HDMI vs DisplayPort: vilket är bäst?

0 Shares

HDMI vs DisplayPort-striden rasar fortfarande, trots att de flesta grafikkort idag erbjuder båda alternativ. Dessa dagar kommer AMD Radeon-kort som RX 6800 och RX 6700 XT nedåt och budgeterbjudanden som RX 5500 XT och Nvidia GeForce GTX 1660 Super med både HDMI-port och DisplayPort.

Dessa två helt digitala standarder konkurrerar inte heller. I själva verket långt ifrån det. Deras grundläggande specifikationer och funktioner är likartade, och de är ungefär i nivå med varandra när det gäller video- och ljudkvalitet och erbjuder höghastighets helt digital anslutning för video och ljud med möjlighet till kopieringsskydd och 3D-bilder. På många sätt kompletterar de varandra. Det är åtminstone den semi-officiella linjen.

Så, frågan om HDMI vs DisplayPort är inte precis ett formatkrig där bara en kommer att stå kvar, eftersom båda formaten är här för att stanna. Men med två tillgängliga standarder kommer det säkert att finnas någon konkurrens. Även om de två hamnarna gör samma jobb och är lika bra på det jobbet, gör de det på olika sätt som speglar deras ursprung. Och på budgetnivå har vissa enheter bara den ena eller den andra.

Och vi är här för att jämföra de två, prata om deras individuella styrkor och varför korttillverkare i slutändan sätter båda ombord på sina GPU: er. I det här HDMI vs DisplayPort-stycket, låt oss dyka in i vad som gör varje standard bra och hjälpa dig att räkna ut vilken som kommer att fungera bäst.

HDMI förklarade

High Definition Multimedia Interface uppträdde först 2003 och utformades som en digital ersättning för många analoga format som används i AV-standarder (RF, SCART, Composite, S-VHS, RGB och så vidare), i en kompakt enda kabel.

HDMI kommer från TV-apparater, DVD-spelare och konsumentelektronik. Det tar utgångspunkt för S-VHS och sammansatta signaler. DisplayPort kommer från datorkapslingar och använder en mer sofistikerad och flexibel dataöverföringsmetod.

Den kan bära alla okomprimerade TV-signaler med 48-bitars färg och upp till åtta ljudkanaler samt kontrollanslutningar för de sällsynta fall där en bit kit kan styra en annan.

Standarden sattes samman av ett konsortium av stora namn, inklusive Panasonic, Sony, Philips och Toshiba. Specifikationen har nu nått version 2.1.

Den stora vinsten i de senare versionerna är den maximala klockhastigheten, som styr bandbredd. Den ursprungliga specifikationen krävde maximalt 165 MHz, vilket är tillräckligt för att hantera 1080p.

Version 2.1, den nuvarande versionen, levererar förbättrad bandbredd på 48 Gbps och kan bära upplösningar på upp till 10 K vid 120 fps, tillräckligt för en mycket kraftig modern hemmabioinstallation.

Den finns i enlänks- eller dubbellänkstyper (19-stifts typ A respektive 29-stifts typ B), typ B motsvarar dubbellänks DVI, även om vi inte har sett en ännu.

HDMI 2.1 lanserades i november 2017 och lägger till scen-för-scen HDR, mindre bildfördröjning för spel, 8K-upplösningar och rumsligt ljud.

En HDMI 2.1-kabel med 48 Gbps är nödvändig för att uppleva teknikens möjligheter, och du behöver också en kompatibel HDMI 2.1-port på vilken anslutande hårdvara som helst.

Det finns ingen standard för maximal kabellängd, det är i princip upp till kabelföretaget att få det att fungera ordentligt. Signalen faller av, så ju längre kabeln är, desto tjockare är ledningen och därför desto bättre kvalitet.

HDMI: Standard 19-stifts typ A HDMI-kontakt, med 10,4 GB / s i sin senaste iteration

HDMI-fördelar

HDMI inkluderar CEC: Consumer Electronics Control. Tanken är att en bit av AV-kit kan överföra instruktioner till en annan, som att sätta på, byta kanal och så vidare. Trevligt när det fungerar, vilket inte är så ofta som du kanske vill. Ingen stor förlust på en PC.

HDMI har inbyggt stöd för BT.2020 med 10, 12 och 16 bitar per färgkomponent, förbättrad eARC för objektbaserade ljudformat som Dolby Atmos och DTS: X, och scen-för-scen och bild-för-bild dynamik HDR.

Om du har en ny TV kommer den att ha en HDMI-port, vilket äntligen gör det enkelt att ansluta en dator. Detta är den stora bonusen, spel som kommer till dig med äkta skärmarea.

HDMI-kit är för närvarande mycket överkomligt, särskilt för kompatibla skärmar.

DisplayPort förklarade

Tre år efter att HDMI först kom in i hem släpptes DisplayPort ut i världen. Standarden hamrades ut av VESA och utformades främst för att gå mellan grafikkort och bildskärm.

Det är viktigt att det också råkar vara royaltyfritt (i motsats till de fyra cent per enhets royalty som debiteras HDMI-enheter). DisplayPort antogs efter att standarden United Display Interface (UDI), huvudsakligen utvecklad av Intel som en DVI-ersättning, burkades.

Till skillnad från tidigare nämnda HDMI är DisplayPort en helt ny standard. Det betyder att det inte går att producera en enkel anslutningsomvandlare på samma sätt som för HDMI.

Med detta sagt finns det en speciell DP ++ – port, som erbjuder multilägesanslutningar (inklusive HDMI- och DVI-signaler med en länk) och kan användas med en lämplig omvandlare. Det är dock lite av en fudge och kräver en icke-standard fysisk port.

DisplayPort använder ett paketbaserat överföringssystem, vilket möjliggör flexibel användning av bandbredd. Den finns i en-, två- och fyra-länkversioner med ökande datakapacitet.

Den ursprungliga versionen kunde överföra maximalt 8,64 GB / s, medan 1,4-specifikationen (som har funnits sedan mars 2016) har en maximal total bandbredd på 32,4 Gbps och en maximal total datahastighet på 25,92 Gbps.

DisplayPort anger en maximal kabellängd på tre meter för koppar och femton meter eller mer för fiberoptik. Om du menar allvar med att placera utrymme mellan låda och bildskärm, är detta helt klart det skärmgränssnitt du väljer.

DisplayPort designades från början med direkt grafikkort / bildskärmsanslutning i åtanke, inklusive den interna. Den kan köra en bildskärm direkt från DisplayPort-signalen, utan några LVDS-kretsar (Low Voltage Differential Signaling) krävs på panelen.

DISPLAYPORT: Den 20-stifts DisplayPort-kontakt i full storlek, avsedd att vara den anslutning du väljer för bildskärmar på avstånd

Fördelar med DisplayPort

DisplayPort är royaltyfritt. HDMI kostar för närvarande bara fyra cent per pop. DisplayPort har också färre regler för implementering och är inte så starkt reglerat, så tillverkare kan ha roligare med det.

Tekniskt mer utförd, flexibel och kapabel att bära mycket mer än bara video och ljud. Det stöder också flera skärmar på en kabel, så att du kan kedja två eller flera tillsammans.

DisplayPort erbjuder också tre meter kopparkabel i full upplösning, den är också utformad för fiberoptik, vilket möjliggör mycket längre kablar. HDMI har ingen maximal kabellängd och signalen kan försämras.

Den kan köra direktdrivna bildskärmar. Detta är av största betydelse internt i bärbara datorer, men vi bör se externa DD-skärmar, som kan vara tunnare, och man skulle hoppas, billigare.

Det finns en dubbelriktad hjälpkanal som kan användas för ingång från en mikrofon eller USB-enhet.

0 Shares