Historien om hur Jennifer Lopez berömda Versace-klÀnning var ursprunget till Google Images

0 Shares

Google Images och Versaces gröna klÀnning

Även om du inte Ă€r i modevĂ€rlden eller inte följer sĂ„ngerskan Jennifer Lopez, Ă€r det ganska svĂ„rt att du aldrig har sett nĂ„gon bild av New Yorker i tidningar, pĂ„ TV eller pĂ„ Internet som bĂ€r den berömda DjungelklĂ€nning. Denna klĂ€nning designades uteslutande av Donatella Versace, syster till den avlidne Gianni Versace, för Emmy Awars-galan som Jennifer deltog 2000 – för nĂ€stan 20 Ă„r sedan, snart att sĂ€gas.

KrĂ„nglet i klĂ€nningen var enormt. Förutom att vara original och se ut som en riktig handske var Jungle Dress en av de omöjliga bitarna att bĂ€ra och mĂ„nga undrade nĂ€r de sĂ„g Jennifer gĂ„ med honom, hur det var möjligt att bĂ€ra nĂ„got sĂ„dant utan att ses absolut ingenting – Ă„r senare skulle skĂ„despelerskan erkĂ€nna de tricks hon anvĂ€nde sĂ„ att allt (eller nĂ€stan allt) stannade pĂ„ sin plats och nĂ„gon annan anekdot om det, men det Ă€r en annan historia som inte berör oss hĂ€r.

SÄdan var konsekvensen att mÀnniskor inte tvekade att göra vad vi alla gör nÀr ett Àmne vÀcker stort intresse: leta upp det pÄ internet. Tusentals och tusentals mÀnniskor började söka som galna pÄ Google efter artiklar om Jungle Dress och framför allt foton av sÄngaren vid utmÀrkelserna, Àven om den kaliforniska jÀtten vid den tiden bara erbjöd resultat som en lista med lÀnkar, det finns ingen sökning efter bildresultat.

Genom Googles egen erkÀnnande, nÀr sökavdelningen insÄg att de inte kunde erbjuda vad folk ville direkt (ett foto av vÄr Àlskade JLo i klÀnningen), glödlampan tÀnds i Montain View: de behövde skapa en sektion som tjÀnade just det syftet, att söka direkt relaterade bilder med de termer som varje anvÀndare anvÀnde. SÄledes föddes och inspirerades Google bilder (Google Bilder pÄ spanska), anvÀnds idag av miljontals mÀnniskor runt om i vÀrlden.

InternetjĂ€tten har utnyttjat Donatella Versace-modevisningen som hölls igĂ„r i Milano (dĂ€r Jennifer Lopez framtrĂ€dde överraskande med en Återgivning av djungelklĂ€nning som gĂ„r runt om i vĂ€rlden igen) för att berĂ€tta den hĂ€r historien och upptĂ€cka för hela vĂ€rlden hur nĂ„got som sĂ„ lĂ„ngt i princip avlĂ€gsnades frĂ„n teknik som mode slutade med att ha denna inverkan och hade sitt ursprung i ett av de viktigaste och mest kraftfulla verktygen vi har för nĂ€rvarande internet. Är det inte coolt?

0 Shares