Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hör hur färger låter med detta Google Arts and Culture-verktyg

Det nya Google-verktyget låter dig “spela” en Kandinsky-målning och uppleva synestesi.

Hur är det att “höra” färger? Ett nytt interaktivt verktyg från Google Arts & Culture ger dig en inblick. Det uppslukande experimentet, ett samarbete med Centre Pompidou i Paris, använder maskininlärning för att låta dig klicka på delar av Kandinsky-målningen “Gul-Röd-Blå” för att producera olika musikaliska fraser och ljud, och utforska kopplingen mellan musik och konst.

Den abstrakta konstnären Wassily Kandinsky (1866-1944) hade synestesi, ett neurologiskt tillstånd där ett sinne triggar ett annat. Billie Eilish, Lorde och Pharrell Williams är kända andra synestetiker.

Kandinsky såg inte bara färger, utan hörde, smakade och luktade dem också – och när han hörde musik såg han färger. Höga trumpettoner var citrongula och djup orgel en djup, högtidlig blå. Former och färger var för honom instrumentens strängar och tangenter. I sina verk arrangerade han ljuden som färger för att göra “färgsymfonier”.

För Kandinsky reflekterade varje färgs karaktär melodiska harmonier och dissonanser, och nu kan du utforska lite av vad han upplevde genom att använda Google Arts & Cultures AI-verktyg. Det är en psykedelisk fördjupning i ljud, former och färg. Kombinera delar av målningen för att skapa känslomässiga, omgivande fraser.

Klicka här för att prova.

Kandinsky var en mästare inom Bauhaus-rörelsen. Den ursprungliga oljemålningen av ‘Gul-Röd-Blå’, 1925, finns i Centre Pompidou. Du kan lära dig mer om hur Kandinskys liv länkar till musik med andra verktyg i projektet, inklusive din egen augmented reality Kandinsky-utställning.

Google-verktyget är något mer intellektuellt än Blob Opera Google-verktyget från förra året som fortfarande är tillgängligt om du letar efter ytterligare distraktion, den här gången i form av spelbara opera-blob-varelser. Tidigare roliga musikaliska experiment från Google har inkluderat en Lo-Fi hiphop-beatmaker och deras Chrome Music Lab.