Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hitachi tar med 400 GB till stationära datorer med Deskstar 7K400

Innan Raptor, före 8MB buffertar och innan dess tillförlitlighetsproblem var IBM Deskstar 75GXP kungen av prestanda för stationära hårddiskar. Tyvärr för IBM:s lagringsavdelning plågades enheten av tillförlitlighetsproblem. Ännu mer olyckligt var att med tanke på dess höga prestanda, till synes alla hade en, och därför fick många människor ta itu med döda enheter, och till och med döda RMA-ersättnings 75GXP också.

Efter fiaskot med 75GXP hade IBM visserligen en handfull andra enheter som släpptes, men det dröjde inte länge innan lagringsdivisionen överlämnades till Hitachi. Den 1 januari 2003 ingick Hitachi och IBM ett joint venture där IBM äger en andel av Hitachi Global Storage Technologies (GST) division och Hitachi sköter tillverkningen av hårddiskarna.

I ett något udda drag, med tanke på Deskstar-diskarnas senaste historia, valde Hitachi och IBM att fortsätta använda Deskstar-namnet. Men med mycket starkare konkurrens är Deskstar-namnet fortfarande inte lika populärt bland prestationsentusiaster som det en gång var.

Hitachi tillkännagav nyligen den senaste i deras Deskstar-linje av hårddiskar, 7K400 – en 400 GB stationär hårddisk som designades för att erbjuda hög kapacitet såväl som de högsta prestandanivåerna för alla stationära Hitachi-enheter. Vi började täcka stationära hårddiskar runt tidpunkten för Hitachis tillkännagivande, och därför var de en av de första på vår lista att leta efter granskningsprover. Inte så mycket senare och vi satt på över en terabyte lagringsutrymme i form av Deskstar 7K400-enheter.

Det finns inte mycket revolutionerande med 7K400 som gör att den kan nå så hög kapacitet. Det finns två grundläggande metoder som används för att öka diskkapaciteten: antingen öka mängden data som du lagrar på varje skiva eller öka antalet skivor i din enhet. I fallet med 7K400 fortsätter Hitachi att använda sina 80GB-plattor och knäpper helt enkelt på ytterligare två plattor till sina äldre 7K250-enheter – vilket resulterar i totalt 5 plattor.

Användningen av 80GB-plattor är lite nedslående eftersom 300GB MaXLine III från Maxtor använder tre 100GB-plattor. Fördelen med plattor med högre densitet är att med mer data lagrad på samma mängd utrymme, möjliggörs högre sekventiell överföringshastighet (vilket har stor betydelse för skrivbordets prestanda). Generellt sett bör dock tallrikar med högre densitet och större buffertar gå hand i hand för att leverera bästa totala prestanda.

Hitach fortsätter att använda en 8MB buffert med 7K400, vilket återigen gör denna enhet mer av en utveckling av 7K250 snarare än en uppdaterad enhet designad för att konkurrera med MaXLine III och kommande erbjudanden från Seagate.

Medan 7K400 är tillgänglig i både parallella och seriella ATA-versioner, är enheten en inbyggd PATA-lösning med SATA-versionen med ett bryggchip. Vi har ännu inte sett några prestandadata som tyder på att en bryggad lösning faktiskt begränsar prestanda med nuvarande generations enheter; som sagt, en inbyggd SATA-enhet är fortfarande mer önskvärd ur tillverknings-, kostnads- och värmesynpunkt.

7K400 använder vätskedynamiska lagermotorer för att möjliggöra tyst drift, men vi kommer att beröra hur tyst i vår bullertestsektion.