Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Historik, funktioner och försvinnande på PC

Idag ansluter nästan alla av oss våra lagringsenheter till PC:n på två olika sätt: via en SATA 3-kontakt om enheten är 3,5 / 2,5 tum, och när det gäller SSD-enheter i M.2-format, är dess vanligaste gränssnitt PCI -Express (även om det också finns SATA-gränssnitt). Men i början av de första SSD-enheterna utanför 2,5-tumsformatet användes även mSATA-gränssnittet ett tag, vilket, även om det inte var särskilt framgångsrikt och knappast används idag, hade en viss betydelse i branschen.

MSATA-gränssnitt

MSATA-gränssnittsfunktioner

En mSATA SSD är en solid state-enhet som uppfyller gränssnittsspecifikationen som dikteras av International Serial ATA Organization. Den har en mindre formfaktor än en vanlig SSD, eftersom den är designad för användning i strömbegränsade bärbara enheter som ultrabooks, mini-datorer och till och med surfplattor. Den har också använts i kommersiella enheter som digitala skyltar, försäljningsställen, detaljhandelskiosker och multifunktionsskrivare.

mSATA

En SSD i detta format är ungefär lika stor som ett visitkort. Fördelarna med detta format inkluderar liten formfaktor, låg strömförbrukning, hög stöt- och vibrationsbeständighet och möjlighet till omedelbar start och avstängning. Den maximala bandbredden för en mSATA SSD är 6 Gbps, samma som SATA 3.

Liksom SATA använder mSATA kommandouppsättningen Advanced Technology Attachment (ATA) för att överföra data mellan datorn och lagringsenheten, så efter alla de viktigaste skillnaderna mellan detta format och den vanliga SATA 3 är inte andra än den fysiska storleken och dess kontakt, vilket är specifikt och även om det kanske inte verkar så stöder det inte ett M.2-uttag.

DIferencias SSD

I bilden ovan kan du se skillnaden mellan SSD:er i M.2-format (vänster och mitten, är det centrala SATA-gränssnittet) och en mSATA till höger. Kontakten till den sistnämnda är bredare och med ett större antal stift är kretskortet också bredare och som du kan se istället för att ha bara ett halvt hål för skruven bak så har den två kompletta hål för att förankra den i sockeln . Annars är layouten på styrenheten och minneschipsen identisk.

Hur skiljer de sig från M.2 SSD:er?

Båda typerna är högpresterande lagringsenheter som ursprungligen designades för användning i små enheter, såsom bärbara datorer och surfplattor. Men som du redan vet är den största skillnaden mellan dessa gränssnitt att mSATA använder SATA-gränssnittet endast och uteslutande, medan SSD-enheter i M.2-format kan använda både SATA- och PCI-Express-gränssnitt, med samma format, storlek med mera. .

M.2-formfaktorn dök upp 2013, ungefär två år efter mini-SATA-specifikationen. PCI Special Interest Group-konsortiet av teknikleverantörer definierade M.2-specifikationen; SATA-IO beskrev SATA-versionen av M.2 i SATA-specifikationsversion 3.2, och den här typen av SSD-enheter stöder även SATA Express-gränssnittet, som också definieras i SATA-version 3.2 och möjliggör SATA- eller PCIe-kontakter (det är den egna SSD-enheten som talar om för värden om gränssnittet är PCIe eller SATA).

Den nyare formfaktorn M.2 tillåter variationer i diskdimensioner (M.2 2280, 2240, etc.) medan mSATA SSD:er bara finns i två storlekar, full storlek och den så kallade halva storleken.

En M.2 SSD kan utöka datahastigheten långt bortom begränsningen på 6 Gbps för en SATA SSD, och om den är baserad på PCIe kan den använda fyra av dessa banor för att stödja en hastighet på flera Gigabyte per sekund. Dessutom kan PCIe SSD:er som stöder NVMe-protokollet öka prestandan och minska latensen jämfört med de SSD:er som använder ATA-kommandouppsättningen.

Historien om ett försvinnande

SATA International Organization (SATA-IO) påbörjade utvecklingen av den här typen av gränssnitt 2009. mSATA-specifikationen kom fram 2011 som en del av revision 3.1 av SATA-standarden, och de leverantörer som bidrog till dess utveckling och adoption var bl.a. , Dell, Hewlett-Packard, Lenovo, Samsung, SanDisk, sTec (som senare förvärvades av HGST), Western Digital och Toshiba. Förresten, ursprungligen kallades specifikationen mini-SATA, även om sedan kom sammandragningen som blev populär senare.

Zócalo mSATA

Problemet är att antagandet av detta gränssnitt aldrig var särskilt utbrett utöver vissa mini-datorer (inklusive Intel NUC) och bärbara datorer, eftersom dess användning snabbt ersattes av M.2-formatet, som blev mer framgångsrikt tack vare dess kompatibilitet. med PCI-Express-gränssnittet eftersom dess bredd och ankare möjliggjorde installationen på ett enklare sätt.

Därför var användningen av mSATA-gränssnittet på PC aldrig “dagens ordning” långt ifrån det; Ja, vi såg många SSD:er i det här formatet från stora tillverkare som Samsung eller Kingston, men eftersom enheterna som använde den var få var försäljningen också knapp, varför tillverkarna slutligen bestämde sig för att ta bort den från sin produktion tills idag, så den används bara i några mer “konstiga” enheter utanför själva PC-industrin, som multifunktionsskrivare och kommersiella varuautomater.

Idag används fortfarande detta gränssnitt, men det är praktiskt taget alltid redan integrerat i själva enheten trots att de fortfarande marknadsförs och det är inte svårt att hitta dessa enheter i datorbutiker (det som är svårt att hitta är moderkort som stöder det) .