Hälften av amerikanska företag planerar uppsägningar

Hälften av amerikanska företag planerar uppsägningar

Företag runt om i världen känner tydligt att inflationen svider, eftersom en ny rapport visade att mer än hälften av dem planerar uppsägningar under de kommande månaderna.

2022 har inte varit ett bra år för arbetare. Stora teknikföretag har varit säga upp anställda på vad som känns som en daglig basis, från Apple och Microsoft till Twitter och Tesla.

Nu verkar det som att trenden inte går någonstans inom kort med en ny rapport som visar att företag bara rampar upp till ännu fler uppsägningar före årets slut.

Ny undersökning förutspår fler uppsägningar

En ny undersökning från PwC, som rapporterades av Bloomberg, tillfrågade 700 chefer och styrelsemedlemmar över hela USA och fann att majoriteten av dem planerar uppsägningar inom en snar framtid. De förväntade uppsägningarna är ett svar på den kommande lågkonjunkturen som experter har förutspått i månader nu.

Medan vinsterna förblir höga och arbetslösheten förblir låg, indikerar undersökningen att företagare är försiktiga med vad framtiden kan ha för ekonomin.

“Företag spelar anfall och försvar med sina talangstrategier”, säger Bhushan Sethi, global ledare för PwC:s personal och organisation. “Människor har långa minnen, och sociala medier spelar en mycket större roll nu.”

Tillsammans med de 50 % av cheferna som sa att uppsägningar var på väg, noterade 52 % att de skulle inleda anställningsstopp, 46 % sa att de sänkte eller till och med helt släppte sign on bonusar, och 44 % har dragit tillbaka jobberbjudanden till nya anställer.

Några goda nyheter

Det är dock inte bara undergång och dysterhet. Undersökningen från PwC fann flera andra trender som signalerar en positiv förändring för arbetskraften när det gäller att ta hand om anställda.

För det första sa 70 % av de tillfrågade att de planerar att utöka alternativen för distansarbete, vilket har varit en så stor efterfrågan från anställda runt om i världen att många har sagt de skulle förmodligen sluta om deras jobb inte tillät det.

Ännu bättre, 64 % av cheferna sa att de skulle öka ersättningen för att attrahera topptalanger och 62 % sa att de skulle utöka fördelarna med mental hälsa för att säkerställa att deras anställda har rätt utrymme när det gäller arbete.

Enkelt uttryckt kommer de som fortfarande finns kvar efter denna flodvåg av uppsägningar att få högre lön, förbättrade förmåner och fler alternativ för distansarbete. Tyvärr kan det vara på bekostnad av några av deras medarbetare.

Relaterade Artiklar

Back to top button