Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hitachi Deskstar 7K1000 i RAID 0: Är två terabyte verkligen bättre än en?

I vår första titt på Hitachis nya Deskstar 7K1000 trodde vi att det var den bästa 7200rpm-enheten som har passerat våra labb. Under hela testningen fann vi att enhetens prestanda var mycket balanserad över ett brett spektrum av riktmärken som betonade skriv- och läshastigheter, eller en kombination av båda. Denna unika blandning av prestanda och kapacitet kommer också till ett ganska rimligt pris på 40 cent per gigabyte eller cirka $399 för enheten även om två 500GB-enheter kan köpas för cirka $250 nu.

Hitachi Global Storage Technologies tillkännagav enheten precis före CES 2007 och angav ett leveransdatum i slutet av Q1. Disken började levereras förra månaden men var endast tillgänglig i system från Dell eller Alienware. Vi förväntade oss detaljhandelsleveranser av denna enhet i början av april, men det verkar som att enheterna inte kommer att vara allmänt tillgängliga förrän en vecka till nu.

Vi kunde upphandla en detaljhandelsenhet direkt från Hitachi och har testat det ordentligt de senaste dagarna. Våra första intryck av denna enhet har inte förändrats eftersom vi inte märkte några märkbara prestandaskillnader mellan den OEM-levererade enheten från Dell eller detaljhandeln. Den enda förändringen vi kunde identifiera mellan de två enheterna är att firmware uppdateras från GKA0A51C till GKA0A51D.

Våra preliminära akustiska tester avslöjade mindre skillnader mellan enheterna där återförsäljarenheten har en ökning av ljudnivåerna vid tomgång från 26dBA till 27dBA och belastningsresultat som går från 35dBA till 36dBA med AAM aktiverat vid tyst inställning på 128. Vid en AAM-inställning på 254 vi märkte en ökning från 27dBA till 28dBA samtidigt som belastningsresultaten ökade från 36dBA till 38dBA. Våra AAM-inaktiverade inställningar ändrades inte. Vi märkte också lite mer vibrationer i detaljhandeln, men kommer att dämpa våra resultat tills vi har ytterligare återförsäljare att testa. Våra skillnader beror mer än troligt på små tillverkningsvariationer mellan de två enheterna och inte den fasta programvaran eller detaljhandelskonfigurationen.

Våra termiska resultat förändrades inte även om vi reviderar både våra akustiska och termiska tester för att återspegla miljöförhållandena i en ATX- och uATX-höljedesign tillsammans med vibrationstestning i en typisk drivhållare med gummibussningar eller fäst direkt på chassit. Våra två konfigurationer kommer att simulera en typisk spel-/entusiastmaskin och en designad för tyst dator- eller HTPC-användning. Vi rekommenderar ett besök på SPCR om du är intresserad av rena akustiska testresultat av frekvensomriktarna utan att andra systemkomponenter ingår i testmixen.

Under tiden skapade vi ett skript på trettio minuter för att simulera allmän användning av hem/kontor/spel med enhetens temperatur som ökade från 31°C vid tomgång till 39°C under testets gång. Vi tycker att det här testet ger en bättre indikation på en enhets genomsnittliga driftstemperatur under normal användning. Vi kommer att ha fullständiga testresultat med våra andra enheter i den kommande 500GB+ enhetsöversikten.

Med allt detta sagt är syftet med dagens andra look att ge några initiala RAID-resultat med den här enheten och förmedla våra erfarenheter av 7K1000 efter att ha haft ytterligare testtid med den. Vi hade en störtflod av läsarförfrågningar som bad om testresultat i RAID 0 baserat på att enhetens totala prestanda var nära, lika med eller bättre än Western Digital Raptors. Vi är inte fans av RAID på konsumentskrivbordet; speciellt moderkortsbaserade lösningar, men tänkte ändå att det kunde vara en intressant övning att se hur två av de topppresterande hårddiskarna på konsumentmarknaden för SATA står sig mot varandra.

Visst, RAID 0 kommer säkert att ge några mycket imponerande syntetiska benchmark-poäng, PCMark05 är ett utmärkt exempel, men i faktiska applikationer ser vi att det har mer av en placeboeffekt än att ge några verkliga prestandavinster. Vår tekniska genomgång och kommentarer om RAID 0 finns här. Låt oss se hur Hitachi Deskstar 7K1000 och Western Digital WD1500-enheterna presterar i RAID 0 över en mängd olika riktmärken.