Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur du förbättrar dina färdigheter i musikproduktion

Vill du bli bättre på att producera musik? Ta reda på hur med dessa 10 musikproduktionstips och tricks.

Att bli bättre på att göra musik är ingen lätt väg. Alla producenter, gamla som nya, gör misstag. Men att stöka till är aldrig slöseri med tid – allt är en del av inlärningsprocessen.

Förutom den kreativa processen att skriva och spela in dina låtar, bidrar många andra faktorer till en perfekt klingande slutmix. Nyckeln till att inte bli överväldigad som nybörjarproducent är att lita på dina öron och göra lite research så att du känner igen orsakerna till att saker och ting inte fungerar.

Från installationen av din hemmastudio till att veta när din låt är klar, börja fundera på hur du kan förbättra din musikproduktion med dessa 10 tips för musikproducenter.

Flytta bortom loopar

Att arbeta med loopar är supersnabbt och riktigt roligt, men också en av de svåraste vanorna att bryta sig ur. Du slutar med en samling bra ljudklipp som inte går någonstans. Hur går man vidare från loopar till att göra en hel låt?

Prova att välja en slinga och använda den som en byggsten för att skapa en struktur runt, tänk på var du vill att element som refrängen ska falla.

Förvandla dina loopar till en låt med den här guiden till hur du strukturerar ett helt spår.

Rensa upp din mix

Lerig blandning? EQ är ett av de första verktygen en ny producent bör undersöka när det kommer till mixningsstadiet för att göra en låt. Använd till exempel ett lågpassfilter för att skapa utrymme och minska eventuell lerighet om dina ljud trängs en del av frekvensspektrumet.

Kolla in dessa fem EQ-misstag för att undvika.

Besegra MIDI-robotarna

Arbeta digitalt? Virtuella instrument och trumslag låter förvånansvärt nära den äkta varan, men kan också ibland framstå som robotiska.

Kom ihåg att humanisera dina trummor, bara lite, för att få dina programmerade beats att låta som en riktig trummis, och använd några knep på din MIDI för att få instrument som digitalpiano att låta mer naturligt.

Gå hit för att ta reda på mer om humanisering av trummor.

Tänk på din musikinställning

Nuförtiden behöver produktionsutrustning inte vara dyr – men du måste tänka noga på var du placerar den. Om du spelar in liveinstrument eller sjunger, försök först och se till att ditt rum inte har för många reflekterande ytor, vilket kommer att orsaka efterklang.

För att komma igång som producent behöver du bara en bärbar dator och en DAW, men om du har råd är den enda biten som kommer att göra en stor skillnad, särskilt när du mixar ditt spår, ett par hörlurar med slutna baksida.

https://youtu.be/ZUxML8BhLfk

Behåll ditt utrymme free av distraktioner. Det kan innebära att du lämnar din telefon i det andra rummet och stänger av internet…

Kolla in vår ultimata sovrumsproducentuppställning här.

Släng producentregelboken

Du kanske har en vision om vilken typ av producent du vill bli – inspirerad av musiken du älskar, oavsett om det är deep house eller DnB – men tro inte att du måste hålla dig till den typen av musik. Du behöver inte använda plugins och effekter på samma sätt som alla andra heller. Omfamna den kreativa processen.

Lyssna på massor av olika musik för att bli inspirerad; du kommer att lära dig vad som fungerar och vad som inte gör det genom att absorbera arbetet från stora producenter och musiker, av alla genrer.

Utforska hur referensspår kan hjälpa dig att växa som producent, inte bara kopiera andra, här.

Låt dig inte distraheras av glänsande nya saker

Du har undersökt alla DAWs. Du har sett sex YouTube-självstudier om att skriva baslinjer. Någon gång måste du faktiskt sätta dig ner och göra en del produktion.

Det finns bara så många free plugins att ladda ner – känna igen när du är i förhalningsområdet. Det är ingen idé att ha en hårddisk full av verktyg som du inte har tid att lära dig använda. Dags att komma in i det kreativa headspace och bara fastna i.

Kolla in den här guiden för att bekämpa producentens blockering.

Har du överdrivit reverbet?

Vem älskar inte lite reverb? Det finns en anledning till att det är den mest använda effekten vid produktion – det är ett enkelt sätt att få vilket instrument som helst att låta bättre omedelbart.

Dock behöver inte varje enskilt ljud reverb. Få en mer professionell mix genom att använda reverb på ett fåtal utvalda ljud, för att hjälpa till att lämna utrymme mellan ljuden i ditt spår.

Få fler reverb-tips här.

Se till att din mix låter bra på alla volymer

Lyssna inte på din låt för högt! Det är naturligt att tänka högre är lika med bättre, men så är det faktiskt inte. Vrid ner volymen rätt för att fräscha upp dina öron.

När din låt är klar, kontrollera din mix i mono och spela den på olika högtalare – i bilen, via din bärbara dator, genom dina jogginghörlurar. Det är ett viktigt steg eftersom dina potentiella fans kommer att ha en helt annan inställning än din studio.

Blanda aldrig med trötta öron – läs dessa bästa tips för att undvika trötthet i öronen.

Vet när du ska sluta producera

Har du en virtuell låda full med nästan färdiga spår? Att avsluta en låt är tufft – det är svårt att gå ifrån DAW och släppa taget. Istället för att fortsätta lägga till fler och fler spår till ditt projekt, försök använda färre instrumentala delar och göra dem så bra du kan.

Upptäck ledtrådarna som kommer att berätta när din låt är klar här.

Skriv musik för klubben

Dröm stort och ha en vision för framtiden för ditt spår när världen kan höra det. Vill du få klubben att studsa? Strukturera din låt kring hur du föreställer dig att folk reagerar. Var blir droppen? Hur ska du få det hela till slut?

Eller så kanske du skapar en lo-fi-låt – föreställ dig den kyliga atmosfären i rummet när din låt spelas. Var vill du att dina ljud ska sitta i mixen så att lyssnaren är helt uppslukad av ögonblicket?

Sätt dig själv i lyssnarens skor och gå hit för att lära dig hur panorering kan flytta ljud runt en virtuell scen.

Det finns så många råd på nätet som alla lovar att göra dig till en bra musikproducent. Glöm aldrig att det inte finns något “rätt” sätt att producera.

Håll ett öppet sinne när du producerar, och dina spår blir bättre som ett resultat. Vilket råd skulle du ge till en producent som precis har börjat? Låt oss veta i kommentarerna.