Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hösten 2004 DVDR Roundup: Dual Layer och 16X DVD+R

Särskilt tack till Newegg för att leverera hårdvara för detta jämförelsetest.

Introduktion

Hur mycket snabbare blir optiska enheter? CD-ROM-enheter och CD-brännare toppade med 52X efter år av att hoppa uppför stegen från de ursprungliga 1X-hastigheterna, och det verkar som om DVD-ROM-enheter och DVD-brännare följer samma väg; uppenbarligen finns det en trend här. Med början på 1X, sedan höjt ribban till 2X/2.4X precis som gamla dagar med CD-brännare, har DVD-enheter nått 16X hastigheter på bara några år, tack vare den forskning som de stora namnföretagen utförde under CD-hypen. Två konkurrerande standarder skadar förmodligen inte heller accelerationsutvecklingen.

Innan världen tar sig an de nybildade standarderna för högupplösta skivor, som Blu-Ray och HD-DVD, har livet på nuvarande 4,5 GB/9 GB DVD-skivor fortfarande en väg kvar att gå. Aktuellt ljud/videoinnehåll har inte ett stort behov av lagringsutrymme och eftersom det bara finns en liten mängd hårdvara som kan spela upp högupplöst video, kommer nuvarande 4,5 GB/9 GB DVD-skivor att räcka ett tag. Bakåtkompatibla HD-DVD-enheter är redan planerade för driftsättning nästa år, och Blu-Ray är inte långt efter heller, men dessa standarder kommer att ta ett tag innan de blir helt antagna. Så vi fortsätter vår strävan att tänja på gränserna för nuvarande teknik som används idag.

I augusti tittade vi på Pioneers 16X-brännare, DVR-108D, och jämförde dess prestanda med Plextors 12X PX-712A, inte som en rättvis konkurrens, eftersom de uppenbarligen har olika hastigheter, utan snarare som ett allmänt mått på hur mycket snabbare 16X-brännare är jämfört med sina 12X-föregångare. DVR-108D presterade extremt bra och hade fantastiska funktioner som Dual Layer +R läs/skriv- och DVD-RAM-läsfunktioner. Skrivfunktioner med dubbla lager har blivit en standard i nyare DVD-brännare. Om det introduceras en 16X-brännare borde den ha förmågan att skriva till en skiva med dubbla lager med minst 2,4X hastigheter, annars kommer den med största sannolikhet inte att göra det på marknaden. Många av de stora namntillverkarna ser detta som en standard och kommer inte att lägga en avskalad enhet i butik av den anledningen. Andra funktioner som PI/PO-avläsningsförmåga samt den nyligen introducerade bitsättningsfunktionen, som vi kommer att förklara lite mer i detalj senare, blir lika populära som funktionen med dubbla lager.

Vi hade nämnt tidigare att så fort vi fick tag på fler 16X-modeller från olika tillverkare skulle vi jämföra varje enhets prestanda, och vi har gjort just det. Vi ställde Pioneers DVR-108D mot BenQs DW1620, MSI:s DR16-B, NEC:s ND-3500AG, Sonys DRU-710A, NuTech DDW-163, LG GSA-4160B och LiteOns SHOW-1633 för att se vilken enhet som kommer att styra dem alla!