Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hoppa över TPM-kontroll och uppgradera till Windows 11 på en inkompatibel dator: Enkel guide

  • TPM-kraven för installation av Windows 11 kan hoppas över, tills vidare.
  • Du kan uppgradera en befintlig dator till Windows 11, även om den inte har ett TPM-chip med firmware.
  • Lösningen kanske inte fungerar i framtiden.

En av de mest irriterande sakerna med Windows 11 är kravet på en mycket modern CPU plus närvaron av en TPM-modul eller TPM-firmware.

Så trots att Windows 11 är nästa version av Windows, kommer de flesta inte att kunna installera eller uppgradera om de inte köper en ny dator.

Det är inte okej, men det finns en lösning om du vill ta chanser och ignorera Microsofts varningar och det faktum att din dator inte kommer att stödjas om något går fel. Det borde det inte, men det finns inga garantier om du fortfarande fortsatte och installerade W11 på en inkompatibel dator. Så betrakta dig själv varnad en andra gång.

Meddelanden du får när du uppgraderar till Windows 11 är inte möjlig

Om du inte har en kompatibel dator får du följande meddelande när du går till Windows Update i appen Inställningar och klickar på knappen Sök efter uppdateringar.

Detta är vad jag fick när jag försökte uppgradera en av mina virtuella maskiner.

Windows Upgrade PC uppfyller inte kravenWindows Upgrade PC uppfyller inte kravenWindows Update säger att din dator inte är kompatibel

Genom att klicka på Get PC Health Check kommer du till Microsofts webbplats, där du kan ladda ner deras speciella app som ger dig de exakta anledningarna till att Windows 11 inte kan installeras.

Japp, TPM 2.0 saknas. Det visste jag redan.

Nästa sak jag provade var Installationsassistentsom du kan få för free från Microsofts nedladdningssida för Windows 11. Ingen tur heller.

Windows 11 installationsassistent PC uppfyller inte kravenWindows 11 installationsassistent PC uppfyller inte kraven

Försöker uppdatera med kör setup.exe från installationsbilden för Windows 11 (ISO) kommer att ge dig detta meddelande.

Windows 11 pc måste stödja tpm 2.0Windows 11 pc måste stödja tpm 2.0

Slutsats: om din dator inte stöds kommer du inte att kunna uppdatera till Windows 11 från en tidigare version av Windows genom att prova de tre tillgängliga officiella metoderna, ISO-installationspaket, Windows Update eller Installationsassistent.

Du kan hoppa över TPM-kontrollen med ett PowerShell-skript

Så det finns inga officiella metoder för att kringgå TPM-kontrollen. Jag önskar att Microsoft inte tillämpade minimisystemkraven. Ett allvarligt varningsmeddelande och användarens erkännande av att support inte kommer att tillhandahållas hade varit tillräckligt.

Hur som helst, låt oss gå vidare till GitHub och ladda ner detta manus från AveYo. Jag har gjort en kopia, ifall den skulle tas ner (den finns här). Ladda ner arkivet och extrahera dess innehåll. Du behöver bara köra filen med namnet Skip_TPM_Check_on_Dynamic_Update_v2.cmd. Bekräfta att du vill köra filen, om du tillfrågas av Microsoft Defender.

Skriptet kommer att köras av PowerShell. Om du vill återaktivera TPM-kontrollen måste du av någon anledning köra samma skript igen.

Nu kommer ditt system att hoppa över detta steg under uppdateringen till Windows 11-processen. Jag kunde inte få det att köras från Windows Update eller med hjälp av Windows Installation Assistant. Båda gav mig samma meddelande som tidigare. Så ingen tur. Men…

Jag skulle kunna köra uppgraderingsinstallationen för Windows 11 från ISO-installationsavbildningen. Det behöver inte sägas att det bara fungerar inifrån Windows, så en ren installation skulle inte fungera.

Notera: du kan också använda ett USB-minne som innehåller installationsmediefilerna. Bara starta setup.exe från File Explorer. Att montera ISO-bilden är samma sak som att sätta in flashenheten i en av dina USB-portar.

Uppdatering: Jag har precis testat det här skriptet på en äldre bärbar dator som saknar några fler kryssrutor på Microsofts kravlista och skriptet fungerar för dem också.

Slutsats: du kan uppdatera i stort sett alla gamla datorer. Du behöver inte utföra en ren installation. Om du behöver en ny installation, följ den här andra guiden.

Uppdatera Windows 11 från ISO-installationsbilden

1. Ladda först ner det officiella ISO-paketet för Windows 11 genom att följa min andra guide.

2. Gå till var du har laddat ner ISO-filen, högerklicka på den och välj Montera.

montera Windows iso-bild i filutforskarenmontera Windows iso-bild i filutforskaren

3. En ny enhetsbeteckning visas i Filutforskaren. Klicka på den och dubbelklicka sedan på setup.exe för att påbörja uppgraderingsprocessen för Windows 11.

Windows 11 installation kör setup.exeWindows 11 installation kör setup.exe

Nu istället för att få meddelandet som säger att din dator inte uppfyller systemkraven, får du en varning (se nedan).

uppgradera windows 11 pc uppfyller inte kraven varninguppgradera windows 11 pc uppfyller inte kraven varning

Klick Acceptera och du kommer att påbörja uppgraderingsprocessen. Följ anvisningarna (eller den här guiden) och inom några minuter kommer du att köra Windows 11.

Ett ord av varning: Vi vet inte att metoden kommer att fungera i framtiden. Kanske kommer Microsoft att lätta på begränsningarna, kanske inte. Bara se till att du förstår riskerna med att köra programvara på hårdvara som inte stöds. Det faktum att det verkar fungera bra nu betyder inte att du inte kommer att stöta på problem, från stabilitetsproblem till förlorad data.

Det finns också en enklare metod som fungerar under installationen av Windows 11. Kolla upp det om du reninstallerar.