Hur berÀknar man Pearsons korrelationskoefficient i Excel steg för steg?

0 Shares

En av berÀkningarna Microsoft Excel-statistik Det enklaste och vanligaste du kan göra Àr korrelation. Detta Àr en enkel statistik, men kan vara mycket informativ nÀr du vill ta reda pÄ om tvÄ variabler Àr relaterade till varandra. Om du kan de rÀtta kommandona Àr det extremt enkelt att hitta korrelationskoefficienten i Excel, om du laddade ner hela kontorspaketet kan du göra det.

LÄt oss ta en titt pÄ korrelationen att ge dig en uppfattning om den information du tillhandahÄller. Sedan hittar vi korrelationskoefficienten i Excel med tvÄ metoder och ett bra diagram för att observera korrelationen.

Slutligen ska jag ge dig en mycket snabb introduktion till LinjÀr regressionen annan statistisk funktion som kan vara anvÀndbar nÀr man tittar pÄ korrelationer.

Vad Àr korrelation?

Innan vi börjar, lÄt oss diskutera definitionen av korrelation. Det Àr ett enkelt mÄtt pÄ hur saker relaterar till varandra. LÄt oss titta pÄ tvÄ variabler som inte Àr det de har nÄgon korrelation.

Dessa tvÄ variabler (en ritad pÄ X-axeln, en pÄ Y-axeln) Àr helt slumpmÀssiga och inte nÀra beslÀktade. De tvÄ variablerna nedan Àr dock korrelerade.

I allmĂ€nhet, nĂ€r en variabel vĂ€xer, vĂ€xer ocksĂ„. Detta Ă€r ett samband. (Observera att motsatsen ocksĂ„ kan vara fallet – om den ena gĂ„r upp och den andra gĂ„r ner Ă€r korrelationen negativ.)

FörstÄ korrelationskoefficienten

Korrelationskoefficient berÀttar hur dessa tvÄ variabler Àr relaterade. FörhÄllandet Àr -1 till 1. En korrelationskoefficient pÄ 0 betyder att det absolut inte finns nÄgon korrelation mellan de tvÄ variablerna. Det hÀr Àr vad du bör fÄ nÀr du har tvÄ uppsÀttningar slumptal.

BAKOM faktorn -1 betyder som har en perfekt negativ korrelation: nÀr en variabel vÀxer, minskar den andra proportionellt. Faktor 1 Àr en perfekt positiv korrelation: nÀr en variabel vÀxer, vÀxer den andra ocksÄ proportionellt.

Varje nummer mellan dessa siffror representerar skalan. Korrelation 0,5, till exempel finns det en mÄttlig positiv korrelation.

Hur man hittar korrelationskoefficienten med hjÀlp av CORREL

Det finns en inbyggd korrelationsfunktion i Excel. CORREL-funktionen har en mycket enkel syntax:
= CORREL (array1, array2) array1 Àr din första grupp av tal och array2 Àr din andra grupp. Excel kommer att spotta ut ett nummeroch detta Àr din korrelationskoefficient.

I detta kalkylblad har vi en lista över bilar med modell och Är och deras vÀrden. Jag anvÀnde funktionen SAMARBETE för att kontrollera att Ärsmodell och vÀrde var relaterade:

Korrelationsgraf

NÀr du gör korrelation Àr det en bra idé att anvÀnda ett spridningsdiagram för att fÄ en visuell förstÄelse av datasetbindningar. GÄ till Grafik> Scatter för att se hur din data ser ut:

Du kan se att i dessa data har bilens Är ingen större inverkan pÄ vÀrdet. Det finns en liten positiv trend, men den Àr svag. Detta Àr vad vi hittar med vÄr CORREL funktion.

  • PĂ„ Windows, nej klicka pĂ„ Diagramverktyg> Layout> LĂ€gg till diagramelement.
  • VĂ€nligen vĂ€lj trendlinje.
  • PĂ„ en Mac mĂ„ste du gĂ„ till Bokstavsdesign o Design av brevet, i linje med redigeringen av Excel.

Hur hittar man korrelationskoefficienten i Excel?

I bilden ovan korrelerade vi fyra olika datamÀngder: Är, befolkning vÀrld och tvÄ uppsÀttningars slumpmÀssiga nummer, i Excel, kan du skydda celler medan du arbetar med det, eller sÄ kan du kopiera och klistra in med tangentbordet.

Varje datamĂ€ngd har en korrelation med sig sjĂ€lv pĂ„ 1. År och vĂ€rldens befolkning har en extremt stark korrelation, medan det pĂ„ andra hĂ„ll finns mycket svaga korrelationer, som man kan förvĂ€nta sig. med slumpmĂ€ssiga siffror.

Korrelation och linjÀr regression i Excel

Korrelation Àr ett enkelt mÄtt:hur hÀnger de ihop mellan tvÄ variabler?Ja? Detta mÄtt har dock inget prediktivt eller kausalt vÀrde. Det faktum att tvÄ variabler Àr korrelerade betyder inte att den ena förÀndrar den andra. Detta Àr det viktigaste att förstÄ om korrelation.

Om du Àr intresserad av att hitta orsakssamband mÄste du anvÀnda linjÀr regression. Du kan ocksÄ komma Ät den via Dataanalys verktygslÄda.

(Den hĂ€r artikeln tĂ€cker inte detaljerna om hur linjĂ€r regression fungerar, men det finns mĂ„nga gratis statistiska resurser som kan vĂ€gleda dig genom grunderna.) Öppna Panalytisk verktygslĂ„da data, vĂ€lj Regression och klicka pĂ„ OK.

0 Shares