Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hårdvara bakom konsolerna – Del I: Microsofts Xbox

Hårdvara och spel går hand i hand; eftersom det är spelindustrin som driver en betydande del av hårdvaruförsäljningen, åtminstone för entusiastanvändare. Företag som NVIDIA skulle inte ha någon anledning att lägga ut $300 och $400 grafikkort om det inte vore för spelare. Men även om PC-spelare har tagit rampljuset nyligen, kan alla riktiga PC-spelare och de flesta PC-användare i allmänhet spåra sina rötter tillbaka till den tidigaste av datorunderhållningsenheter: videospelskonsoler.

Det är bara något speciellt med tv-spelskonsoler som har hållit dem kvar även i ljuset av datorns kraft och de otroliga multiplayer-möjligheterna som erbjuds av internet. Även om portar för olika konsolfavoriter har förts till PC:n är det svårt att återskapa känslan av att spela genom Mario eller en bra match i Street Fighter på PC:n. Sportspel faller i allmänhet offer för samma obekväma känsla på datorn; även om de kan köras med mycket högre upplösningar och har fler multiplayer-alternativ på datorn, kan du inte stoppa fyra vänner på en soffa framför din bildskärm och verkligen ha det i Madden.

Detsamma kan sägas för videospelskonsoler som tar emot titlar som var avsedda att spelas på en PC. Försök att vara lika effektiv under en fartfylld förstapersonsskjutare som Quake III: Revolution på Playstation 2 som du skulle spela Quake III Arena på PC:n och du kommer snabbt att se anledningen till varför ett tangentbord och en mus är de bästa verktygen för PC FPS-spelare.

Även om vi har försökt framställa PC:n och konsolen som två separata världar, finns det en aspekt där dessa två världar kolliderar: hårdvara. Nu ser du bindningen; på AnandTech gillar vi att ta itu med den mest intressanta hårdvaran och tekniken som finns och i flera år var hårdvaran bakom videospelskonsoler sällan så intressant. Det vi till slut hittade var plattformar som var svälta efter minne och ett användbart lagringsmedium; och med lanseringen av kort som originalet 3dfx Voodoo och NVIDIAs första TNT-linje märkte vi snabbt att videospelskonsoler som Nintendos N64 också berövades den grafikkraft vi som PC-användare hade varit vana vid.

När Microsoft tillkännagav utvecklingen av deras Xbox-spelplattform angav specifikationerna att den var en måttligt snabb PC som inte skulle anses vara mer än instegsnivå vid lanseringen i slutet av 2001. Plattformen verkade inte intressant på något sätt och den har bara varit Under de senaste månaderna har vårt intresse verkligen väckts eftersom Xbox har formats till att vara långt ifrån en set-top-dator.

Microsoft möter konkurrens från den mest framgångsrika spelaren inom tv-spelskonsolbranschen: Nintendo. Nintendos nyligen släppta GameCube är också mycket PC-liknande i sin hårdvara även om Nintendos tillvägagångssätt är mycket mer konventionellt för konsolmarknaden än vad Microsoft gör med Xbox.

Vi har skapat en kort serie artiklar med titeln Hardware Behind the Consoles som kommer att beskriva hårdvaran som driver konsoler som Microsofts Xbox, Sonys Playstation 2 och Nintendos GameCube. AnandTech är inte en spelsajt och även om ett antal av våra läsare (och vår personal) är entusiastiska spelare kommer vi inte att fokusera på att granska titlarna som levereras för dessa konsoler individuellt. Istället kommer de att användas, liksom spel i våra grafikkortsrecensioner, som demonstrationer av vad hårdvaran kan göra.

I den här första artikeln kommer vi att ta en titt på Microsofts Xbox och den underliggande hårdvaran som driver mjukvarujättens första inträde på konsolspelmarknaden.