Hackare har angett mitt e-postkonto eller sociala nÀtverk: vad ska man göra

0 Shares

Steg att följa om de har angett ett konto

Det hÀr Àr nÄgot som kan hÀnda i vilken tjÀnst som helst vi har pÄ internet. Det kan pÄverka sociala nÀtverk som Facebook, Twitter eller Instagram, men Àven e-post eller till och med vilken plattform som helst dÀr vi har ett abonnemang.

Cyberkriminella kan ibland till och med anvÀnda vÄrt konto som en bro för att attackera tredje part. Det Àr dÀrför det Àr viktigt att upptÀcka problemet sÄ snart som möjligt och agera för att förhindra att det pÄverkar andra.

Byt lösenord omedelbart

Utan tvekan, det första vi mÄste göra sÄ snart vi upptÀcker att nÄgon har kunnat komma in pÄ vÄrt konto Àr att Àndra lösenordet . Detta Àr viktigt. En inkrÀktare har kunnat komma Ät efter att ha stulit nyckeln, men Àven om den har lÀckt ut genom nÄgon sÄrbarhet.

SÄ snart vi upptÀcker att de har kunnat komma Ät vÄrt e-post- eller sociala nÀtverkskonto mÄste vi dÀrför Àndra lösenordet vi har. Detta kommer att hjÀlpa till att förhindra inkrÀktaren frÄn att komma Ät igen och ge oss tid att se var problemet har varit.

Aktivera tvÄstegsautentisering

Dessutom, nÀr det Àr möjligt, bör vi aktivera tvÄstegsautentisering . Det Àr sant att inte alla plattformar har detta alternativ, Àven om det blir alltmer tillgÀngligt. Vi mÄste aktivera den hÀr funktionen som kommer att skapa en extra sÀkerhetsbarriÀr.

Det Àr nÄgot som vi borde ha gjort tidigare, men om vi inte hade det konfigurerat Àr det ett bra tillfÀlle att göra det sÄ fort vi misstÀnker att nÄgon har kunnat komma Ät. Detta kommer att ge den extra sÀkerheten som kommer vÀl till pass.

Autenticación en dos pasos pÄ Facebook

Se om nÄgra lÀnkade konton har pÄverkats

Det Àr vanligt att vi har vissa lÀnkade tjÀnster till ett konto. Vi kan till exempel lÀnka till Facebooks andra plattformar eller till vÄr e-post. I hÀndelse av ett sÀkerhetsintrÄng, att nÄgon har kunnat komma in pÄ kontot, Àr det viktigt att kontrollera att det inte har pÄverkat andra.

Kontrollera utrustningen för att hitta problemet

En av orsakerna till att inkrÀktare har kunnat komma in pÄ vÄrt konto Àr att vi har nÄgon typ av skadlig programvara i systemet eller sÄ finns det nÄgon sÄrbarhet. DÀrför Àr nÄgot vi mÄste göra att kontrollera utrustningen för att se vad problemet kan vara och att det inte hÀnder igen.

Om det till exempel Àr en keylogger som har smugit sig in i oss, i fall vi byter lösenord skulle det vara en kortsiktig lösning men sÄ fort vi loggar in igen kan det bli stulet igen. DÀrav vikten av att se orsaken till detta problem.

Kontrollera om kontot har anvÀnts för att attackera tredje part

Har de kunnat anvÀnda vÄr konto att attackera utomstÄende? En av hackarnas strategier Àr att nÄ ut till andra offer genom sina kontakter. Till exempel kan de via sociala nÀtverk som Facebook skicka meddelanden till andra med falska lÀnkar. Om de fÄr det meddelandet frÄn en kontakt de litar pÄ Àr det mer sannolikt att de klickar.

Vi mÄste ocksÄ verifiera detta i e-postkontot. Vi kan se om vi har skickat mejl utan att vi vet. Detta kommer att hjÀlpa till att minska spridningen av nya attacker som pÄverkar tredje part sÄ snart som möjligt.

Tips för att förhindra att de kommer in pÄ konton

Vi har sett nÄgra grundlÀggande steg som vi mÄste ta om vi har blivit offer för en attack pÄ sociala nÀtverk eller e-post. NÄgra punkter att tÀnka pÄ för att minska problemet. Nu ska vi ge nÄgra rekommendationer för att undvika att komma hit.

Skydda alltid utrustningen

En grundpelare för att upprÀtthÄlla sÀkerheten och undvika alla typer av problem Àr att skydda utrustningen . Vi mÄste ha program som antivirus eller brandvÀgg. Detta kommer att hjÀlpa till att förhindra intrÄng av skadlig programvara, till exempel en keylogger, som kan anvÀndas för att stjÀla lösenord och komma in pÄ vÄra konton.

Lyckligtvis kan vi ha flera verktyg, bÄda free och betald, för alla typer av enheter. Det spelar ingen roll om vi anvÀnder en mobiltelefon eller en dator; vi mÄste alltid bevara sÀkerheten och minska risken för problem.

Consejos para proteger la seguridad de un ordenador

AnvÀnd starka nycklar

En annan mycket viktig frĂ„ga för att undvika kontostöld Ă€r att anvĂ€nda nycklar som Ă€r riktigt starka. Vi bör aldrig anvĂ€nda enkla, grundlĂ€ggande lösenord, som att anvĂ€nda vĂ„r data eller nĂ„got som har med oss ​​att göra.

Ett bra lösenord bör alltid innehĂ„lla bokstĂ€ver (versaler och gemener), siffror och andra specialsymboler. Allt detta mĂ„ste alltid vara slumpmĂ€ssigt och vi fĂ„r inte heller anvĂ€nda det pĂ„ nĂ„gon annan plats. Om vi ​​anvĂ€nder lösenordet pĂ„ flera stĂ€llen samtidigt, om ett konto blir stulet, kan en sĂ„ kallad dominoeffekt uppstĂ„ och pĂ„verka andra.

AnvÀnd endast officiella appar

Vi fÄr inte glömma vikten av att alltid anvÀnda officiella verktyg . Vi bör aldrig anvÀnda tredjepartsprogram eller ladda ner frÄn opÄlitliga kÀllor. Annars kan vi installera programvara som kan ha modifierats av tredje part.

Det Àr sant att vi ibland kan hitta möjligheten att installera ett program som erbjuder nÄgot annat, nÄgon ny funktion, men det kan utan tvekan vara ett betydande sÀkerhetsproblem.

BehÄll sunt förnuft

Ytterligare en frÄga, och kanske en av de viktigaste, Àr sunt förnuft . Vi mÄste undvika alla typer av fel, som att öppna en farlig lÀnk som nÄr oss via e-post eller logga in pÄ osÀkra offentliga Wi-Fi-nÀtverk.

I de flesta fall kommer hackare att behöva samverkan frÄn offret. De kommer att krÀva att vi gör ett misstag. DÀrför Àr det mycket viktigt att alltid behÄlla sunt förnuft och inte ha problem.

Kort sagt, detta Àr nÄgra vÀsentliga punkter som vi mÄste ta hÀnsyn till om de har kommit in pÄ vÄrt konto. Vi har ocksÄ sett vad vi ska göra för att skydda oss, för att undvika sÀkerhetsrisker.

0 Shares