Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Huawei MateBook 16-recensionen, driven av AMD Ryzen 7 5800H: Ecosystem Plus

Efter att helt nyligen ha granskat Matebook X Pro 2021 (13,9-tum), erbjöd vår lokala PR i Storbritannien mig en sista-minuten-chans att undersöka det senaste inslaget i deras portfölj av bärbara datorer. Huawei MateBook 16, åtminstone på pappret, framstår som en arbetshästmaskin designad för kontor och på språng. En kraftfull CPU som kan gå in i ett högpresterande läge när den är ansluten, och smutta på ström när den behöver. Ingen diskret grafik att komma i vägen, och ett massivt 84 Wh-batteri är designat för ett arbetsflöde hela dagen. Den kommer med en färgexakt stor 3:2-skärm, och med direkt skärmdelning med en Huawei-smarttelefon/surfplatta/skärm betyder det att om du köper in i ekosystemet finns det mycket potential. Frågan kvarstår – är det bra?

Huaweis ekosystem: Försöker vara bättre än resten

För att börja den här recensionen, låt oss prata om Huawei som ett företag som skapar konsumentprodukter. Företaget har begränsad synlighet i USA, trots att de har ansträngt sig mycket under åren, och att placeras på enhetslistan var en stor stopppunkt för en hel del kommersiell aktivitet kring dess smartphonedivision. De företag med amerikansk närvaro som stöttade Huawei i tillverkning och leverans var tvungna att sluta arbeta med företaget, eller möta återverkningar. Sedan det datumet, medan TSMC inte fungerar med Huawei (av rädsla för att förlora tillgången till ASML, som designar utrustning för TSMC i USA), men kombinationen av Intel, AMD och Microsoft har alla licenser för att göra det. Som ett resultat spelar Huawei efter sina x86 och icke-smarttelefonliknande produktlinjer.

  • Huawei började tillverka surfplattor 2010 och har genom åren använt en mängd olika Qualcomm Snapdragon-processorer innan de använde sina egna Kirin-chipset, och är nu tillbaka med Snapdragon, alla med Android.
  • Huawei började tillverka bärbara datorer 2017, med MateBook E 2-i-1, byggd med en mobil Intel-processor och Windows 10. Det mesta av MateBook-hårdvaran har sedan dess varit Intel-baserad, förutom en AMD-baserad MateBook D och dagens MateBook 16.
  • Huawei tillverkar nu bildskärmar, som MateView (4K+ 28-tum 3:2) och MateView GT (3440×1440 vid 165 Hz).
  • För icke-PC-liknande ekosystem finns det också en rad TV-apparater och Wearables, med ett anpassat HarmonyOS, och andra mindre konsumentprodukter som Wi-Fi-routrar för hemmet.

Huaweis mål här, oavsett hårdvara, är att ha ett ekosystem som fungerar tillsammans. Det innebär att dela filer, skärmar, använda ett verktyg för att hjälpa ett annat. Allt detta är aktiverat, åtminstone mellan bärbara datorer, smartphones, surfplattor och bildskärmar, med en funktion som heter Huawei Share. Med hjälp av ett anpassat trådlöst protokoll, ibland aktiverat av NFC, bör en användare med två eller flera av dessa enheter kunna koppla ihop dem för en kollektiv “helhet-är-större-än-summan-av-dess-delar”-upplevelse. Den bärbara MateBook 16-datorn vi testar idag är i stort sett inriktad på det professionella användningsfallet där investeringar i ett ekosystem som detta, som liknar en Apple-användare som får telefonen plus laptop plus monitor plus surfplatta, ger ytterligare fördelar.

För denna MateBook 16-recension skickade Huaweis brittiska team över den senaste MatePad 11-surfplattan för att testa dessa funktioner. Jag råkar också äga ett par MateView-skärmar (de var till försäljning nyligen med 33 % rabatt) och en P30 Pro-smarttelefon, så jag är kanske på ett bättre ställe än de flesta för att utvärdera ekosystemet.

Huawei MateBook 16

I bärbara och bärbara datorers land finns det några mycket strikta avgränsningar när det kommer till storlek och användbarhet.

  • Liten: Allt från 11-13 tum, och även några av dessa 13,9-tums enheter, anses ofta vara ultraportabla, särskilt när de är tunna. De tenderar att fokusera på att komma upp och gå och är tillräckligt små för att användas på flygplan/tåg för innehållskonsumtion eller kontorsarbete. Fokus ligger nästan alltid på 15 W-processorer.
  • Medium: Vi flyttar upp till 14-15 tums enheterna och vi börjar se diskreta grafikkort komma in i mixen, som försöker balansera portabilitet med lång batteritid, men när de är anslutna, mycket grymtande. Det finns vanligtvis en blandning av 15 W och 35-45 W processorer här.
  • Large: 16-17 tumskategorin är vanligtvis för skrivbordsersättningar. Stora, 5 lb+ tunga enheter med en stor skärm och en batteritid mätt i tvåsiffriga minuter. Dessa är egentligen inte avsedda att flyttas om de inte behöver, och sitter vid ett skrivbord semi-permanent som en fast arbetsstation. Att försöka använda dessa på resande fot är vanligtvis en dålig idé, om inte någon annan bär den och det finns plats i första klass. För effekt används vanligtvis 45 W-processorer.

Det finns några enheter som försöker överbrygga klyftorna mellan segmenten. En av de mest kända är LG Gram 17, som sätter ultraportabel hårdvara i ett stort chassi med ett rymdålders magnesiumchassi, så även om det finns 17-tums skärm väger den under 3 lbs (1,35 kg). En del av vikten går på batterier, så Gram rapporteras ha en lysande batteritid, men priset på ~$2000 för en 17-tums enhet utan diskret grafik är en pivot bort från traditionell prissättning.

Huawei MateBook 16 försöker också passa in i en icke-traditionell lucka på marknaden för bärbara datorer. Med en skärm klassad till 16 tum använder den supertunna ramar för att vara en liten 16-tums, för att flytta så mycket in i kategorin Medium som möjligt. Den tar också en sida ur Gram, och har inte diskret grafik, men den kräver en 35 W-processor som är mer vanlig för sin storlek, och ett högkapacitetsbatteri på 84 Wh också för batteritid som konkurrerar med en bärbar dator från liten kategori. MateBook avstår från rymdålderns material, med en sandblästrad keramik/aluminium unibody, så vi närmar oss 2 kg (4,4 lbs), vilket faktiskt sänker priset. Vår 16 GB / 512 GB-modell i Space Grey med en Ryzen 7 5800H i den här recensionen är toppspecifikationsmodellen, som ska listas till 1199 Euro eller £1000 GBP (1150 USD före skatt), nästan halva priset på Gram med jämförelse.

Den fullständiga listan över specifikationer är som följer:Huawei Matebook 16 Specifikationer
AnandTech Ryzen 5 Ryzen 7
Processor CPU Ryzen 5 5600H Ryzen 7 5800H
Kärnor 6 C / 12 T 8 C / 16 T
TDP 45 W (vid 35 W) 45 W (vid 35 W)
Bas Frekv 3,3 GHz 3,2 GHz
Turbo Frekv 4,2 GHz 4,4 GHz
L3 16 MB 16 MB
uArch Zen 3 Zen 3
Grafik Vega 7
1800 MHz
Vega 8
2000 MHz
Visa 16,0 tum, 2520 x 1680
100 % sRGB, LTPS-panel
300 nits. 1500:1 kontrast
dE < 1
DRAM 16 GB
DDR4-3200
Lagring 512 GB
NVMe
PCIe 3.0 x4
PM981a
Trådlös Wi-Fi 6, 2×2 MIMO, 160 Hz
Kamera Fjäderspärr, 1 MP
Batteri 84 Wh, 135W laddare
Vikt 1,99 kg
Funktioner Dubbel mikrofon
Dubbla främre högtalare
Huawei Dela
Pris 1099 euro
$1075 före skatt
£930
1199 euro
$1150 före skatt
£1000

Användare som letar efter något spel måste förlita sig på den integrerade Vega-grafiken. Även om du inte kan blåsa av dina strumpor, kommer eSports-spel att köras med lätthet med rimliga kvalitetsinställningar. Detta är bra med tanke på att skärmen inte är en standardupplösning på 3:2 – för den mindre MateBook X Pro hade vi 3000×2000 vilket var vettigt, men 2520×1680 är lite utanför vänster fält, bra för 189 pixlar per tum. Den maximala ljusstyrkan är inte otroligt hög, men IPS-svartan är bättre än Pro vi nyligen testade, vilket leder till ett bättre kontrastförhållande.

Att 16 GB DDR4-3200-minne kommer att vara ett absolut minimum för en arbetshästmaskin, när verkligen 32 GB skulle vara en bra uppgradering, men Huawei gillar inte att ha flera modeller i lager, så var och en av processoralternativen får samma minne/lagring. På lagringsfronten ser vi samma Samsung PM981a NVMe-enhet som Huawei har lagt i sina bärbara datorer i åtminstone ett par generationer nu, om inte fler. 512 GB är en rimlig kapacitet för det här priset, även om tunga arbetare kanske vill ha något mer.

Processorerna som finns tillgängliga för MateBook 16 kommer från AMD:s högre 45 W Ryzen-sortiment, även om dessa är Ryzen Mobile Zen 3-modellerna som Huawei kör i 35 W-läge som standard. Detta hjälper till att spara lite på batteriet när du är på resande fot, men när den är ansluten kan användare initiera “Prestandaläge” (genom att trycka på FN+P) för att låsa upp ett mer kraftfullt läge för högre prestanda. Det här är ett bra sätt att erbjuda ett chips högre prestanda, och vi kommer att se i vår testning för recensionen vad det gör med benchmarksiffrorna. Högprestandaläget stöds av dubbla interna fläktar, som är synliga genom bottengallret. Luften dras underifrån och stöts ut genom ryggen, till vilken Huawei använder några stöttade fötter med mellanrum för att hjälpa till vid användning på ett skrivbord.

84 Wh är ett ansenligt batteri när vi tänker på att den här bärbara datorn inte har diskret grafik. Men eftersom det förlitar sig på integrerad grafik är detta ett stort batteri att arbeta med. Huawei lägger till en 135 W-laddare, men i våra tester fann vi att laddaren bara flyttas till 135 W när systemet har en stor arbetsbelastning i prestandaläge. Annars, vid tomgång, ser vi 50 W laddning, eller när locket är nere laddas det vid 70 W. Enheten kan laddas på båda sina Type-C-portar på vänster sida. Mer om detta senare i recensionen.

På designen har den samma sandblästrade keramik/aluminiumkänsla som jag nämnde i vår tidigare MateBook-recension, även om den är lite mer subtil. Vikten på den bärbara datorn är fortfarande kvar, och att ha van vid mindre 13-14 tums enheter under de senaste fem åren, är det fortfarande lite otympligt för mig att plocka upp en 2 kg/4,4 lb bärbar dator. Jag känner att med en diskret GPU skulle det vara ytterligare 0,45 kg / 1 lb, vilket gör det ännu värre. Jag är helt för att bra bärbara enheter ska fungera på språng, men det här är mycket mer inriktat på “tåg/kafé/i ett möte” arbete i landet, snarare än att “sitta i ekonomiklass på ett flygplan”. Det här är en enhet som jag lätt kunde se transporteras runt på kontoret från mötesrum till mötesrum, ansluten till en stor bildskärm trådlöst vid ett skrivbord. HDMI i full storlek hjälper verkligen till med mötesrummets liv och lägger till ytterligare en skärm. Jag misstänker dock att ju mer av Huaweis ekosystem du är köpt in i, desto mer kan du få ut av det.

Bortsett från de två Type-C-portarna till vänster, som också laddas, finns det ett 3,5 mm hörlursuttag och den fullstora HDMI. Till höger finns två USB Type-A-portar.

Tangentbordet är en skalad identisk version som vi såg i vår senaste recension av MateBook X Pro, med piltangenterna i olika storlekar och tangentbordet mellan huvudhögtalarna. Styrplattan är stor och lätt att använda, även om jag kommer att erkänna att jag föredrar fysiska L/R-musknappar på mina bärbara datorer.

Strömknappen är ovanför tangentbordet och till höger, med samma känsla som chassit men infällt. Jag kan inte berätta hur mycket jag föredrar den här implementeringen av en strömknapp, jämfört med många bärbara datorer som placerar den bredvid delete-tangenten (och råkar träffas alldeles för ofta) eller på kanten av den bärbara datorn (där den hamnar) vidröres varje gång du flyttar enheten). Huawei satte också in en av de senaste Goodix-fingeravtryckssensorerna i strömknappen, precis som sina smartphones, som är snabba och mycket exakta, jämfört med vissa andra fingeravtrycksimplementeringar på bärbara datorer i denna klass.

Nackdelen med designen är dock den inbyggda kameran. För att spara utrymme i displaychassit och minimera ramarna har Huawei tagit bort det och lagt det i tangentbordet, under tangenten mellan F6 och F7. När du trycker på knappen så springer den upp, i full 720p-härlighet. Tyvärr gör kameravinkeln att den du än pratar med kommer att få en full snotbild av allt som lever i din näsa. Detta är något mer löjligt än när Dell satte kameran i botten av skärmen. Jag uppskattar Huaweis uppfinningsrikedom här för att ta bort kameran från toppen av skärmen för en bättre visningsupplevelse, men det borde inte ske på bekostnad av en sämre webbkamerainställning.

I en del av den här recensionen kommer vi att titta på en av Huaweis listade styrkor – anslutningens ekosystem. Målet här är att du med vilken Huawei-märkt enhet som helst kan ansluta trådlöst till vilken annan som helst för filöverföring, skärmdelning eller skärmförlängning. Beroende på enhet sker denna anslutning via NFC eller via ett par menyer. Jag har en mängd Huawei-hårdvara att testa detta på och se om det lovar vad det säger.

För resten av recensionen kommer vi att undersöka prestandan hos MateBook (både vanlig och i prestandaläge), batteritid och laddning, skärmkvalitet, lagringsprestanda och om den integrerade grafiken är ett substitut för ett diskret alternativ .