“Human Resources” E-post: Värsta bedrägeriförsök på flera år

0 Shares

De e-postmeddelanden är fortfarande idag en av de viktigaste smittvägar används av angripare för att införa skadlig programvara in i våra enheter. Planen är perfekt, där du bara genom att klicka på en länk eller öppna en fil kan äventyra en hel dator eller nätverk. Andra söker emellertid direkt utpressning med ett e-postmeddelande med enbart text som utger sig för att vara någon. Den senaste bluffen är en av de mest pinsamma vi har kommit ihåg på flera år.

Ett e-postmeddelande har börjat cirkulera genom sociala nätverk som troligen ursprungligen var i Colombia, och där avsändaren säger sig vara från ”människa Resurser ” från företaget till mottagaren av e-postmeddelandet. Vid inget tillfälle anges företaget, vilket indikerar att det visas från en generisk skräppostkampanj och inte avsedd för specifika personer. I följande bild kan vi se mejlet till en person som verkar tydlig med att han inte har H:et tillgängligt på sitt tangentbord.

Mejlet börjar komiskt med ett ”du har fått sparken från ditt företag”, och direkt efteråt uppmanas du att betala in 450 000 colombianska pesos till ett Bancolombia-konto, ett belopp som motsvarar drygt 100 euro.

Sedan, om han inte hade skrämt tillräckligt i första stycket, försöker han skrämma i det andra genom att säga att det är viktigt att han gör det för att “fortsätta arbeta i företaget.” Genom att göra en analys av texten kan man tydligt se att den som har skrivit den inte har arbetsför ålder, eftersom de börjar med att säga att personen har blivit uppsagd och sedan direkt efteråt får de möjlighet att återvända till företaget.

Det finns mejl som verkar fåniga för dig, men inte för andra

Dessa typer av e-postmeddelanden når en ny nivå av absurditet, men det är viktigt att förstå att inte alla har absurditetsnivån på samma plats. Det finns till exempel många e-postmeddelanden som når användare och berättar att de har sin e-postadress, användarnamn och lösenord, och att de har spelats in med webbkamera i intima situationer. Många användare vet att denna data är hämtad från hackade databaser, men det finns andra som kanske inte är lika medvetna om den här typen av e-post.

Av denna anledning måste du alltid ha kritiskt tänkande och analysera innehållet i de e-postmeddelanden vi får , eftersom, även om filtren i Gmail och andra e-postplattformar är mycket bra, kan man alltid smyga sig in. Om vi ​​inte litar på våra egna kriterier kan vi alltid installera ett antivirus för Gmail.

0 Shares