Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hösten 2003 Video Card Roundup – Del 3: ATI:s Radeon 9600 XT

För fjorton dagar sedan introducerade vi vår helt nya GPU-testsvit som består av totalt 18 spel, och hur chockerande det än kan vara så testade vi med mer än förstapersonsskjutare. Tyvärr lanserade vi den nya testsviten på förmodligen den minst viktiga uppsättningen kort för en sådan svit – de ultra high end $500-lösningarna från ATI och NVIDIA. Ända sedan släppet av Radeon 9700 Pro har vi inte haft någon anledning att rekommendera något $400+-kort helt enkelt för att inget av dagens spel verkligen behöver den typ av kraft som erbjuds av dessa kort. Radeon 9700 Pro (och den modderade Radeon 9500 Pro) var en utmärkt lösning som kunde spela ut alla spel vid den tiden med extremt höga upplösningar, med antialiasing och anisotropisk filtrering aktiverad. Det var lanseringen av Radeon 9700 Pro som tvingade oss att börja testa med 4X AA och 8X anisotropisk filtrering överallt för att verkligen stressa odjuret av ett kort.

Sedan lanseringen av Radeon 9700 Pro har dock spel inte blivit mer krävande. De titlar som efterföljare som Radeon 9800 Pro och NVIDIAs GeForce FX 5900 Ultra byggdes för har ännu inte släppts. Kampen mellan $500-kort kommer att inträffa med titlar som Doom 3 och Half Life 2, som båda inte kommer att se ljuset förrän nästa år. Den här semestersäsongen borde ge några mer stressiga DirectX 9-titlar till våra hårddiskar, men för det mesta har vi tyckt att det är dumt att rekommendera att köpa något av de extremt dyra korten tills ett spel du vill spela kommer ut som kräver $500 värde av GPU. Därför, för det mesta, gjorde en jämförelse av dagens mest populära spel inte mer än att avslöja drivrutinsbuggar och visa att många spel är CPU-bundna när du kör ett $500-kort.

Den riktiga jämförelsen börjar idag, men den kommer inte att sluta förrän både ATI och NVIDIAs fall har gjorts senare denna månad. Jämförelsen vi har framför oss nu är bland mycket mer prisvärda kort, och definitivt kort som du skulle köpa för deras prestation i dagens spel – inte för deras löfte om soliga dagar imorgon. Korten vi pratar om är inriktade på den magiska prisnivån på 200 $ och med tanke på att det är hösten är det dags för en uppfräschning av korten i detta segment.

Radeon 9600 XT är ATI:s efterföljare på $199 till Radeon 9600 Pro och det är deras höstuppdateringsprodukt för den vanliga marknaden. Idag kommer Radeon 9600 XT att paras ihop med NVIDIAs GeForce FX 5600 Ultra, men senare denna månad kommer vi att kunna ge dig en jämförelse mellan 9600 XT och den nya 5700 Ultra, som NVIDIA har varit ganska säker på på senare tid.

Innan vi går till testerna, låt oss prata om vad som har förändrats med 9600 XT…