säkerhetskopia

Att notera, när du hantera teckensnitt på Windows och ta bort en teckensnittstyp, som skulle ta bort den permanent. Så innan du gör det steget bör du spara dem som en säkerhetskopia om du behöver dem i framtiden. Du bör förbereda en säkerhetskopia för det.

Hur gor man det har?

Steg 1: Genom teckensnittsinställningarna på Windows 10 eller 11 som du kommer åt via Kontrollpanelen, högerklicka på teckensnittet eller teckensnittsfamiljen du väljer. Välj sedan alternativet “Kopiera”.

Behåll teckensnitt som säkerhetskopia

Steg 2: När du har kopierat teckensnittet sparar du alternativet i säkerhetskopieringsmappen du ställt in på din enhet.

Steg 3: Efter att teckensnittet har tagits bort kan du kontrollera teckensnittsbiblioteket igen för att verifiera om det har tagits bort permanent. Följ samma steg för att visa ett teckensnitt, om det behövs.

Flytta sedan den kopierade mappen eller teckensnittsfilen till ett annat system och radera teckensnittet du vill ta bort.

Metod 6: Ta bort teckensnitten permanent

Vissa typsnitt kan få systemet att släpa i onödan, särskilt om användare inte arbetar med dem regelbundet. Om det finns särskilda teckensnittstyper som du inte använder regelbundet kan du avinstallera teckensnittstypen. När du hantera teckensnitt på Windows, vet att det inte är lätt att radera alla Windows-teckensnitt eftersom de är skyddade. Du kan ta bort de som är oskyddade, som Adobe Creative Suite-baserade teckensnitt.

Hur gor man det har?

Steg 1: Högerklicka på markören ovanpå en oskyddad teckensnittstyp.

Steg 2: Från nästa snabbmeny, välj alternativet “Ta bort” för att radera det.

Ta bort teckensnitt

Steg 3: Systemet skulle ge dig en uppmaning att bekräfta borttagningen. Tryck på “Ja”-knappen i meddelanderutan.

Ta bort teckensnitt permanent

Om du tar bort en teckensnittsfamilj raderas också alla teckensnitt under den familjen automatiskt.

Slutsats

Flera steg är tillgängliga för att utföra olika funktioner som att visa, förhandsgranska, ta bort eller kopiera teckensnitt när du hantera teckensnitt på Windows. Följ stegen för varje funktion som nämns under varje metod och optimera sedan ditt system med programvara som CCleaner.

Fanns det här användbart? Kolla in andra sådana guider som vi erbjuder bland vårt bibliotek av inlägg.

Relaterade Artiklar

Back to top button