Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Granskning av Gigabyte UD1000GM PG5 1000W PSU: Prelude to ATX 3.0

GIGABYTE är ett företag känt för sitt omfattande utbud av moderkort och grafikkort, av vilka myriader passerade våra testlabb. Oavsett vilket har de enorma volymerna som GIGABYTE producerar moderkort och grafikkort med inte hindrat företaget från att göra diversifieringsansträngningar mot praktiskt taget alla segment av PC-marknaden, allt från bärbara datorer och mini-datorer till speltangentbord och spelstolar.

GIGABYTE är inte en främling inom kraft- och kylbranschen och marknadsför blygt sina första PC-PSU för över femton år sedan. Företagets PSU-utgåvor var få och långt mellan, med GIGABYTE som tog en liten del av marknadsandelen men aldrig gjorde en betydande ansträngning för att överväldiga konkurrenterna.

I dagens recension tittar vi på GIGABYTE UD1000GM PG5, en kraftfull 80Plus Gold-certifierad PC PSU. Det som gör att UD1000GM PG5 sticker ut från mängden är den nya 12+4-stiftskontakten (12VHPWR-kontakt), som krävs av ATX 3.0-standarden. GIGABYTE hävdar inte att UD1000GM PG5 är ATX 3.0-kompatibel, men att ha 12VHPWR-kontakten möjliggör partiell kompatibilitet – och kan tänkas framtidssäkra PSU:n mot kommande grafikkortssläpp.

Effektspecifikationer (klassad vid 50 °C)
AC INPUT 100 – 240 VAC, 50 – 60 Hz
JÄRNVÄG +3,3V +5V +12V +5Vsb -12V
MAX UTGÅNG 25A 25A 83,3A 3A 0,3A
125W 1000W 15W 3,6W
TOTAL 1000W

Förpackning och paket

GIGABYTE levererar UD1000GM PG5 i en estetiskt fängslande men relativt liten kartong, som antyder nätaggregatets kompakta dimensioner i förhållande till dess uteffekt. Inuti lådan är nätaggregatet inkapslat i tunt förpackningsskum som erbjuder delvis skydd mot fraktskador.

Det finns praktiskt taget inga föremål tillsammans med UD1000GM PG5, och GIGABYTE håller sig till de absoluta grunderna. Endast fyra typiska monteringsskruvar och en nätkabel finns i förpackningen.

GIGABYTE UD1000GM PG5 1000W PSU är en helt modulär design som gör det möjligt att ta bort varje likströmskabel, inklusive 24-stifts ATX-kontakten. De flesta av kablarna är nakna, bandliknande, med svarta ledningar och svarta kontakter. Det enda undantaget är den nya PCIe 5.0-kabeln som är gjord av svarta ledningar och har svarta kontakter men som också har en svart hylsa som täcker den.

GIGABYTE UD1000GM PG5
Kontakttyp Hardwired Modul
ATX 24 stift 1
EPS 4+4-stift 2
EPS 8-stift
PCI-E 5.0 1
PCI-E 8-stift 4
SATA 8
Molex 3
Diskett 1

Den nya PCIe 5.0-kabeln är höjdpunkten i denna PSU. Denna kontakt krävs av den nya ATX 3.0-standarden för alla PC PSU som har en uteffekt på mer än 450 watt. Naturligtvis gör kontakten ensam inte UD1000GM PG5 ATX 3.0-kompatibel, eftersom den nya standarden medför många och betydande förändringar på marknaden. Det skulle dock hjälpa UD1000GM PG5 att hålla längre.

Fysiskt sett är dessa 16-stiftskontakter inte nämnvärt större än äldre 6/8-stifts PCIe-kontakter, men de har tolv stift plus fyra avkänningsstift. Av de fyra avkänningsstiften är två obligatoriska och två är valfria. De obligatoriska stiften signalerar till PCIe-kortet den maximala effekten som kontakten kan hantera, vilket gör att kortet kan reglera sitt strömförbrukning. Det gör det svårt att använda adaptrar på äldre nätaggregat, eftersom det inte finns något sätt för nätaggregatet att signalera kortet och deras kablar inte kan hantera ett högt strömdrag, så den förinställda uteffekten kan inte vara i närheten av 600 watt. Det enda fönstret för säker användning av adaptrar begränsar en passiv adapters uteffekt till det minimum som tillåts av den nya standarden (150 watt) eller kommer att kräva aktiva adaptrar med flera äldre anslutningsingångar.

Dessa nya 12VHPWR-kontakter kan leverera upp till 600 watt vardera. Beroende på PSU:s kapacitet skrivs den maximala watt som den kan ge ut på själva kontakten. Kontakten på UD1000GM PG5 anger att den klarar 600 Watt kontinuerligt, vilket är det maximala som dikteras av ATX 3.0-standarden.

GIGABYTE UD1000GM PG5 1000W PSU

Externt utseende

GIGABYTE UD1000GM PG5 PSU är mycket kompakt för en enhet på 1 kW. Med bara måtten 86 mm × 150 mm × 140 mm (H × B × D), klarar UD1000GM PG5 att helt överensstämma med ATX standarddimensionella specifikationer, vilket gör den kompatibel med praktiskt taget alla ATX-kompatibla fodral. Stålchassit är sprutat med en satinsvart färg och flera delar av det har präglats för att skapa en futuristisk design. Fläktens fingerskydd är också en del av själva chassit.

GIGABYTE flyttade klistermärket med enhetens certifieringar och specifikationer överst på chassit, vilket lämnade sidorna att ha en konstnärlig design. Klistermärket är vänt åt sidan, och designern tror tydligt att denna orientering skulle göra det lättare att läsa den från en sidopanel med fönster.

En typisk på/av-brytare kan ses på enhetens baksida, bredvid strömkontakten. Det finns bevis för att ett klistermärke var (eller borde ha varit) precis under strömkontakten men vi hittade ingenting där. Det mesta av framsidan täcks av kontakterna för de modulära kablarna, och GIGABYTE insisterar starkt på att användare endast ska använda de medföljande kablarna för denna PSU.

Intern design

GIGABYTE anförtrodde kylningen av UD1200GM PG5 till Jamicon, ett systerbolag till det mer kända Teapo. Den taiwanesiska fläkttillverkaren är inte populär bland PSU-designers men deras produkter anses vara av över genomsnittet kvalitet. KF1225H1H 120 mm fläkt inuti UD1200GM PG5 är en ganska enkel modell, med en gevärsbärande motor. Den här fläkten känns som ett udda val för en PSU med en 10-års lång garanti och kan framkalla många RMA-förfrågningar efter så många år.

Både OEM och plattformen för GIGABYTE UD1200GM PG5 är helt nya för oss. GIGABYTE anförtrodde tillverkningen av denna PSU till Xiamen Metrotec Electronic Industry Co (eller MEIC), en kinesisk OEM vars produkter vi inte har sett tidigare. Efter att ha funnits sedan 2007 är MEIC inte ett nytt företag men de har mestadels varit verksamma med att producera mindre produkter, såsom laddare och powerbanks.

Filtreringssteget för GIGABYTE UD1200GM PG5 är en lärobok, med totalt fyra Y-kondensatorer, två X-kondensatorer och två filtreringsinduktorer som leder till en dubbelingångslikriktarbryggkonfiguration. Bryggorna är placerade på en stor kylfläns. De passiva APFC-komponenterna är en kolossal 400V/1000μF APFC-kondensator tillverkad av Nippon Chemi-Con och en lika massiv filtreringsspole. Startströmmen för denna konfiguration kommer att vara fruktansvärd och kan leda till att strömbrytaren löser ut om typ B MCB:er eller lågklassade MCB:er används. De aktiva APFC-komponenterna sitter på en lång kylfläns tvärs över kanten på kretskortet.

Två transistorer bildar en typisk halvbrygga-inversionstopologi vid enhetens primära sida, medan sex MOSFETs genererar 12V-ledningen på transformatorns sekundära sida. 3,3V- och 5V-ledningarna genereras via DC-till-DC-omvandlingskretsarna. Detta är en mycket typisk konfiguration för en 80Plus Gold-certifierad enhet. Alla sekundära kondensatorer, både elektrolytiska och polymera, tillhandahålls av Teapo och Lelon, båda taiwanesiska tillverkare. Teapo är en tillverkare som vi ofta ser produkterna från i mellanklassprodukter. Lelon är inte lika känt som Teapo men deras produkter är av ungefär samma kvalitet. Oavsett vilket skulle entusiaster förmodligen hoppas på att hitta något bättre inuti en högnivå PSU med så lång garanti.