Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Huawei P8 Lite recension

Även om många konsumenter inte är bekanta med Huawei är de ett företag som har sålt smartphones ganska länge nu. Under de tidigaste dagarna av de mindre kanadensiska operatörerna var Huawei ett av få företag som hade smartphones tillgängliga i sina nätverk på grund av deras användning av AWS-bandet för HSPA, vilket var ovanligt i andra enheter här på den tiden. Medan Huawei alltid har haft en eller två flaggskeppsenheter och tillverkar en del phablets, var deras kärnmarknad för mig alltid medelstora enheter. Ofta är dessa medelstora enheter en förminskad version av deras flaggskeppsenheter, och smartphonen som granskas idag är inget undantag. Det är Huawei P8 Lite, och det är lillebror till Huawei P8.

P8 Lite är Huaweis enhet för att tävla i mitten av $200-marknaden. För $249 är det dyrare än en enhet som Zenfone 2, men inte lika dyrt som något som OnePlus One. Det finns faktiskt två versioner av P8 Lite beroende på din marknad. Den första använder HiSilicons Kirin 620 SoC som har åtta Cortex A53-kärnor på 1,2 GHz, medan den andra använder Qualcomms Snapdragon 615 SoC. Den version som granskas under denna recension är Qualcomm-utgåvan, och du kan kolla in resten av dess specifikationer i diagrammet nedan.

Huawei P8 Lite
SoC Qualcomm Snapdragon 615

4x ARM Cortex A53 på 1,5 GHz
4x ARM Cortex A53 på 1,11 GHz

Adreno 405 på 550 MHz
Minne och lagring 2 GB LPDDR3 RAM, 16 GB NAND + MicroSDXC
Visa 5,0″ 1280×720 IPS LCD
Mobilanslutning 2G / 3G / 4G LTE (Qualcomm MDM9x25 IP UE Kategori 4 LTE)
Mått 143 x 70,6 x 7,7 mm, 131 g
Kameror 13 MP bakåtvänd med 1,12 µm pixlar, 1/3,06″ CMOS-storlek, F/2,0, 28 mm (35 mm effektiv)

5 MP framåtvänd, F/2,4, 22 mm (effektiv 35 mm)

Batteri 2200 mAh (8,36Wh)
Övriga anslutningar 802.11b/g/n + BT 4.0, GNSS, microUSB 2.0
Operativ system Android 4.4 KitKat With Emotion UI 3.0
SIM MicroSIM
Pris 249 USD

På pappret ligger P8 Lite precis i mellansegmentet på marknaden. Inuti den har Qualcomms Snapdragon 615 SoC, med två kluster av fyra Cortex A53-kärnor och deras Adreno 405 GPU. Andra interna specifikationer inkluderar 2 GB RAM, 16 GB intern lagring, ett 8,36 Wh batteri och 802.11n WiFi. På utsidan finns den 5″ 1280×720 IPS-skärmen och ett par bakre och främre kameror med 13MP respektive 5MP-upplösningar.

På mjukvarusidan ser vi att P8 Lite endast levereras med Android KitKat skinnad med Huaweis Emotion UI. Andrei har redan tagit en titt på upprepningarna av det här gränssnittet vid ett antal tillfällen, och det finns inte mycket jag kan lägga till i hans utvärdering av Emotion UI 3.0 från hans recension av Ascend Mate 7 så jag länkar helt enkelt det här för intresserade läsare. Den underliggande versionen av Android är KitKat är definitivt en besvikelse när P8 Lite säljs i juli 2015 med Android M i horisonten, och det betyder att Snapdragon 615 SoC måste köras i AArch32-läge. P8 Lite och all dess hårdvara och mjukvara kommer tillsammans i ett 7,7 mm tjockt paket som kostar $249.

Designen på P8 Lite tar definitivt några ledtrådar från den större avancerade Huawei P8. Framsidan av telefonen är anmärkningsvärt lik, med samma yttre vita ram som omger en svart ram runt skärmen. På den övre ramen har vi hörluren, den främre kameran och närhetssensorn. På botten finns inget annat än Huaweis namn, eftersom P8 Lite använder navigeringsknappar på skärmen. När det gäller skillnader från P8 är den svarta ramen runt skärmen tjockare på vänster och höger sida, och kameran och hörluren har mer avstånd mellan dem och hörluren.

Medan Huawei P8 har ett aluminiumchassi är P8 Lite väldigt tydligt gjord av plast. Sidorna och baksidan av telefonen skiljer sig markant från P8. För att ge plastchassit lite mer utstrålning har Huawei lagt till ett plastband som försöker efterlikna metallens utseende. Från sidan påminner det mig lite om en glassmacka på grund av de två yttre lagren i samma färg och olika inre lager. Huawei har också placerat sina strömknappar, SIM-kortplatser och microSD-platser på höger sida på samma sätt som P8. Även om vissa människor kanske gillar det yttre bandets metal-utseende, är jag inget stort fan. När du gör en plastenhet måste du antingen äga den och använda den till din fördel som Nokia/Microsoft gör med sina Lumia-enheter, eller så måste du få den att se väldigt övertygande ut som bakstycket på Zenfone 2. I P8 Lites fall det ser fortfarande väldigt mycket ut som plast och påminner mig om den falska kromen på ramen på min Galaxy S i9000.

Baksidan av P8 Lite har två segment. Längst upp sitter en blank tunn remsa som håller den bakåtvända kameran och LED-blixten på vänster sida. Allt nedan är en mer texturerad plast, med horisontella linjer som löper över den. När det gäller konstruktionen finns det egentligen ingen flexibilitet eller känsla för bakstycket, och texturen som skapas av linjerna gör att den känns annorlunda i handen än en enhet som Moto E eller Moto G.

Min åsikt om P8 Lites design och byggkvalitet är något delad. Den har en bra känsla i handen och det finns ingen flex eller något som tyder på svaghet. Å andra sidan gillar jag verkligen inte faux-metal-bandet runt telefonens kant. Att försöka efterlikna borstad aluminium med plast kommer alltid att slå tillbaka, och jag tror att Huawei hade varit bättre av att bara göra sidorna vita som resten av chassit.