Hands on: TCL 6-Series 2021 8K QLED TV-recension

0 Shares

Under de senaste fyra åren har TCL 6-serien blivit synonymt med fantastisk prestanda till ett oslagbart pris. Hittills har det varit begränsat till 4K-modeller som successivt har blivit bättre under de föregående åren, med teknik som QLED som introducerades 2019 och Mini LED kastades i 6-serien 2020. I år lägger vi dock till 8K-upplösning till listan.

TCL 6-serien 8K (R648) är officiellt – av vår räkning åtminstone – den billigaste 8K-TV: n på marknaden till 2 199 $ för 65-tumsversionen av skärmen och 2999 $ för 75-tumsmodellen. Det underskrider Sony, Samsung och LG med hundratals dollar (en riktig bedrift) och fortsätter 6-seriens trend med att underprissätta konkurrensen.

Men för att stjäla kronan till bästa 8K-TV måste TCL 6-serien 8K dock överträffa Samsung Q900TS, LG QNED 99 och Sony Z8H … något vi inte är helt säkra på med tanke på vår begränsade tid med TV. Dess uppskalning kan säkert vara bättre än vad vi hittills har sett, och enligt TCL stöder endast två av dess portar 4K / 120Hz eller 8K / 60Hz, som kan komma tillbaka för att bita på det senare.

Även i fallet att det inte kan överträffa dessa TV-apparater, erbjuder TCL 6-serien 8K oss en glimt av hur en prisvärd 8K-TV ser ut – och den är helt fantastisk.

Pris och släppdatum

TCL 6-serien 8K är en del av TCL: s nya TV-serie 2021 och anländer i augusti 2021 till de flesta amerikanska återförsäljare. Det kommer att kosta 2199 dollar för 65-tumsversionen av skärmen och 2999 dollar för 75-tumsmodellen, men vi hoppas kunna se några prisfall runt Cyber ​​Monday och Black Friday senare i år.

När det gäller tävlingen är TCL 6-serien R648 mycket billigare än tävlingen med flera hundra dollar. LGs QNED 99 börjar på 3 499 $ för 65-tumsversionen av den TV: n och raketer upp till 4 799 $ om du vill ha 75-tumsversionen. Sony Z8H är $ 3 999 för 75-tumsversionen medan Samsungs Q900TS börjar på 4 499 $ för 65-tumsversionen.

Allt som sägs är ingångsnivån 8K Samsung Q800TA det närmaste i priset till TCL 6-serien: det är $ 2.999 för 65-tums QN65Q800TA medan 75-tumsversionen av TV: n för närvarande säljs på Samsungs webbplats för 2899 $ – 100 dollar mindre än 6-serien.

Så vad ska man göra av allt detta? TCL 6-serien är den billigaste på marknaden före Sony, LG och Samsung – men kanske inte riktigt lika billig som vi hade hoppats på.

Design

Så vad betalar du exakt med den här 8K-TV: n? Tja, en bra bit av det är dess högre upplösning och bättre AIPQ-processor som vi kommer att täcka nedan, men också kvantprickfiltret och Full Array Local Dimming Mini LED-belysning som har hundratals kontrastkontrollzoner. Specifikt är det mycket att gilla här.

Självklart gör förpackningen av alla dessa saker i en TV den tung och mindre tunn än, till exempel, en OLED som kan gå ner till några millimeter på djupet tack vare hur dess självbelysande pixlar fungerar. Det är en TV som absolut kräver att två personer packar upp och väger mycket mer än andra 65-tums 4K-TV-apparater vi har testat i år.

Den goda nyheten är att tack vare det medföljande stativet är det bunnsolid när du har det på basen och inte vacklar alls. Att installera basen är otroligt enkelt och den totala installationsprocessen inklusive uppdatering av programvaran tar bara några minuter om du redan har en Roku-kontoinställning för en Roku Ultra, Roku Express eller Roku Streaming Stick +.

Liksom 6-serien innan den använder 6-serien 8K Roku TV som sin smarta plattform. Även om det inte är något annorlunda med versionen av Roku TV på 8K TV och andra Roku-enheter, ser UI ganska snyggt ut över alla dessa pixlar och det är alltid fantastiskt att se överflödet av stödda streamingappar till hands.

Att följa med Roku TV-gränssnittet är den inkluderade premium TCL TV-fjärrkontrollen som faktiskt skiljer sig mycket från de vanliga Roku-fjärrkontrollerna du kan ha i ditt hus. Fjärrkontrollen är helt silver med sidoknappar för att höja och sänka volymen och snabbknappar för Netflix, Disney, Hulu och Amazon Prime Video. Det är välbyggt och känns bra i handen, men det har inte 3,5 mm extrauttag för privat lyssnande som andra Roku-enheter har, och det är en slags bummer.

Sist men inte minst måste vi täcka in- och utgångar och det är här vi hittade det första potentiella problemet med TCL 6-Series 8K: dess HDMI-portar. Den goda nyheten här är att tack och lov två av HDMI-portarna stöder HDMI 2.1 och accepterar 4K / 120Hz-signal från en spelkonsol som en Xbox Series X eller PS5. De dåliga nyheterna? Det är samma två portar som också kan acceptera 8K-signaler. Vad det betyder är att du bara har två portar som accepterar 8K / 60 eller 4K / 120 – de två andra portarna kommer att fylla på 4K / 60.

Prestanda

Om du aldrig har sett en 8K-TV förut, kommer du att bli imponerad av TCL 6-serien. När det matas in 4K-innehåll – särskilt innehåll som tagits i HDR eller i Dolby Vision – lyser det verkligen. 6-serien har detta perfekta sätt att balansera livfulla färger, slående kontrast och fantastiska svarta nivåer, allt utan haloing, ljusblod eller övermättnad.

Hemligheten för TV: s framgång ligger i dess Mini-LED-belysning som exakt kan styra hur mycket ljus som kommer till någon del av skärmen vid en given tidpunkt och hur mycket av skärmens LED-zoner som måste stängas av. Det ger en LED nästan OLED-kontrollnivå över kontrasten och minskar problem som blommande som du skulle hitta på andra LED-LCD-TV-apparater.

När det gäller färg och kontrast har den nya 6-serien alla verktyg för jobbet.

Faktum är att de enda problemen vi har haft med TV: ns prestanda direkt ur lådan är med dess rörelsehantering (en del domare på mediuminställningar) och dess uppskalning – speciellt när man matar in HD eller sub-HD-innehåll. Att titta på den nya Masters of the Universe-animerade showen på Netflix hade allvarliga problem med dess rörelse tills vi helt enkelt stängde av rörelsebehandlingen från menyn, medan HD-program som Kims bekvämlighet såg mer ut som en anständig 4K-bild snarare än en vackert uppskalad 8K-bild.

Det är här som många människor argumenterar för att detta är ett problem som är inneboende för alla 8K-TV-apparater – nämligen bristen på faktiskt 8K-innehåll. Men det argumentet gäller bara när uppskalningsalgoritmer inte gör ett bra jobb och får innehåll att se mindre utmärkt än på de överdimensionerade skärmarna. Det är inte precis fallet här – även den värsta HD-uppskalningen till 8K ser bättre ut än vissa TV: s 4K-uppskalningsprestanda – det har bara inte levt upp till den höga stapeln som ställts av andra 8K-TV-apparater.

Slutligen är den sista punkten som är värt att nämna TV: s problem med ljudkvalitet. Utanför lådan är 6-serien 8K som standard ett normalt ljudläge som gör sitt bästa för att balansera ljudspektrumet. Problemet vi hittade där var att bas dominerade mixen och lämnade dialogen svår att höra. Om vi ​​ändrade ljudinställningarna för att fokusera på dialog, drog det allt annat alldeles för långt tillbaka, vilket gjorde att filmer känns betydligt mindre filmiska. Det bästa alternativet vi hittills har hittat är att ställa in ljudinställningarna till Music och hantera en liten uptick i diskantarna för tydliga mids och starka – men innehöll – basrespons. Förhoppningsvis är det dock bara ett tillfälligt problem och något TCL kan fixa med en uppdatering innan lanseringen nästa månad.

Tidig dom

Vi har bara haft några dagar med det, men hittills finns det mycket att gilla med den nya TCL 6-serien 8K. Det har verkligen sina särdrag (se: ljudproblem och två HDMI 2.1-portar) men i stort sett överträffar prestandan du får prestanda för liknande prissatta 4K-TV-apparater till ett pris som underskrider det mesta av dess 8K-konkurrens.

Juryn är fortfarande ute om TCL 6-serien slår ut liknande som LG QNED 99, Samsung Q900A och Sony Z8H, men till ett lägre pris erbjuder den mycket av samma prestanda utan att ta ut ditt bankkonto. Hittills håller TCL 6-serien 8K traditionen för den prisvärda 6-serien levande och bra i ytterligare ett år.

  • Behöver du en ny TV ASAP? Kolla in vår guide till de bästa TV-apparaterna
0 Shares