Hur blir dataförbrukningen med 5G

0 Shares

5G-tekniken dök upp i slutet av 2018, med löftet om att tillhandahålla en internetanslutning dussintals gånger snabbare än den tidigare tekniken, 4G. Den användes först i Sydkorea och expanderade snart till andra länder, vilket medförde viktiga förändringar när det gäller anslutningar.

I den här artikeln hittar du:

Vad är 5G-teknik?

5G är den femte generationens teknikstandard som används i mobil- och bredbandsnät, det vill säga det är det system som ansvarar för att ansluta användare online. Det framträder som en utveckling för ett system som redan ansågs vara snabbt, och garanterar högre nedladdnings- och uppladdningshastighet, samt större stabilitet och effektivitet i anslutningar. Det möjliggör också större täckning, samt en ökning av antalet samtidiga anslutningar.

Hur kan 5G revolutionera våra liv?

Snabbare och effektivare, 5G innebär en stor revolution i många aspekter av samhället. I vardagen är videosamtal mer stabila och med mycket bättre videokvalitet än tidigare. Den allt mer populära videoströmningen och spelen drar också nytta av anslutningshastigheten eftersom det finns färre avbrott på grund av anslutning.

Men förändringarna slutar inte där. Omedelbar dataöverföring skapar otaliga möjligheter att använda artificiell intelligens. Fler hushållsapparater kan kopplas ihop och kopplas till internet, vilket gör hemmet mer och mer till ett smart hem.

Likaså är städer alltmer “anslutna”, med realtidsövervakning av videokameror och till och med autonoma fordon, som är beroende av internet.

5G och onlinespel

Med 5G, hur blir dataförbrukningen 2

Onlinespel har alltid varit väldigt populära, även när du inte ens drömt om en internethastighet som vi har för närvarande. Med 5G blev allt ännu bättre: när du utför ett visst kommando kan spelaren se effekten nästan omedelbart, utan någon fördröjning – den så kallade “lag”.

Likaså drar de som kommer åt onlinekasinosajter – som Betway – också nytta av den ökade anslutningshastigheten, speciellt när de använder resurser som livestreaming. Den här funktionen, både på Betway och andra plattformar, är väldigt populär då många spelare gillar att känna spänningen med att satsa på spel som sker i realtid.

5G och användning av batterier

Även med 5G-nätverk kommer de som inte är vana vid multimediaresurser inte att se sin mobila enhet laddas ner snabbare än idag. Användare av spelströmningstjänster kan dock märka minskad batteritid, särskilt om anslutningen måste vara aktiv hela tiden för att minska svarstiden.

När allt kommer omkring, minskar 5G förbrukningen av datapaket?

Genom att tillhandahålla en hög hastighet för nedladdning och uppladdning av data kommer 5G att öka konsumtionen av internetdata på mobilen. Studier uppskattar att denna konsumtion kan vara upp till fyra gånger högre på några år. Detta beror främst på förändringar i användarnas vanor, som i allt större utsträckning använder videor online. Detta är dock inte nödvändigtvis en dålig sak, eftersom ny teknik tenderar att åtföljas av lägre kostnader.

0 Shares