hur de fungerar och vilka modeller du kan köpa

hur de fungerar och vilka modeller du kan köpa

Virtual reality-tekniken är fortfarande i ett tidigt skede, men den har fler och fler följare, tack vare de upplevelser som kan levas med dessa headset. Dessutom Zuckerbergs engagemang för metavers kommer att föra denna teknik ännu närmare människor som vill uppleva nya förnimmelser från teknikens hand.

Virtual reality-glasögon

Vilken typ av VR-headset är bättre: med eller utan kabel?

För närvarande finns det två stora grupper där vi kan dela upp team för virtuell verklighet . De som jobbar efter kabel och de autonoma . Kablarna ansluts direkt till en PC eller en PlayStation. Detta är fallet med HTC Vive Pro 2, PlayStation VR eller Valve Index. Kabeln är uppenbarligen ett hinder, eftersom vi kan snubbla och det gör upplevelsen lite tråkigare. Men innehållet blir det återges direkt av en kraftfull maskin som t.ex vår dator . Den virtuella verklighetsupplevelsen i det här fallet är mycket mer uppslukande tack vare kvaliteten och den högre bildhastigheten per sekund. Du kommer att behöva ett riktigt kraftfullt team för att kunna dra fördel av dessa typer av produkter. En komplicerad uppgift, eftersom krisen inom kiselsektorn orsakar massiva ökningar av väsentliga komponenter till dessa datorer, som t.ex. högpresterande grafikkort .

Panasonic Gafas VR HDR

Å andra sidan, oberoende eller autonoma glasögon ( Fristående på engelska) har ingen typ av kabel, eftersom de inte kräver en extern enhet. Allt informationsbearbetning är klart på själva datorn . De är produkter i allmänhet mycket mindre kraftfull än de trådbundna versionerna, men detta betyder inte att de inte kan erbjuda en realistisk upplevelse med detaljerad grafik och bra flyt.

Är de bara för att spela?

Absolut. Varumärkena bakom dessa nya enheter skapar grunden för en nytt paradigm inom datoranvändning. Målet är inte bara att skapa realistiska spel, inte att utveckla nya sätt att utveckla vår förmåga med applikationer för teknik , distansarbete , kommunikation och fritid .

VR Fristående glasögon (utan kablar)

De bästa alternativen när du köper kabel-free virtual reality-glasögon är följande.

Oculus Quest 2

Oculus Quest 2

Bakom Oculus finns varken mer eller mindre än Facebook (eller Meta, snarare). Oculus var det första varumärket att skapa sig ett namn i virtual reality-världen, och det tog inte lång tid för Zuckerberg att se deras potential, eftersom det slutade med att han absorberade företaget. Initialt, Oculus gjorde uppkopplad utrustning , som var fallet med Oculus Rift S, men de senaste modellerna av detta märke är helt autonom .

Oculus Quest 2 är värd ungefär 350 euro och dess hjärna är en Qualcomm Snapdragon 865-processor. Dess upplösning är 1 920 gånger 1 832 pixlar , som är den autonoma utrustningen på marknaden med den högsta upplösningen hittills. Den innehåller två rattar för att kontrollera rörelser och har en bra arsenal av 6DOF (6 frihetsgrader) sensorer för att generera en komplett upplevelse.

Oculus Quest 2

En annan styrka med Quest 2 är det de kan omvandlas till trådbundna glasögon . För detta kan vi använda Oculus länk , som är en fem meter lång strömförsörjd USB-C-kabel. Det är inget billigt tillbehör, men med det kan vi ansluta Quest 2 till PC:n och njuta av titlar som inte är tillgängliga på Oculus-plattformen.

Sony PlayStation VR

Playstation VR-erbjudanden

PlayStation VR är ett av de enklaste sätten att njuta av virtuell verklighet. Den använder hjälm och de PlayStation-kamera a och tillåter att spela på PlayStation 4. Det är också kompatibel med PlayStation 5 , även om Sony redan arbetar på en modell för den nya generationens konsol med omdesignade kontroller och större precision.

Trådbundna virtual reality-glasögon

Det här är de bästa modellerna av trådbundna virtual reality-glasögon som för närvarande finns på marknaden.

Ventilindex

Företaget bakom Ånga har även lanserat sitt förslag för virtuell verklighet. Din enhet är en av de dyraste på marknaden, ca 1 079 euro . De är också de trådbundna virtual reality-glasögonen med högsta uppdateringsfrekvens . Den stöder en 120Hz kurs och har även en 144Hz experimentellt läge . Att dra nytta av den här enheten innebär att nyligen investerat flera tusen euro i en stationär PC, så de är inte ett par glasögon för alla.

Dess kontroller är verkligen revolutionerande . De kan självständigt följa fingrarnas rörelse, så vi kommer att kunna simulera triggers med en spektakulär nivå av realism. Den enda nackdelen vi kan lägga till Indexet är att triggers säljs separat för 299 euro mer. Lyckligtvis, du kan använda dem med andra virtuella verklighetsglasögon som HTC Vive eller Vive Pro.

Valve Index som helhet är de mest kompletta glasögonen som du kommer att se i den här guiden, men de representerar också en enorm investering av pengar, så de är endast lämpliga för de entusiastiska spelare som inte är rädda för att investera en enorm summa pengar för att njuta av denna teknik.

HTC Vive Pro 2

Vive Pro 2 sticker ut för att vara de trådbundna glasögonen med högsta upplösningen på marknaden hittills. 2 448 gånger 2 448 pixlar per öga, dvs. 5K . De erbjuder spektakulär tydlighet med sina LED-skärmar (förra modellen var OLED) och en uppdateringshastighet på 120 Hz . De används både för tv-spel och för proffs som vill sätta mark i metaversen. De är inte särskilt billiga glasögon heller. Hjälmen kostar ungefär 779 euro . Styrenheter och basstation måste köpas separat . De säljer all-inclusive kit, men det mest intressanta är att köpa Valve Index kontroller , eftersom de är helt kompatibel med HTC-glasögon och är mycket mer avancerade.

Detta headset är också fullt kompatibel med SteamVR , men den har en egen servicebutik, som heter Viveport . Där kan vi ladda ner alla typer av applikationer och verktyg för att dra nytta av varumärkets virtual reality-utrustning. Det finns också ett abonnemangsmedlemskap som kallas Viveport Infinity .

HTC Vive Cosmos och Vive Cosmos Elite

Vi har pratat om väldigt dyra produkter och vi måste nämna några överkomliga sådana . HTC Cosmos är en förbättrad version av originalet Vive . Hela paketet kostar ca 750 euro och erbjuder förbättrad prestanda jämfört med första generationens Vive.

De Elitversion kostar cirka 150 euro mer och erbjuder den externa basen och rörelsekontrollsensorer som ger bättre precision .

Relaterade Artiklar

Back to top button