Hur Apple avskaffar App Store 2018

0 Shares

PĂ„ mĂ„nga sĂ€tt Ă€r Apple ansiktet pĂ„ mobilvĂ€rlden och det stĂ€ngda internet. Sedan sin debut pĂ„ sin revolutionerande iPhone 2007 har teknikjĂ€tten tagit hand om att kurera vad den gör och inte tillĂ„ter pĂ„ sin plattform – listor över företagets censur berör bĂ„de böcker, musik och appar. Under de senaste mĂ„naderna indikerar Ă€ndringar i App Store en ytterligare effektivisering av appar som prioriterar de sittande apputvecklarna framför de mer slipshod underdogs. Med officiell tillĂ€mpning av en regel som börjar den 1 januari kommer App Store 2018 att minska Ă€nnu mer.

RegelÀndringen

I augusti uppdaterade Apple sina riktlinjer för att inkludera denna regel:

“4.2.6: Appar som skapats frĂ„n en kommersiell mall eller appgenereringstjĂ€nst kommer att avvisas.”

Även om förklaringen inte gĂ„r mer i detalj verkar det förbjuda appar som anvĂ€nder delar av kod som kopieras och klistras in frĂ„n tidigare appar. SlutmĂ„let kommer sannolikt att minska spammare och bedragare, men med en uppenbar nackdel: Apputvecklare som inte har kodat hela sin app frĂ„n grunden kommer att se sitt arbete tas bort och förbjudas frĂ„n en av de största tillgĂ€ngliga mobilappsbutikerna.

Push Back

Vissa utvecklare har starka Äsikter om förÀndringen och hÀvdar att den Àr för ogenomskinlig, godtycklig och skadar mindre appdesigners. En designer, Sarah Alberg, uttryckte sin Äsikt i ett foruminlÀgg efter att hennes lags app avvisades tack vare den nya regeln.

”Apple har avvisat en app som mitt team designade med BiznessApps och meddelade oss bara att vĂ„rt överklagande ocksĂ„ avvisas eftersom det ursprungliga avslaget var giltigt via 4.2.6,” skrev hon i ett inlĂ€gg rapporterat av DICE. ”Till och med representanterna pĂ„ telefonen med mig kunde se att appen var helt unik, inte en copycat pĂ„ nĂ„got sĂ€tt, men bara för att den designades pĂ„ en skelettstruktur som skapades av vĂ„r kommersiella mall som vi anvĂ€nde har den avvisats. ”

En kommentator, som skrev under en TechCrunch-artikel om förĂ€ndringen, noterade att Ă€ven Apples officiella appar förlitade sig pĂ„ klonad kod, medan en annan TechCrunch-artikel lyfte fram ett mobilappföretag, Shoutem, som valde att stĂ€nga delvis pĂ„ grund av 4.2.6-regeln. “4.2.6 var bara ett sista fall som fick oss att gĂ„ vidare snabbare med det beslutet”, sĂ€ger VD Viktor Marohic.

Motreaktionen har varit sÄ stark, Kaliforniens kongressledamot Ted W. Lieu skrev ett brev den 1 december och bad Apple att ompröva att genomdriva 4.2.6 och en annan riktlinje, 4.3, som gÀller spamappar Ànnu bredare.

”Nyligen informerades jag om att Apples beslut att strĂ€ngare genomdriva sina policyriktlinjer för design och funktionalitet kan leda till att grossistavvisande av mallbaserade appar frĂ„n App Store,” skriver Lieu. “Det Ă€r min uppfattning att mĂ„nga smĂ„företag, forskningsorganisationer och religiösa institutioner förlitar sig pĂ„ mallappar nĂ€r de inte har resurser för att utveckla appar internt.”

Apple tar bort appar som inte Ă€r kompatibla redan pĂ„ plattformen frĂ„n och med den 1 januari 2018 – en tidsfrist som de skickade e-post till utvecklare för bara tvĂ„ veckor sedan, och som trĂ€der i kraft strax efter deras granskares semestrar frĂ„n 23 till 27 december .

Det Àr en del av en större trend

FörĂ€ndringarna Ă€r bara de senaste pĂ„ nĂ„gra justeringar som Apple har rullat ut under de senaste mĂ„naderna 2017, som alla verkar syfta till att skĂ€ra ner pĂ„ subpar-appar i deras butik för att sĂ€kerstĂ€lla att bara de bĂ€sta Ă€r tillgĂ€ngliga. Apple har uppmuntrat utvecklare som kör 32-bitars appar snarare Ă€n de mer moderna 64-bitars sedan iOS 7 slĂ€ppte 2013, och de Ă€r officiellt avstĂ€ngda frĂ„n och med iOS 11: s debut. Antalet 32-bitars appar som dödats – 187 000 – uppgĂ„r till cirka tio procent av hela App Store, sĂ„ massor av appar avbröts före den nya regelĂ€ndringen.

Även med lanseringen av iOS 11 delade Apple avsnittet “Appar och spel” i sin App Store i tvĂ„ separata avsnitt, “Appar” och “Spel”, och debuterade en version av butiken som visade fĂ€rre appar, men i mer framtrĂ€dande sĂ€tt.

Vid den tidpunkten diskuterade TechCo dessa förÀndringar med Chris Akhavan, Chief Revenue Officer pÄ mobilspelutvecklaren Glu Mobile, som talade om den potentiella kondenserande effekten som den hÀr nya butiken skulle ha pÄ sina appar.

”Den nya App Store har stora, djĂ€rva funktioner i appar. Vi Ă€r mycket glada över hur appar kommer att marknadsföras och presenteras i den nya butiken. Den enda negativa konsekvensen som utvecklare kan möta, sĂ€ger han, Ă€r att den större, djĂ€rvare funktionen ocksĂ„ innebĂ€r att fĂ€rre appar och spel kan fĂ„ en del av fastigheten i redaktionella delar av butiken. Som sagt, jag tror att de positiva sakerna i den nya butiken kommer att vĂ€ga tyngre Ă€n alla negativ. Jag förvĂ€ntar mig att den nya designen kommer att dra konsumenter in i App Store oftare, vilket förhoppningsvis kommer att leda till en ökning av den totala nedladdningen över hela ekosystemet. ”

Apple ser sannolikt samma upp och ner. Och de har inte fel: AllmÀnheten har redan visat mindre intresse för appar som de inte redan kÀnner till. FrÄn och med förra Äret hÀmtade hÀlften av alla amerikanska smarttelefonanvÀndare noll appar per mÄnad och idag kommer troligen topplistorna att komma frÄn populÀra mÀrken som Netflix eller Minecraft.

Det har inte funnits mycket utrymme för okĂ€nda apputvecklare i App Store pĂ„ ett tag nu – uteslutande enstaka Flappy Bird – och Apple optimerar nu sin butik för att Ă„terspegla det faktum. Det Ă€r slutet pĂ„ en era.

Slut pÄ App Boom

Skiftet Ă€r sĂ€rskilt gripande för DIY-entreprenörssamhĂ€llet, dĂ€r “amatörapputvecklare” en gĂ„ng var pĂ„ samma nivĂ„ som “drop shipper” som ett exempel pĂ„ ett jobb som gjorde det möjligt för alla som var villiga att driva förmĂ„gan att lyckas.

Men med App Stores nya regler krÀver möjligheten att bli apputvecklare en allt specialiserad kompetensuppsÀttning. SmÄ företag som hoppas kunna förbli konkurrenskraftiga pÄ marknaden mÄste vara villiga och kunna anpassa sig till 4.2.6 och eventuella ytterligare regelÀndringar, oavsett hur godtyckliga och svepande de kan verka. Appboomen i slutet av 2000-talet och början av 2010-talet Àr över. FrÄn och med den första dagen 2018 Àr apputveckling en mindre demokratisk och öppen process.

LÀs mer om de senaste Apple-nyheterna pÄ TechCo

0 Shares