Hur det fungerar och när du får det

Hur det fungerar och när du får det

I den ständigt föränderliga teknologivärlden är ingenting immun mot förändringar. WiFi-signalerna blir starkare, paketleveransen når snart oöverträffade hastigheter och även toaletter blir smartare när vi pratar. Till och med upplevda konstanter som att ladda batteriet i telefonen eller tända lamporna i ditt hem har störts de senaste åren med innovationer som trådlös laddning och smarta hemanordningar. Nu kan ett nytt framsteg förvandla det vanliga mobilnätverket som har inlett oss till smarttelefonens tid. Gör dig redo, för 5G kommer tidigare än du inser.

Med ett antal trådlösa företag som tillkännager planer för en översyn av mobilnätet surrar alla om vad 5G kan betyda för teknikvärldens framtid. Eftersom 5G kan vara den nya normen innan du vet, att förstå vad det är, när det kommer att lanseras, vem som ligger bakom det och varför det är viktigt är mer värdefullt än någonsin tidigare. Lyckligtvis har vi svarat på alla dessa frågor åt dig här.

Vad?

5G, som står för femte generationens mobilnät, är utvecklingen av allas nuvarande mobilnät, 4G LTE. Förbättringen kommer att ge snabbare hastigheter, högre kapacitet och kommer att tillhandahålla den infrastruktur som krävs för det ständigt växande sakernas internet. Det kommer att tillhandahålla data för teknik som självkörande bilar, förbättra anslutningar för heminternet och i allmänhet främja anslutningen i hela landet. Låter ganska bra, eller hur ?!

Även om det inte nödvändigtvis kallades sådant på dagen, började mobilnät vid 1G i början av 1990-talet och så småningom utvidgas till 2G för att tillgodose möjligheten att textmeddelanden mellan två mobiltelefoner. Naturligtvis kom 3G nästa, vilket gav telefoner möjlighet att komma åt internet. Sedan kom 4G, som förbättrade internetfunktionerna på telefoner, framför allt möjligheten att ladda ner filer utan att krascha. Idag kör de flesta mobila enheter på 4G LTE, vilket ger imponerande hastigheter och sömlös surfning så länge du inte är underjordisk. Och medan vi har haft 4G ganska länge kan nästa steg i processen vara precis runt hörnet.

När?

Till skillnad från de flesta teknologier som förändrar världen har 5G inget specifikt släppdatum. Eftersom en utrullning är beroende av att trådlösa företag drar igång det, kan Verizon-användare till exempel ha tekniken före AT & T-användare, eller vice versa. Trots bristen på enighet över hela linjen, särskilt när det gäller ett standardiserat nätverk, har företag varit ganska konsekventa i att säga att de planerar att rulla ut det någon gång under de närmaste två åren.

Med tanke på de många applikationerna i ett förbättrat mobilnät har resan till 5G varit lång. Medan planer på att utveckla det utvecklade trådlösa systemet har talats mycket om är detta första gången en solid release-tidslinje tillkännages. Är allt hype? Eller kommer våra telefoner att gå snabbare än någonsin innan årets slut? Allt beror på vem som är bakom gardinen.

Vem?

Trådlösa företag har försökt få 5G där ute i flera år, och det ser ut som att det äntligen kan hända. Men beroende på vem du frågar kan tidslinjen vara mycket annorlunda.

Verizon

Som landets största trådlösa företag på listan är Verizon troligen den främsta som har (eller åtminstone testat) 5G först. Efter att ha meddelat den koncentrerade satsningen på CES har företaget upprepat att de planerar att bygga ut infrastrukturen nu, innan en standard har upprättats, så att de är redo när den sista skon faller. Och det kan betyda några allvarliga uppgraderingar för sina kunder.

“[Verizon is] mycket bekvämt med att kunna leverera en gigabit tjänst till alla som vi tillhandahåller service till, säger Lowell McAdam, VD för Verizon, i ett konferenssamtal som VentureBeat rapporterade.

AT&T

Landets näst största trådlösa företag är tydligen mer än nöjd med sin silvermedaljfinish, eftersom de planerar att lansera 5G också 2018, även om rapporter har föreslagit att det kommer att bli mycket senare på året. AT & T: s tjänst, som de nämner i ett pressmeddelande, kommer att vara helt baserad på branschstandarden, vilket kan vara det som saktar ner dem direkt. De arbetar dock flitigt för att lansera det nya och förbättrade mobilnätet för både kunder och företag.

“Vi går snabbt för att börja distribuera mobil 5G i år och börja låsa upp framtiden för anslutning för konsumenter och företag”, säger Melissa Arnoldi, vd, AT&T Technology and Operations i ett pressmeddelande.

T-Mobile

Medan de stora hundarna kämpar mot det har T-Mobile gått en mer konservativ väg när det gäller att rulla ut 5G för sina kunder. Trots att AT&T och Verizon har gjort djärva påståenden att 2018 är året för 5G, hanterar T-Mobile förväntningarna genom att hålla fast vid sin förutsägelse att det kommer att finnas tillgängligt 2019, med rikstäckande täckning etablerad 2020. Neville Ray, CTO för T-Mobile , förklarade det i ett blogginlägg, tillsammans med några valord för sina konkurrenter.

“AT&T meddelade andlöst att de kommer att lansera 5G 2018 – med noll detaljer. (Naturligtvis lanserade AT&T redan “5G Evolution” – aka # Fake5G förra året), “skrev han.

”Verizon hoppade ombord och förklarade att de skulle vara först – och fördubblade på sitt åtagande att lansera ett fast standardiserat trådlöst 5G-erbjudande i slutet av 2018. Varför spelar det någon roll att Verizon inte använder 5G-industristandarder? Tja, den kommer inte att skala och fungerar inte med de allra flesta 5G-smartphones som kommer till marknaden, vilket kommer att vara standardbaserat. ”

Sprinta

Sprint är ännu mindre angelägen om att komma in i striden för denna kamp för överlägsenhet i mobilnätet, eftersom de bara har meddelat att de planerar att utveckla teknologier för 5G, med ett beräknat lanseringsdatum i slutet av 2019. Tillsammans med moderbolaget SoftBank och Qualcomm planerar de att använda deras “3GPP New Radio (NR) -standard i Band 41 (2,5 GHz) för snabbare 5G-distributioner i stor skala.”

Mycket få detaljer har avslöjats om Sprints planer, och det talar mycket mer för deras långsamma plan än vad någon offert möjligen kunde. Utan testplaner på böckerna och deras konkurrenter i full gång, vem vet var Sprint hamnar i kampen om 5G.

Varför?

Denna fråga borde ha svarat ganska mycket nu. Förutom att tillhandahålla den stabilitet som krävs för att effektivt stödja de projicerade 20,8 miljoner internetanslutna enheterna under 2019 kommer det också att dramatiskt förbättra hastigheterna, vilket gör en hel mängd applikationer möjliga via mobilnätet.

Självkörande bilar, uppslukande virtuell verklighet, realistisk förstärkt verklighet, smartare artificiell intelligens och säkrare smarta hem kommer alla att bli oändligt mer möjliga tack vare 5G. Offentliga enheter, privata företag och vardagliga konsumenter kunde äntligen njuta av den sömlösa digitala upplevelsen som vi har lovats under alla dessa år. Framtiden för teknik knackar på vår dörr. Är du redo?

Läs om hur tech-företag sprider internet till landsbygdens Amerika på TechCo

Foto: Flickr / Kārlis Dambrāns

Relaterade Artiklar

Back to top button